Kultur

Det stikk motsatte av en hitlåt

– En salme er 180 grader motsatt av en hitlåt. Aktualitet betyr ingenting når man skriver salmer. Spørsmålet er hva som blir værende. Salmene må bli hits på sikt sier forfatter Edvard Hoem.

Han har over 20 år som salmedikter bak seg og er blant deltakerne på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Festivalen er en av de desidert best besøkte klassiske musikkfestivalene i hovedstaden. Over 80.000 publikummere har til sammen vært innom de fem siste årene.

Salmer i ny drakt

Mellom oratorier koraler og messer skal fire konserter by publikum på salmer i svært ulike innpakninger under navnet «Salmer i ny drakt». Spellemannsvinner Terje Rypdal og organist Iver Kleive skal presentere tradisjonelle salmer på orgel og elgitar. Den finske jazzsaksofonisten Jukka Perka spiller nordiske salmer sammen med Kringkastingsorkesteret. Edvard Hoem som i over 15 år har skrevet salmer sammen med komponisten Henning Sommerro skal samle et utvalg av salmene på konserten «Sullabullyam» som skal avslutte kirkemusikkfestivalen. Et album er også underveis.

– Fra tidenes morgen har mennesker hatt det kollektive behovet for å synge sammen. Det har alltid eksistert sørgesanger og lovsanger lenge før kristendommen kom sier forfatteren.

Flere av Hoems salmer som «Den fattige Gud» synges av et stort antall norske kor.

– Jeg har stått utenfor kanskje 30 kirker og hørt ulike kor synge mine salmer. Det er en spesiell opplevelse for en forfatter – å ha bidratt til et fellesskap på en annen måte enn man ofte gjør ellers sier Hoem.

Samme melodier

Mens Hoem og Sommerro står for nyskrevne samtidssalmer konsentrerer domorganist Kåre Nordstoga seg om «røttene». Han er en av Norges mest kjente konsertorganister og har spilt i de fleste europeiske land. På salmekonserten «Kyriekoral» samarbeider han med vokalisten Sinikka Langeland om å kombinere Bach-koraler og norske folketoner. Spranget fra folkemusikk til barokk er ikke så langt som man kan tro. Melodiene som ligger i bunnen er ofte de samme.

– Hvis man stripper det ned ser man at det er et femtitall melodier som har vandret rundt i Europa sier Nordstoga som synes salmene er et sterkt og spennende materiale å jobbe med.

– Den røde tråden mellom de fire konsertene er at salmesang gir utrolig mange muligheter for innfallsvinkler mener organisten som også skal framføre 45 orgelstykker av Bach fra «Orgelbüchlein» under en nattkonsert i Domkirken.

Guttekor synger Händel

Festivaldirektør Bente Johnsrud mener «kirkemusikk» er en mye videre sjanger enn mange tror.

– De fleste komponistene opp gjennom tidene har på en eller annen måte befattet seg med tro eller ånd. I dag finner vi kirkemusikk i nesten alle uttrykk også i hip hop og R&B mener Johnsrud.

Det verdenskjente engelske guttekoret Choir of St. George's Chapel åpner i kveld festivalen med en oppføring av Händels oratorium «Samson» i samarbeid med London Händel Orchestra. Det er aldri oppført i Norge før. Festivalen satser nå på et nytt Händel-oratorium hvert år.

– Alle Händels oratorier kan gå for å være mesterverk. «Messias» er fint men det er bra å kunne vise fram litt flere sier Johnsrud.

Mer fra Dagsavisen