Innenriks

Vurderer felles asylbehandling i EU

Regjeringen vil vurdere forslaget om felles asylbehandling for EU. Hvorvidt dette betyr at vi gir fra oss myndighet, er det for tidlig å spekulere i, sier EU-minister Elisabeth Aspaker.

Akkurat nå diskuterer Europa en rekke forslag om reformer i den såkalte Dublin-forordningen, som Norge er med i, og som gir føringer på Schengen-landenes asylpolitikk. Systemet har i praksis brutt sammen under flyktningstrømmen til Europa.

Den svenske statsministeren Stefan Löfven har foreslått en ordning der man søker asyl i EU og ikke i enkeltland. Medlemslandene skal så fordele de som får asyl.

Les også: Frykter ny flyktningrute

Felles bunnplanke

Dette forslaget skal nå Norge vurdere, fortelle EU-minister Elisabeth Aspaker (H).

– Hvis Norge skal være det eneste europeiske landet som behandler sakene som enkeltland, så må det vurderes hvordan det kan påvirke tilstrømningen, sier Aspaker til Dagsavisen.

Aspaker peker på at det ligger et felles tankegods til grunn for alle de europeiske landene som har sluttet seg til en rekke internasjonale konvensjoner som er en slags bunnplanke for hvordan asylsøknader skal behandles.

– Men hvorvidt dette betyr at vi vil gi fra oss myndighet, og hvilken type myndighet, det er det for tidlig å spekulere i. Vi må først se forslaget, og høre hvem man har tenkt skal gjøre den saksbehandlingen. Det er et ganske sentralt spørsmål her. Skal vi lage en ny type institusjon i EU? Hvordan skal en løse det?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Norsk råderett

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er tydelig på at han vil ha full norsk råderett over asylpolitikken, og ber regjeringen avvise forslaget om å overlate behandling av asylsøknader til EU.

– De landene som har ansvaret for integrering og bosetting må også ha myndighet over asylreguleringen. Når bosetingen skal skje Alta, Stord og Oslo, kan ikke disse beslutningene tas av noen som sitter i Brussel, sier Vedum til Dagsavisen.

Les også: Vil ikke i leirer

– Rask til å skyte ned

Aspaker mener dette er en så stor krise at her må Dublin-landene samarbeide og lete etter de gode løsningene.

– Jeg synes kanskje ikke Senterpartiet er det mest konstruktive når det kommer til stykket. De er veldig raskt ute til å skyte ned initiativ som nå kommer på bordet, og forslag til løsninger før man har sett hele innholdet, sier Aspaker.

Hun advarer mot å bruke flyktningsituasjonen til å bygge opp under konfrontasjoner.

– Vi trenger samlende løsninger som skal bidra til å løse den krisen vi står opp i. Det er utrolig mange asylsøkere som venter på at søknaden deres skal bli behandlet, og bor under veldig krevende forhold. Vi må ha hjertet varmt og hodet kaldt, og gjøre det vi kan for i fellesskap å løse den situasjonen, avslutter EU-ministeren.

Les også: Grenseflyktninger frykter retur

Mer fra Dagsavisen