Innenriks

Vil tuppe bemanningsbyråer ut av norsk arbeidsliv

SV er lei arbeidslivskriminalitet og sosial dumping og vil forby ansettelsesformer som fast ansatt uten garantilønn og nullprosentstillinger.

– Vi ser at innleie via bemanningsbyråer i mange tilfeller erstatter faste ansettelser. Da rører man ved hele grunnlaget for et trygt, godt og seriøst arbeidsliv, sier arbeidspolitisk talsperson i SV, Kirsti Bergstø, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De siste 10–15 årene har bruken av bemanningsbyråer eksplodert på norske arbeidsplasser, og har etablert seg på omtrent 1 prosent av arbeidsstyrken.

Les også: – Det er visse folk du ikke legger deg ut med

Vil stramme inn

Fredag starter SVs landsmøte, og der har partiet lagt opp til ny politikk som skal begrense bruken av bemanningsbyråer i Norge kraftig.

I forslaget til partiprogram vil SV stramme kraftig inn på når det er lov å benytte seg av bemanningsbyråer, og avskaffe ansettelsesformer som «fast ansatt uten garantilønn» og «nullprosentstillinger», slik at ansatte er sikret å få lønn også mellom oppdrag.

– Vi ønsker å ta et oppgjør med bemanningsbransjen. Vi mener vi trenger en nasjonal overenskomst for bruk av innleie, der det bare kan godkjennes gjennom fagforeninger og lokale tillitsvalgte, sier Bergstø.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Unge i arbeid

Et av hovedargumentene for å ha en stor bemanningsbransje er at det fungerer som en inngangsport til arbeidslivet. Men det er ikke Bergstø enig i.

– Det er et argument høyresiden bruker ved alle anledninger for å hindre faste og fulle stillinger. Også ungdom, langtidsledige eller folk med funksjonsnedsettelser trenger et vern i arbeidslivet. Å si at ungdom skal ha andre vilkår for å få arbeide er det samme som å si at vi er nødt til å svekke det grunnleggende vernet og tryggheten i arbeidslivet for at folk flest skal få arbeide, sier hun.

Samtidig understreker politikeren at SV ikke ønsker full stans i midlertidig arbeid, som kan være riktig i for eksempel sesongarbeid.

– Men det er noe helt annet å drive kommersiell business ved å leie ut andres arbeidskraft. Man mister sosiale rettigheter, og blir behandlet som en del av et B-lag i arbeidslivet der man er på konstant jakt etter jobb og får en hverdag og arbeidsdag uten særlig forutsigbarhet, sier Bergstø. (ANB)

Les også: Trygg på farlig arbeidsplass

Mer fra Dagsavisen