Kultur

JobbX: Innvandrere og arbeid

Når veien til trygdekontoret er kortere enn veien til arbeid, er det ikke gunstig for noen av de involverte partene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nylig ble det publisert en forskningsrapport som viser at innvandrere med utenlandsk navn har store vanskeligheter med å få jobbintervju. Mine egne erfaringer underbygger dette. Da jeg var 22 år og dro til Aetat, fikk jeg beskjed om at navnet mitt ville gjøre det nesten umulig å få jobb, uavhengig av kompetanse og norskkunnskaper. Nettsøknader kunne jeg bare glemme. Det tok litt tid før det gikk opp for meg hva som hadde skjedd, og jeg gikk ut fra lokalet uten å oppnå det jeg i utgangspunktet var ute etter, nemlig støtte og veiledning.

Mine erfaringer som kursholder på JobbX viser at innvandrere er langt mer motiverte til å skaffe seg arbeid enn det statistikken viser. Mange av de jeg møter har høyere utdannelse fra sitt hjemland, men på grunn av språkbarrierer og mangel på nettverk, nøyer de seg med dårlig betalt arbeid. Når veien til trygdekontoret er kortere enn veien til arbeid, er det ikke gunstig for noen av de involverte partene.

JobbX er et gratis tilbud for ungdom mellom 16-26 år. Kurset er åpent for alle, men tall viser at 90 % av deltagerne har flerkulturell bakgrunn. Vi holder jobbsøkerkurs hvor vi hjelper ungdommene med å skrive CV, søknad og forberedelser til intervju. Deltagerne kartlegger selv sine erfaringer, egenskaper og motivasjon til å søke jobb. De får også hjelp til å kunne bruke sine livserfaringer i en søknad. Barnepass kan for eksempel være svært relevant om en deltager skal søke jobb i barnehage. Interesse og kunnskap om IT som har arnested på gutterommet kan resultere i jobb med App-utvikling og webdesign. En strabasiøs flukt gjennom et utall land gir en selvstendighet og dømmekraft som er enhver arbeidsgivers drøm. Å beherske syv språk mener vi også er en styrke. Gjennom bevisstgjøring av disse egenskapene opplever ungdommene en mestringsfølelse som bidrar til å motivere deltagerne til å søke arbeid. Hele 64 % av dem har fått jobb.

I tillegg til den samfunnsøkonomiske nytten av å ha folk i arbeid framfor i trygdesystemet, er det sosiale aspektet ved å være en del av en arbeidsplass viktig i et integreringsperspektiv. Videre mener vi atbærekraftig innovasjon skjer i spenningsfeltet mellom ulikhetene, derfor vil JobbXbidra til en mer mangfoldig arbeidsstyrke. Å satse på tiltak som øker sysselsetting av motivert ungdom med flerkulturell bakgrunn er etter vår mening en lønnsom investering i fremtiden.

Mer fra: Kultur