Nyheter

Vil innføre toårsregel

MIDLERTIDIGHET: Venstre vil endre fireårsregelen for å få bukt med midlertidige stillinger i akademia. Ingen vidundermedisin, svarer Unio.

Mandag satte Dagsavisen midlertidighet i akademia på dagsorden. 1 av 5 forskere i Norge er midlertidig ansatte, og mange går et halvt yrkesliv uten fast jobb. Nå vil Venstre-politiker Sveinung Rotevatn i arbeids- og sosialkomiteen liberalisere privat sektor og stramme inn i statlig sektor, for å gi flere forskere fast jobb.Det er ikke lett å utfordre det bestående og tenke nye tanker når du sitter på sjefens nåde, sier Rotevatn til Dagsavisen. Han mener privat og statlig sektor må likestilles i mye større grad enn i dag.

- Vi vil derfor åpne opp for midlertidige stillinger i privat sektor, mens vi ønsker en klar innstramming i statlig, sier han.

Innstrammingen det er snakk om, er å gjøre om fireårsregelen til en toårsregel. Det vi si at arbeidsgiverne etter Venstres forslag skal være pliktige til å tilby fast stilling til arbeidstakere som har vært to år i jobb, og ikke fire.

- Fanden på veggen

«Lufting» er i dag et kjent begrep innen akademia, som vil si at arbeidsgiveren gir arbeidstaker en tidsbestemt permisjon, for å unngå å stå pliktige til å tilby fast stilling. En rekke forskere Dagsavisen har vært i kontakt med, kan fortelle om stadige «luftinger», opp til ett år av gangen.

- Vil ikke en kortere tidsramme bare skynde fram denne «luftingen»?

- Det vil jo alltid være de som omgår regelverket, og da må man svare med økonomisk straff, svarer Rotevatn. Han legger til:

- De rødgrønne har malt fanden på veggen når det gjelder midlertidighet i privat sektor, men har tillatt full frislipp i statlig sektor. Det er en helt ufattelig dobbeltmoral, sier han.

- Unio-leder Anders Folkestad erkjenner at den rødgrønne regjeringen gjorde for lite for å få bukt med midlertidigheten i akademia. Han hopper likevel ikke i taket av glede når han får høre Venstres forslag.

Ingen vidundermedisin

- Isolert sett kan det være et godt tiltak, men veien å gå med å få bukt med midlertidige stillinger, er ikke å åpne opp for flere midlertidige stillinger i andre sektorer, sier Folkestad. - Det viktigste for oss nå er at denne trenden ikke sprer seg.

Folkestad mener at man vil få bukt med de høye midlertidighetstallene ved å komme med skarpere virkemidler i Universitetsloven og tjenestemannsloven.

Vil ha tempokrav

Torgeir Knag Fylkesnes, medlem i utdanningskomiteen for SV, erkjenner at midlertidigheten i akademia var utfordrende å få bukt med for den rødgrønne regjeringen, men vil ikke gå med på at regjeringen ikke tok ansvaret på alvor. Han presiserer at kunnskapsminister Kristin Halvorsen fikk i gang handlingsplanene, som den nye regjeringen nå støtter seg til. Han etterlyser også konkrete sanksjoner for å få ned bruken av midlertidig ansatte.

- Vi må ha et klart mål om å få ned midlertidigheten i akademia med 10 prosent for hvert år, sier Fylkesnes. Dersom universitetene eller høyskolene ikke klarer å imøtegå kravene, må de få økonomisk straff, mener han.

axel.storen.weden@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen