Kultur

En somalisk kvinne får Nansenprisen

Fokuset er å gi unge jenter muligheten til å studere

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Somalia har vært uten en fungerende rettsstat siden 1991. Flere millioner mennesker er på flukt som følge av interne konflikter, langvarig tørke og hungersnød. Klanstrukturen, islamistenes rolle og mangel på struktur er en av få grunner til landet ikke har kommet seg på bena. For en kvinne å oppnå det Nansenprisvinneren Hawa Aden Mohamed har oppnådd, kreves det ikke bare mot, men også styrke for å stå i mot de mange sterke kreftene.

Anarkiet har åpnet opp for andre type virksomhet. Islamistgruppen al Shabab krever sin del av makten, piratene vil ha sin del av ressursene. Gamle tradisjoner setter kvinnene i en posisjon der de ikke får makt utenfor i hjemmet. Landet stagnerer og de største taperne er barna og kvinnene.

Mama Hawa har tatt på seg rollen som alle barns mor og startet et utdanningssenter for å utdanne barn og unge på flukt i Galkayo. Hennes fokus er å gi unge jenter muligheten til å studere og styrke deres sjanser til å komme seg ut av håpløsheten mange opplever i Somalia. Hun viser at gjennom utdanning stiller man mye sterkere, man lærer sin historie og kan være med på å forme sitt eget land.

For unge somaliere i Norge er dette motivet viktig. De trenger gode rollemodeller som Mama Hawa som viser at det er mulig å ta med kunnskapen man lærer i Norge tilbake til sitt fødested. Hun gir håp om fred i Somalia.

Mer fra: Kultur