Innenriks

– Vi må være varsomme

risiko: Når det gjelder det norske folks sparepenger, må vi være forsiktige, påpeker Finans-departmentet i sitt svar på kritikken.

– Statens pensjonsfond utland er ikke et politisk verktøy, sier statssekretær Tore Vamraak (H), til at Finansdepartementet fortsatt ikke vil la Oljefondet investere i unotert infrastruktur.

– Økt risiko

– Spørsmålet om fondet skal investere i unotert infrastruktur handler ikke om klima, men om hvilken risiko vi bør ta med det norske folks sparepenger. Unotert infrastruktur er særlig utsatt for politisk, omdømmemessig og regulatorisk risiko, fortsetter Vamraak.

– I finansmarkedene henger høy forventet avkastning nært sammen med høy risiko. Så lenge fondet investerer til moderat risiko kan vi ikke forvente tosifret avkastning, verken i det noterte eller unoterte markedet. Regjeringen legger nå opp til å øke aksjeandelen til 70 prosent. Det vil føre til at den samlede risikoen i fondet øker. Vi bør være varsomme med samtidig å utsette oss for nye typer risiko i det unoterte markedet, tilføyer han.

– Hva synes Finansdepartementet nå om at det ble opprettet et oljefond?

– Statens pensjonsfond utland har fungert godt som en formuesomplassering fra petroleum i bakken til en finansiell formue. Det er viktig at avkastningen av Statens pensjonsfond utland brukes på en slik måte at formuen kommer innbyggerne best mulig til gode. Ved å investere i infrastruktur, kunnskap og vekstfremmende skattelettelser, bedres innbyggernes velferd, svarer Vamraak.

– Tillit

– Og hva med at fondet fikk etiske retningslinjer?

– Fondets legitimitet avhenger av at innbyggerne som er fondets eiere, har tillit til at fondet investeres innenfor allment anerkjente etiske rammer. Etableringen av de etiske retningslinjene har formalisert dette, og tjener som et godt og tydelig rammeverk som kommuniseres utad i investormiljøene og overfor innbyggerne.

– Og at det ble vedtatt å oljefondet skulle trekke seg ut av kullselskaper?

– Finansdepartementet er enig i den innretningen et flertall på Stortinget, inkludert regjeringspartiene, la til grunn for utelukkelse av selskaper som er investert vesentlig i kullvirksomhet. Dette er tatt inn i retningslinjene for observasjon og utelukkelse fra Statens pensjonsfond utland, og Norges Bank har i 2016 offentliggjort utelukkelse av 59 selskaper basert på kullkriteriet, mens 11 selskaper er satt til observasjon.

Mer fra Dagsavisen