Innenriks

Vil legge ned Høyres kvinneforum

Tønsberg Høyre mener Høyres kvinneforum er gått ut på dato og mener det bør legges ned. De får støtte av blant andre Høyreblogger «VamPus», som er sterkt kritisk til ønsket om et lavterskeltilbud. Hvis poenget er å drikke te og strikke finnes det andre arenaer, sier hun.

- Høyres kvinneforum er gått ut på dato. I dag har de formelle rettigheter og stemmerett i Høyres beslutningsarenaer, helt opp til sentralstyret i partiet. Vi mener det er et uttrykk for en manglende likestilling når et kjønn foretrekkes på den måten, sier leder av Tønsberg Høyre, Henning Wold.

Det er han som er initiativtaker til forslaget, som er sendt inn av Tønsberg Høyre.

Feminisme fra Frogner?

Julie Brodtkorb har som leder av Høyres kvinneforum skapt mye blest om det de rødgrønne kaller «frognerfeminisme», det hun selv kaller «borgerlig feminisme». Uansett hva man mener om innholdet, har de konservative kvinnene satt spor etter seg. En rask opptelling Dagsavisen presenterte for en stund siden viste at Brodtkorb som kvinnepolitisk leder i fjor var nevnt i hele 81 avisartikler, over dobbelt så mange ganger som de kvinnepolitiske lederne i Arbeiderpartiet og SV til sammen. I morgen avholder kvinneforumet sin årlige konferanse dagen før Høyres landsmøte, der kvinnelige gründere og pionérer skal innlede. Får noen krefter i Høyre det som de vil, kan det imidlertid bli forumets siste.

Tønsberg Høyre får støtte av Heidi Nordby Lunde, som er medlem av partiets arbeidsutvalg. Hun er mest kjent som bloggeren «VamPus». Hun reagerer på det hun mener er skjult kvotering, som hun mener gjør organisasjonen latere når det gjelder å være kjønnsbevisste når de setter sammen resten av lederteamet.

- Desstuten er kvinneforumet selv mot kvotering. De sier også at de vil fjerne den øremerkede pappapermisjonen fordi dette handler om holdningsendringer man må jobbe for at skjer frivillig og ikke gjennom tvang. Samtidig så verner man seg selv mot å gi partiet Høyre den samme valgfriheten, sier hun.

- Drikk te et annet sted

Heidi Nordby Lunde viser til at kvinneforumet er et svar på et ønske mange har hatt om et lavterskeltilbud for kvinner. Det har hun lite til overs for.

- For meg er ikke politikk lavterskel. Hvis poenget er å drikke te og strikke, så finnes det andre alternativer enn å engasjere seg i et politisk parti, sier hun.

Hun mener også det er uheldig å gjemme bort kvinner i en sideorganisasjon, hvis målet er å synliggjøre dem for å gjøre dem attraktive for verv eller til kandidaturer i valg. Det hjelper lite om man er superengasjert i kvinnenettverket hvis ingen i partiet for øvrig vet hvem de er, mener hun.

Både Nordby Lunde og Wold mener Julie Brodtkorb fortjener ros for å ha løftet fram kvinnepolitikk, og understreker at kritikken ikke har med medlemmene av forumet å gjøre. Wold sier at både få kvinnelige velgere og få kvinnelige tillitsvalgte i partiet viser at det er en jobb å gjøre i Høyre.

- Men kvinneforumet har eksistert i flere tiår uten at de har greid å ordne opp, og er derfor tydeligvis ingen løsning på den utfordringen. Høyre bør heller vise i politikken at de sammen kjemper for likestilling, sier han.

Nordby Lunde mener det er synd å gjemme bort kvinner i en sideorganisasjon, hvis målet nettopp er å synliggjøre dem. Dessuten mener hun det vil kle et individorientert parti som Høyre å være opptatt av nettopp individer, og ikke av kjønn.

- Hvis kvinner opplever vold i hjemmet, handler det om beskyttelse av enkeltindividet. Det er ikke kvinnepolitikk, men justispolitikk. Dessuten mener jeg saker som er viktige for kvinner og familier også bør ha menn som talspersoner, sier hun og viser til at Aps Arild Stokkan Grande er et eksempel på at nettopp det går an.

Forsvarer forumet

Ut over å figurere hyppig i media har Brodtkorb som kvinnepolitisk leder brukt tida på å utarbeide en ny politisk plattform med kvinnelig skråblikk. For arbeidet sitt er hun også belønnet med mer enn fine ord. I forkant av fjorårets landsmøte skrev Dagsavisen at hun på få måneder klarte å samle inn titusenvis av kroner. Brodtkorb har tidligere uttalt at rommet Høyre-kvinnene har fått i samfunnsdebatten og engasjementet i fylkesforeningene, viser at det er behov for diskusjon rundt kvinnerollen også i eget parti.

Hadde forslagsstillerne visst mer om kvinneforumet ville de sannsynligvis ikke kommet med forslaget, sier Brodtkorb, og inviterer seg selv på besøk til Tønsberg etter landsmøtet. Hun avviser at behovet for forumet er gått ut på dato, og mener de har en viktig oppgave i blant annet å drive organisasjonsbygging, og kursing av kvinner i kommunikasjon, forhandlinger og ledelse.

- I tillegg driver vi politikkutforming og har med det tatt en rolle i norsk samfunnsdebatt for å få opp viktige debatter innen likestilling, som at kvinnelige gründere skal likebehandles med mannlige, kampen for kvinners helse og arbeidet mot vold i nære relasjoner, sier hun.

Hun avviser at forumet kvoteres inn med plass i blant annet arbeidsutvalget og sentralstyret. Der sitter de fordi de er en viktig ressurs for partiet i arbeidet som gjøres for å få en borgerlig regjering i 2013, sier hun.

- Flere av de kvinnene som i dag stemmer Ap må stemme Høyre. Vi vet at svært mange kvinner, særlig i offentlig sektor, fremdeles stemmer rødgrønt. Samtidig vet vi at disse kvinnene er spesielt opptatt av mindre byråkrati, bedre helsevesen og en stor satsing på utdanning. Det får du ikke med dagens styre, sier hun.

Høyres sentralstyre har foreslått å avvise forslaget, men saken skal opp på landsmøtet.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen