Kultur

Hva er milliardfaktor for Knut-Jørgen Røed -Ødegaard?

I Nordlys 10.desember lover Knut Jørgen Røed-Ødegaard(KJRØ) at en velkjent meteorsverm denne uka skal gi 120 stjerneskudd i timen på toppaktivitet. Det er det ingen faglige kilder som dokumenterer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dessuten må leserne stå ute time etter time i vinterkulda uka gjennom for å telle stjerneskudd for å sjekke opplysningene. Hvor den er å se på himmelen er heller ikke fortalt i intervjuet.
Jeg anbefaler nå leserne av Nordlys(http://www.nordlys.no/nyheter/article6388609.ece) og andre medier å ta kontakt med kjendisastronomen selv for å spørre om hvor mange han selv har talt i timen av svermen gjennom uka.

Hva slags vitenskapsformidling er dette i grunnen? Blir astronomi mer interessant med udokumentert overdrivelser? KJRØ synes å mene det stadig vekk i alle fall.

Meteorsvermen som kalles Geminidene etter stjernebildet Gemini er å se på østhimmelen om kvelden nå. Det er det antatt av en annen norsk blogger og astrofysiker Jan Erik Ovaldsen at antallet blir antakelig 60 i timen. På sidene til den internasjonale meteororganisasjonen står det derimot ingen tallestimater om svermen.
Hvor KJRØ har 120 i timen fra vet altså ingen, men det er definitivt ikke den eneste udokumenterte overdrivelsen fra den kanten.

Han har mange seere og tilhører siden han er kjent fra flere TV- og radiokanaler. Han har også flere blogger, blant annet en under NRK sin paraply, og bloggene hans har sikkert også mange lesere. Han svarer også ofte på spørsmål fra leserne sine. Men ett spørsmål har han ikke svart på fra meg og det går på hvilke kilder han har for en spesielt oppsiktsvekkende påstand om asteroidenedslag. Men sjelden gir han som i tilfellet med Geminidene eksterne kilder for sine mange spektakulære påstander.

Derimot så serverer han stadige henvisninger til egne kommersielle blogger fra sin lisensbetalt blogg.

Jeg antar at NRK anser KJRØ som en god og sikker kilde siden de har gitt ham eksklusiv rett til å publisere under NRKs redaktøransvar. Han presenteres stadig på bakgrunn av oppslag på hans egen blogg hvor vi finner en av hans mer edruelige opplysninger om asteroidenedslag på Jorda nevnt nedenfor, men som riktignok aldri kommer til å finne sted. (http://blogg.nrk.no/astro/2012/12/06/store-begivenheter-i-rommet-i-2013/)

Den som formidler naturfaglige emner som astronomi og astronautikk, som KJRØ har spesialisert seg på, må la formidling være faglig forsvarlig og etterrettelig. Formidlingen må ikke være slik at andre fagfolk stusser og må sette seg ned og regne over sannhetsgehalten i stoffet med en gang. Påstandene må etter min mening derfor alltid ha dokumenterte kilder fra gode faglige miljøer. Det er ikke etisk forsvarlig å gi uriktige inntrykk av hva som er faglig forsvarlig ved ikke å oppgi kilder. I praksis er formidleren da selv kilden og verdien av påstanden svært liten. Et annet krav bør være at formidleren er konsekvent i sin behandling av stoffet, slik at du ikke gir sprikende og ulike påstander om samme emne på forskjellige blogger.

Etter min mening er dette tilfellet for to helt ulike vurderinger av samme fenomen i to ulike blogger fra KJRØ. Det finner i alle fall jeg spektakulært!

På Jupiter har amatørastronomer siden 2009 dokumentert tre tilfeller av raskt forbigående endringer i atmosfæren som har vært tolket som møter mellom små asteroider og atmosfærens øverste lag hos denne gassplaneten. Endringene varte hver gang i noen få sekunder og så ut som små versjoner av det store nedfallet da kometene Schumacher-Levy 9 gikk i oppløsning nær Jupiter og traff med 21 synlige i 1994. Fra rommet ble et likende fenomen registrert av romsonden Voyager 1 da den passerte Jupiter i 1979. Fenomenet kan derfor anses som vanlig på Solsystemets største planet.

