Kultur

Meryl Streep: – Jeg liker å være sjef

– Ord for dagen er inkludering, slår Meryl Streep fast før hun skal gå løs på oppgaven med å kåre årets Gullbjørn-vinner i Berlin.

BERLIN (Dagsavisen): Etter å ha vunnet tre Oscars og utallige andre priser har den amerikanske skuespillerstjernen Meryl Streep opplevd det meste, bortsett fra å sitte på den andre siden av bordet. Nå skal hun lede juryen i Berlin fram mot utdelingen av Gull- og sølvbjørnene i Berlin 20. februar.

– Jeg er inderlig opptatt av likhet og inkludering, uansett hvilken hudfarge folk har, uansett kjønn, seksuell legning og religion. I denne juryen ser vi at det er likestilling, faktisk er kvinnene i overtall. Det er sjelden i en så stor organisasjon som denne festivalen er, så her ligger Berlinalen i forkant, kunne jurypresident Meryl Streep fortelle da hun møtte pressen før den offisielle åpningen av Berlin internasjonale filmfestival, Berlinalen.

Streep er blitt allemannseie med filmer som «Mitt Afrika», «Sofies valg», «The Devil Wears Prada» og ikke minst rollen som Margareth Thatcher i «»Jernkvinnen», og har spilt sterke kvinneroller opp gjennom hele karrieren. Når hun blir spurt om hun etter det kommende valget gjerne skulle sett en kvinnelig president i USA, viser hun elegant til at det har jo gått ganske bra med Angela Merkel i Tyskland.

– Kvinner og menn burde være representert 50/50 når det kommer til styre og stell, uansett situasjon. Ord for dagen fra meg er inkludering, og ja, jeg innrømmer at det er deilig å være sjef.

Forbud

Som jurypresident har Meryl Streep nedlagt forbud mot at de andre jurymedlemmene orienterer seg om hvilke filmer de skal se på forhånd. Hun mener det er viktig å gå inn i kinosalen med blanke ark.

– Vi vil alle gjøre dette på vår egen måte og juryen vil preges av hvem vi er og våre erfaringer. Som skuespiller vil jeg se på alle aspekter ved en film, og være bevisst på at bare det å være i konkurransen er et stort privilegium for filmskaperne. Derfor må vi vurdere på hver enkelt stykke arbeid med stor ydmykhet, sier Streep, som aldri før har sittet i en jury.

– Jeg er ekstremt glad for å bli spurt, men har overhodet ingen formening om hvordan jeg skal lede en jury. På den annen side har jeg jo en familie og andre foretak som jeg kan dra erfaring fra, og jeg er fast bestemt på å lære det meste underveis.

Sjarmerende som alltid inntok verdens kanskje mest avholdte kvinnelige skuespiller podiet sammen med blant andre skuespillerkollegene Clive Owen, italienske Alba Rohrwacher, tyske Lars Eidinger. Også den polske regissøren Małgorzata Szumowska sitter i juryen som videre teller den britiske kritikeren Nick James og den franske fotografen Brigitte Lacombe.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Under støvelen

– Dette er smarte mennesker som elsker film, og en fantastisk jury som jeg ser fram til å sitte sammen med i dype og interessante samtaler om film, sier Streep, som også har svar på spørsmålet om hun vil være like tøff som juryleder som hun har vært i enkelte av filmene side.

– Clive Owen har jeg allerede under støvelen. Neida, jurymedlemmene har komplett frihet helt fram til slutten, da har de bare en stemme og jeg har to. Jeg kommer til å være opptatt av hvorvidt filmen makter å dra meg inn i historien.

Jeg vet at vi i Berlin står overfor filmer som av noen kan oppfattes som provokative, skildre språk og kulturer jeg ikke er vant til, men som samtidig tilhører det vi alle er en del av. Dessverre er det slik at filmene fra Berlin bare unntaksvis kommer til USA, så vanligvis får vi ikke sett dem. Bare det å vite at jeg drar hjem og kan snakke om filmene vi har sett og kanskje overbevise noen til distribuere dem i USA, er en utrolig mulighet, menet Streep.

Følgende filmer deltar i hovedkonkurransen i Berlin:

  • 24 Weeks, regi: Anne Zohra Berrached (Tyskland)
  • A Dragon Arrives, regi: Mani Haghighi (Iran)
  • A Lullaby to the Sorrowful Mystery, regi Lav Diaz (Filippinene)
  • Alone In Berlin, regi: Vincent Perez. (Tyskland/England)
  • Being 17, regi André Téchiné (Frankrike)
  • Boris Without Béatrice, regi: Denis Côté (Canada)
  • Crosscurrent, regi Yang Chao (Kina)
  • Death in Sarajevo, Regi: Danis Tanovic (Bosnia Herzegovina)
  • Fire at Sea, regi Gianfranco Rosi (Italia)
  • Genius, regi: Michael Grandage (England)
  • Hedi, regi Mohamed Ben Attia (Tunisia)
  • Kollektivet , regi Thomas Vinterberg. (Danmark)
  • Letters From War, regi: Ivo M. Ferreira (Portugal)
  • Midnight Special, regi: Jeff Nichols (USA)
  • Soy Nero, regi: Rafi Pitts (Tyskland/Mexico/Frankrike)
  • Things to Come, regi: Mia Hansen-Løve (Frankrike)
  • United States of Love, regi Tomasz Wasilewski. (Polen)
  • Zero Days, regi: Alex Gibney (USA)

Mer fra Dagsavisen