Innenriks

Vil ha oljestopp i 2050

LOs største forbund går inn for å strupe oljeinvesteringene fra 2050. – Å skyte seg selv i foten, mener Fellesforbundets Jørn Eggum.

Bilde 1 av 2

Debattene står i kø på LO-kongressen som startet i Folkets Hus i Oslo i går. Denne uka skal Norges største arbeidstakerorganisasjon debattere alt fra sekstimersdag og EØS-avtalen, til oljenasjonen Norges framtid.

I tillegg til den kjente, og betente, striden om Lofoten, Vesterålen og Senja, har LOs største forbund, Fagforbundet, valgt å opprettholde et annet oljeforslag som får privat-LO til å se rødt: De vil ha slutt på petroleumsinvesteringer innen 2050.

– Det er å skyte seg selv i foten. Man kan ikke spå hva som skjer i 2050. LO-kongressen i 2017 skal ivareta noe helt annet enn det som skal skje i 2050, sier lederen av Fellesforbundet, Jørn Eggum, til Dagsavisen.

Les også: Fagforbundet om oljevedtaket: - Et kvantesprang i rett retning

Må unngås

Setningen Eggum sikter til, er formulert slik i et forslag fra Fagforbundet om hva LO bør mene om lavutslippssamfunnet:

«Investeringer som vil gi utslipp, lokalt eller globalt, i et tidsperspektiv utover 2050 må unngås.»

– Mange av de områdene vi diskuterer i dag, vil ha løpetid fram til da. Det gjelder til og med Johan Sverdrup-feltet, sier Eggum.

Han leder et forbund med mange industriarbeidere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Må trappe ned

Leder av Fagforbundet, Mette Nord, forsvarer forslaget om å kutte oljeinvesteringene innen 2050.

– Skal vi nå målene i Parisavtalen, kan vi ikke tro at det går an å pumpe opp til «the bitter end». Norge må også ta sitt ansvar, sier Mette Nord til Dagsavisen.

Hun avviser også kritikerne som hevder at de vil skru igjen oljekrana over natta:

– Det har ikke vi tenkt å gjøre verken i dag eller i morgen, men vi må begynne en nedtrapping fram mot 2050. Alle ser at oljen skal fases ut, så det er naturlig å signalisere en nedtrapping, sier Nord.

Les også: LO-lederen rydder unna Lofoten-tvil

LoVeSe-kompromiss

Når det gjelder striden om konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, ser saken ut til å lande på et kompromiss nær det Arbeiderpartiets landsmøte vedtok. Det får Dagsavisen opplyst av kilder i forbund både for og imot konsekvensutredning i de omstridte områdene.

Det på tross av at forbundene som har vedtak for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, og som sier nei til konsekvensutredning, utgjør et flertall av delegatene på LO-kongressen.

– Vi er interessert i å få et samlet LO på de store sakene, og vi er ikke tjent med en splittelse mellom de offentlige og de private i LO. Jeg tror vi gjennom formuleringer og gode vedtak vil klare å nærme oss hverandre, sier Nord.

Debatt: Fagbevegelsen må dumpe oljenæringen

– EØS-saken er krevende

Fellesforbundet er delt om EØS-avtalens framtid. Forbundsleder Jørn Eggum legger ikke skjul på at det er krevende.

Da Fellesforbundet hadde sitt landsmøte i 2015 var det et knapt flertall for å beholde EØS-avtalen.

– Uten tvil er dette en krevende sak for Fellesforbundet og flere andre forbund. Vi er delt, men falt ned på at Norge som en liten og åpen økonomi, er avhengig av eksportinntekter og må ha handel med utlandet. EØS-avtalen har tjent oss godt, sier Eggum.

Han tror forhandlingene Storbritannia nå har med EU kan bidra til at flere på kongressen vil utsette saken.

– Mange vil kanskje vente og se hva som kommer ut av disse forhandlingene først.

Mer fra Dagsavisen