Innenriks

– Viktig å vise forsiktighet i kontakt med russere

Venneforeninger: Høyres Arve Kambe ville vist forsiktighet i kontakt med russere. Mens Norges Fredsråds leder, Hedda Langemyr, gjerne kunne ha gått på bar med russiske representanter.

Bilde 1 av 4

I gårsdagens Dagsavisen fortalte Frp-eren Tor André Johnsen om hvorfor han var med på å danne en venneforening på Stortinget. Tor André Johnsen er i Politiets sikkerhetstjenestes (PST) søkelys fordi han skal ha hatt for nær kontakt med det som skal være russiske etterretningsoffiserer.

– Venneforeninger kan være nyttige for Norge, men det ser nesten ut som om Tor André Johnsen er med i de fleste internasjonale venneforeningene som finnes. Det er jo ambisiøst og tidkrevende. Jeg vil ikke kritisere noen for å være med i venneforeninger. Så lenge alt skjer åpent og man følger PSTs råd, sier Høyres Arve Kambe.

Være bevisst

– Jeg legger til grunn at alle er bevisste når de deler informasjon og følger saker. I settinger der man er invitert i egenskap av å være stortingsrepresentant eller møter representanter for andre nasjoner i Norge, bør man være klar over at man representerer Norge på et høyt nivå og dermed oppføre seg og uttale seg i tråd med det. Dersom man er i tvil, må man kontakte Stortinget, eget parti eller PST for å rådføre seg. Særlig hvis man føler noe er ubehagelig eller usikkert, sier Kambe, som leder arbeids- og sosialkomiteen.

Stortingspolitikeren gjennom seks år sier han selv ikke er medlem av noen venneforening.

Norges Fredsråd

Norges Fredsråds leder, Hedda Langemyr, sier at hun kunne ha vært med i en venneforening for Russland hvis hun var stortingsrepresentant.

– Under en viss tvil. Jeg forstår argumentasjonen for å la være. Russland bryter jo folkeretten, men jeg ville ha sørget for også å ha laget en venneforening for Ukraina.

Hun ville ikke hatt problemer med å dra på bar med folk fra den russiske ambassaden.

– Da gjelder det å ha tunga rett i munnen og velge sine ord med omhu?

– Ja. Men det er positivt med kontakt mellom Norge og Russland. Det er viktig også på et lavdiplomatisk plan. Det handler om vårt forhold til Russland, men også vår militære og politiske linje, sier Langemyr.

Norges Fredsråd har kontakter både med alminnelige russere og politikere og mener dialog er viktig.

– Vi får russere sørover til møter i Oslo for å få meningsutveksling, og vi drar østover.

– Utrolig mye av den russiske politikken som føres er hårreisende. Russland har gjennomført en massiv opprustning. Så Russland bidrar ikke til en avspenning og en deeskalering av konflikten, men det spørs om ikke Norge skal vurdere en annen strategi enn å svare med samme mynt, sier Langemyr.

Mer fra Dagsavisen