Et slikt fenomen fra 10.september i år som omtales i NRKs og KJRØs astroblogg. Her kommer påstanden
"Dette var et stort og spektakulært nedslag. Dersom nedslaget hadde funnet sted på Jorden, ville trolig det meste av livet på planeten vår bukket under!" (http://blogg.nrk.no/astro/2012/09/11/asteroide-har-truffet-jupiter/)

Hvor stor og kraftig anser fagfolk denne asteroiden fra 10.september 2012 å være? De fleste antar at asteroiden var ca 10 m i diameter(f.eks. http://www.gizmag.com/jupiter-impact-2012/24132/). En slik stein, om den skulle klare å komme ned til eller nær jordoverflaten ville gi store lokale ødeleggelser, men noen trussel mot "livet på planeten" ville den ikke være. Nedslaget på Jupiter ser meget stort ut fordi det treffer en stor atmosfære på en gassplanet som har over 300 ganger mer masse enn jorda. Et nedslag på jorda vil treffe overflaten og lage flodbølger og jordskjelv, men livet i det store og det hele ville nok være i god behold etterpå. Jupiter er også i tillegg en "målskive" som er 100 ganger større enn jorda i tillegg. Et objekt som treffer Jupiter vil alltid ha en fart på omtrent 50 til 60 km/s. Derfor vil nedslag på Jupiter nesten alltid være sterkere enn på jorda hvor hastigheten ligger mellom 12 km/s og 72 km/s(30 km/s + og - 42 km/s). Derfor kan nedslaget fra en asteroide på 10 m lage et synlig sår på størrelse med Stillehavet på gassplaneten Jupiter, mens den danner et langt mindre avtrykk om den treffer land eller hav på Jorda som er langt "seigere" medier å lage sjokkbølger i. Atmosfæriske sjokkbølger ville nok dekket tusenvis av kilometer på jorda også, men det er langt igjen til global ødeleggelse av jordas livsformer likevel. Jeg tror jeg kan stå inne for en slik påstand siden vi bare kjenner ett mulig tilfelle av asteroidenedslag i Jordas historie som har gitt en global utryddingsepisode og det er den som inntraff på Yucatanhalvøya for 65 mill år siden og den var på minst 10 km i diameter. Altså en milliard ganger mer massiv enn den som traff Jupiter sist! Mange livsformer bukket den gangen under, men selvfølgelig ikke alle for da ville ingen ha kunnet skrive eller lese denne bloggen heller!

Mer edrueligere den siste påstanden fra KJRØ om asteroidenedslag :"Dersom asteroiden hadde truffet Jorden, ville den utløst en eksplosjon som hadde vært litt større enn hendelsen ved Tunguska 8. juni 1908. Da ble 2200 kvadratkilometer skog flatlagt i Sibir." (Dette tilsvarer omtrent Vestfold fylkes areal) Dette sier KJRØ om asteroiden 2012 DA14 som i følge NASA er antatt å være 45 meter i diameter og som passerer jorden ca 30000 km fra overflaten om kvelden 15.februar 2013. (http://www.astroevents.no/2012da14.html). Denne asteroiden vil altså være ca 5 ganger bredere og dermed ha ca 125 ganger større masse enn den som traff Jupiter 10/9 i år og derfor kunne gi et nedslag som er minst 125 ganger større enn nedslaget som trolig ville fått livet på jorda til å "bukke under". Når den er 125 ganger større masse vil den ha 125 ganger større bevegelsesenergi som er (omtrent)den energien den kan overføre ved oppbremsing i atmosfæren og på jordoverflaten. Men denne mener KJRØ i astroevent.no vil lage en Tunguskahendelse eller litt større som la trærne flatt i et område på størrelse med Vestfold da den eksploderte i atmosfæren. Om den hadde falt noen timer seinere kunne denne dessuten ha laget store ødeleggelser i befolkede områder i Russland, Finland, Skandinavia eller Nordamerika. Men ikke true livet som helhet på jorda, nei. Til opplysning har NASA regnet ut at sjansen for at 2012 DA14 likevel treffer oss er omtrent 1 til 3000.
(http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2012%20DA14&orb=1)

Mer fra: Kultur