Kultur

Oppgitt over Giskes «trønderbudsjett»

– En kulturminister skal være for hele landet, ikke bare for Trøndelag.

Som Dagsavisen skrev i går, har knutepunktinstitusjonen Olavsfestdagene fått økt sin støtte med 1,5 millioner kroner i Giskes budsjettforslag. Det til tross for at festivalen går nærmere sju millioner kroner i underskudd og er på konkursens rand.

Kirkemusikkfestivalen i Oslo får derimot ikke en krone i støtte fra staten.

– Det er helt utrolig useriøst. Festivalen ble til og med oppfordret til å søke av kulturministeren, sier Ødegaard.

Tror ikke på GIske

Kirkemusikkfestivalen de siste årene har befestet sin posisjon som en av de beste festivalene i sin sjanger, som tiltrekker seg noen av Europas fremste kirkemusikere.

– Dette viser at Giske står for en instrumentell kulturpolitikk på sitt verste. Han tar ikke hensyn til kunsten. I stedet driver han med førstehjelp i form av gjeldssanering til en festival som holder på å ramle fra hverandre, sier Ødegaard.

Kulturminister Giske hevder det ikke lot seg gjøre å trekke forslaget om økt støtte til Olavsfestdagene, fordi det var for sent å komme med endringer i statsbudsjettet. Ødegaard mener det er en dårlig bortforklaring.

– Hvis festivalen hadde ligget Oslo ville Giske fjernet tilleggsbevilgningen på 1,5 millioner kroner med et pennestrøk, sier Ødegaard.

– Skaper konflikter

Det var i et intervju med NRK Trøndelag at Trond Giske kom med en uttalelse som fikk Oslos kulturbyråd til å se rødt:

«Vi skal ikke bare satse på kultur i hovedstaden. Kultur skal være for alle, ikke bare for de få, men for hele landet», sa Giske, og omtalte kulturbudsjettet som «et skikkelig trønderbudsjett».

– Jeg legger merke til at Giske ønsker å skape konflikter mellom hovedstaden og resten av Norge. Det er tydelig at Arbeiderpartiets kulturpolitikk aldri tar utgangspunkt i hva som er best for kunsten, men bruker vikarierende argumenter som distriktspolitikk eller byutvikling, sier Torger Ødegaard.

Null til rockmuseum

Heller ikke til Oslos rockmuseum i Schouskvartalet får statlig støtte til neste år. Mens det nasjonale rockmuseet Rockheim i Trondheim får 55 millioner kroner til å lage museumsinnhold, samt driftstilskudd på 22,5 millioner kroner.

Rockheim åpner neste høst, mens Oslos rockmuseum først står ferdig i 2010.

– Jeg har forståelse for at man ikke kan gi driftsstøtte til et museum som ikke åpner før 2010. Men vi kan ikke fullføre dette prosjektet hvis vi ikke har fått forsikringer fra staten om at finansieringen på plass, sier Torger Ødegaard.

Mer fra Dagsavisen