Kultur

Oslokvinner

I Oslo bor det flest kvinner. Ikke overveldende, men likevel flest. 104 kvinner per 100 menn. Det gjenspeiles ikke blant våre politikere som styrer byen. Oslo ledes stort sett av menn. Kun en gang har Oslo har vært ledet av en kvinne - fra 1992 til 1995 var Ann-Marit Sæbønes ordfører i Oslo. Det har en betydning for hva slags saker som prioriteres.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi er tre kvinner som stiller til valg i Oslo på vegne av Arbeiderpartiet. Nummer 15, 17 og 43.

Vårt viktigste budskap er at sakene er viktigst. Men det er også hvem som representerer oss. 80% av kommunene ledes av menn. Vi vet hva vi vil prioritere både som Oslokvinner og kandidater: Trygghet.

Vi ønsker oss et Oslo med politikere som prioriterer trygghet for sine innbyggere. Som handler fremfor å prate. Som har trygghet som en hovedoppgave. Andre byer har klart det. Forskjellen er viljen til å gå fra prat til handling. Vi trenger politikere som tar klar avstand fra moralister som mener at kvinner bør tenke nøye igjennom sin egen klesstil og drikke minst mulig alkohol før de beveger seg utendørs. Som tar tak i proppene i et stort byråkratisk system.

Én by har klart å tenke både alternativt og handlekraftig. Det er København. Gjennom en såkalt trygghetsindeks, en oversikt som for øvrig alle byens innbyggere kan følge med på, har de klart å få byen til å bli tryggere. Busker og kratt blir ryddet, lyktestolper satt opp på mørke steder og nattlinjer satt inn på steder preget av utrygghet. Kommunale etater har tett kontakt med hverandre og med politiet, slik at utrygge områder gjøres tryggere raskt. Oppskriften på trygghet trenger nemlig ikke å være så komplisert. Det handler mest av alt om å plassere ansvaret for oppgavene og være villig til å ta ansvar for det som må gjøres.

Om alle kvinner som bruker stemmeretten velger å gjøre trygghet til sin sak, kan det avgjøre hvilket parti som vinner. Kvinner er en maktfaktor som partiene bør ta på alvor. Det er ikke Oslos menn som bestemmer når vi går til valgurnene – det er Oslos kvinner!

Hver femte norske kvinne i alderen 25-34 år er bosatt i Oslo. Undertegnede er blant de, i alle fall i nærheten av alderskategoriene. Vi vet hvordan det er å være ung kvinne i Oslo. Vi vil skape vår egen framtid. Vi vil gå trygt i Oslo. Vi vil at trygghet som tema bør stå på en lapp klistret til baderomsspeilet til de som styrer Oslo. Dette kan bli mulig hvis flere kvinner vil. Oslo er mer enn nakne kvinnestatuer – det er en by bestående av ekte kvinner og noen av oss er ganske så sultne på å bli valgt inn i bystyret med en stor hovedsak: Oslos kvinner skal gå trygt i Oslo.

Victoria Marie Evensen, bystyrekandidat nr. 17, Oslo Arbeiderparti
Pia Gjesme Holm, bystyrekandidat nr. 43, Oslo Arbeiderparti, Anne Cathrine Berger, bystyrekandidat nr. 15, Oslo Arbeiderparti

Mer fra: Kultur