Innenriks

– Vil ha livet vårt tilbake

Alenemor Kari Midtsundstad har store forventninger til partiene som nå vil kreve at pleiepengeordningen endres på nytt.

STRØMMEN (Dagsavisen): – Du blir så sliten at du nesten ikke får lyst til å være til. Når Sindre kaster opp for sjuende gang midt på natta og du ikke har sovet på tre dager, så har du jo egentlig lyst til å gå, men du gjør jo ikke det.

Kari Midtsundstad forteller om livet som mamma til Sindre (7), som ble født prematur og med to hull i hjertet sitt og fikk leukemi da han var tre år.

Hun er en mamma som har stått opp midt på natta og kokt sengetøy for å rense det for cellegiftrester. En mamma som har fått beskjed om hvordan hun skal ta farvel med barnet sitt når det dør og en mamma som gjør alt for å smile, være håpefull og ikke bli bitter på det livet har kastet mot henne. Det er uvant for henne å snakke om den lille familiens oppturer, nedturer og utfordringer.

I september valgte hun likevel å fortelle om de negative konsekvensene hun har opplevd som følge av regjeringens omlegging av pleiepengeordningen.

Les brevet Kari skrev til Erna: «Hei Erna. Jeg er mammaen til Sindre. Da han var 3 år fikk han leukemi»

Konsekvensene av kutt

Pleiepengene skal fungere som en «frikjøpsordning» fra foreldrenes jobb når de må være borte fra arbeidsplassen for å ta vare på et barn med varig sykdom. Endringen av ordningen innebærer at forelderen etter uttak av 260 dager med pleiepenger ikke lenger får dekket 100 prosent av bortfall av lønn, men 66 prosent.

For Midtsundstad er det helt uforklarlig at forslaget om å legge om ordningen, gikk gjennom.

– Jeg tenkte: «Herregud, er de gærne?» Dette går jo ikke an. Jeg tenker at når vi ikke er så mange, så kan vi ikke være en så stor utgift. Man skulle jo tro de hadde råd til dette her.

Konsekvensene av omleggingen er betydelige, mener hun.

– Man mister fotfestet. Lånet mitt går jo ikke ned til 66 prosent når pleiepengene kuttes, og jeg har fortsatt bare én inntekt til å betjene lånet mitt med.

Siden kreftbehandlingen er ustabil, så er det usikkert om pleiepengedagene rekker for akkurat for denne lille familien.

Men hadde Sindre blitt syk i dag, hadde det vært krise, og leiligheten på Strømmen hadde mest sannsynlig røket, ifølge moren.

– Det er ganske spesielt å kjenne på takknemlighet for at barnet ditt fikk kreft i 2013 og ikke 2017, sier Midtsundstad.

– Nå velger jeg å ikke tenke på hva som kan skje om Sindre får et nytt tilbakefall, legger hun til.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Åpne for å snu

Regjeringen viser til at endringen innebærer at dobbelt så mange kan komme inn under pleiepengeordningen.

Endringen ble enstemmig vedtatt av Stortinget i april. Alternative forslag fra henholdsvis SV, Sp og Ap samlet ikke nok støtte.

De rødgrønne partiene samt KrF har denne uka signalisert at de er åpne for å snu om ordningen.

Om endringene i ordningen nå skal revurderes, har Midtsundstad to ønsker på vegne av foreldre i hennes situasjon:

* Fjern den nye tidsbegrensingen i ordningen.

* La pleiepengene følge diagnosen. Det vil si at spesialistene i helsevesenet avgjør omfanget av ordningen i hvert enkelt tilfelle framfor en saksbehandler i Nav.

Les også: KrF løfter pleiepenge-saken inn i budsjettkampen

– Kan miste det viktigste

Budskapet fra alenemoren til politikerne er klart:

– Jeg kunne ønske de kunne kjenne på mine følelser, om så bare i én time. Jeg unner ingen å ha et barn som blir sykt. Det blir en krise og et traume for hele familien rundt et alvorlig sykt barn. Du blir trist og deprimert, men du kjenner også at følelsene svinger. Mest av alt kjenner du at du blir kjemperedd. Det er jo det viktigste i livet ditt som du risikerer å miste, sier hun.

Midtsundstad nøler ikke med å forklare hvor betydningsfull pleieordningen har vært for henne.

– Den har gjort det mulig for meg å rette all min oppmerksomhet mot Sindre, sier Midtsundstad.

Hun forklarer hvor viktig det er for et alvorlig sykt barn å ha en omsorgsperson som følger det kontinuerlig 24/7, på en måte som ansatte i helsevesenet ikke kan.

– På grunn av pleiepengeordningen har jeg også en jobb å komme tilbake til, hvor jeg har et godt forhold til arbeidsgiveren min som har fått dekket min lønn hele veien.

Hun understreker at det ikke er noe hun ønsker mer enn at barnet hennes skal kunne gå på skolen og være friskt og at hun selv skal få komme tilbake i jobb.

– Det er jo det håpet som holder deg oppe, håpet om at du skal få livet ditt tilbake, at barnet ditt skal bli friskt og kunne gå på skole og møte vennene sine og du på jobb og få ditt eget liv tilbake.

Kommentar: Foreldrene som roper på Erna (Bente Rognan Gravklev)

Mer fra Dagsavisen