Innenriks

Vil kjempe mot distriktsdød

Høyre anklages for storstilt sentralisering. Også grasrota er på vakt. Vi kan ikke blø i alle ender, sier Høyres fylkesleder i Sogn og Fjordane.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Opposisjonen har angrepet regjeringen for å ha satt i gang flere store sentraliserende reformer, som politireformen, høyskolereformen og kommunereformen. Høyre på sin side mener dette vil skape større og mer robuste fagmiljøer.

– Vi har aldri hatt en regjering som så systematisk sier at svaret på utfordringer i offentlig sektor er slå sammen, gjør større og sentralisere, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som nylig var på besøk i Sogn og Fjordane.

Han mener dette er et eksempel på et fylke som ikke bare må slå sammen politidistriktet sitt, men som også risikerer at høyskolen deres må slå seg sammen med andre utdanningsinstitusjoner.

Les også Arne Strand på Nyemeninger.no: Problemene i kø for Erna

Mot død

Høyres fylkesleder i Sogn og Fjordane, Arve Mjømen, er for reformene til regjeringen, men er på vakt for de samlede konsekvensen av sentraliserende grep for sitt fylke.

– Å miste en politistasjon er én ting, men vi kan ikke blø i for mange ender, sier fylkeslederen.

I Sogn og Fjordane nå er man spesielt opptatt av å hegne om regionkontoret til Fiskeridirektoratet på Måløy, og mot sentralisering her.

– Vi vil ikke at vårt kontor skal dø, forklarer Mjømen.

Les også fra landsmøtet: Erna lover mer hjelp til Syria

Nært politi?

Mens Høyre i Sogn og Fjordane er opptatt av å verne om lokale arbeidsplasser, er man i Nordland opptatt av politireformen. Høyre-ordfører i Andøy kommune Jonni Solsvik, er blant dem som roper varsku.

– I mitt distrikt, vil ikke politiet nå kravene om responstid som reformen har fastsatt. Det nye politidistriktet blir for stort. I så fall vil det kreve dobbelt så mange operative politifolk, sier Solsvik.

Det vil koste.

Midler til flere operative politifolk etterlyste også ordførerkandidat i Ringsaker Odd-Hermann Roel Børke, fra talerstolen på Høyres landsmøte i går.

– Hvor har pengene tatt veien? Jeg håper nærpolitireformen kommer der den er tenkt, sa Børke.

By mot land

På Høyres landsmøte, som åpnet i går, skal man vedta en resolusjon om desentralisering, noe fylkesleder i Nord-Trøndelag, Elin Agdestein, kaller historisk. Agdestein, som er en av pådriverne for dette, mener Høyre må synliggjøre distriktspolitikken sin for å slå tilbake mot anklagene om at Høyre bare sentraliserer.

– Denne resolusjonen kommer etter at flere av oss i sentralstyret kjempet for at Høyre skal tydeliggjøre de positive effektene politikken vår har for distriktene. Skal Høyre vinne valget til høsten, må vi være et bredt folkeparti og et statsparti med politikk for hele landet, og som matcher utfordringer i hele landet, sier Agdestein.

– Fordommer om distriktspolitikken

God næringslivspolitikk er god distriktspolitikk, mener fylkesleder.

– De som kritiserer Høyre for distriktspolitikken baserer seg på fordommer og har ikke satt seg inn i hva vi gjør, sier fylkesleder i Oppland, Svein Håvar Korshavn.

For han er god distriktspolitikk lik god næringslivspolitikk:

– Rammebetingelser som skatt og samferdsel er det som driver næringsliv også i distriktene. Spør du bedriftsledere her om hva de er mest opptatt av svarer de ikke mer offentlig støtteordninger.
Skal man få vekst i distriktene er man avhengig av privat næringsliv:

– Vi i distriktene vet at arbeidsplasser er avgjørende for bosetning. Uten arbeidsplasser blir ikke folk boende og folk flytter heller ikke ut i distriktene.

Mer fra Dagsavisen