Nyheter

– Vi er ikke kun for bønder

Aisha Naz Bhatti innrømmer at hun ikke er en typisk senterpartist, men går ikke med på at Sp er et gubbeparti. – Vi har en jobb å gjøre i byene, sier førstekandidaten.

– Jeg er ikke en typisk senterpartist. Jeg er født og oppvokst på østkanten og har bodd i Oslo hele livet. Men det er en myte at vi er et gubbete parti som kun representerer bønder. Kanskje jeg kan være med og knuse den myten, sier Aisha Naz Bhatti (34), som er den første med pakistansk bakgrunn som troner øverst på Sp-lista.

LES OGSÅ: Kårer Oslos fineste hage

Trives på Holmlia

Dagsavisen møter førstekandidaten for Oslo Senterparti i Hvervenbukta like ved Holmlia, hvor Bhatti har tilbrakt mesteparten av sitt liv.

– Jeg kommer ofte hit for å finne roen og samle tankene. Jeg har vokst opp på Holmlia, og nå bor jeg her med datteren min. Jeg trives godt. Holmlia har fått et ufortjent dårlig rykte. Det stemmer overhodet ikke at det er et getto-sted, sier Bhatti.

LES OGSÅ: Oslo får sin første kystledhytte

Engasjert

Bhatti er fremdeles et relativt ubeskrevet blad i det politiske Norge, og har heller ikke lang fartstid i Senterpartiet.

Førstekandidatens politiske karriere begynte med at hun søkte jobb i Sps hovedorganisasjon etter å ha fullført mastergraden i statsvitenskap i 2013. Etter hvert ble hun med i lokallaget i Oslo og deretter fylkesstyret, før hun til slutt ble spurt om å stille øverst på lista.

– Da tenkte jeg: «Oi, jeg har jo ingen erfaring, vet de hva de driver med?». Men jeg er veldig takknemlig for at de anså meg som en verdig kandidat. Sp har virkelig tatt meg imot med åpne armer, sier Bhatti.

Samfunnsengasjert har hun alltid vært.

– Da jeg var liten og det kom et debattprogram eller nyheter på TV, forsvant de andre søstrene mine ut av stua mens jeg ble sittende igjen sammen med pappa. Jeg har alltid vært engasjert, men jeg hadde ingen planer om å gå inn i politikken, forteller hun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ønsker fortsatt bussing

Bhatti er kanskje mest kjent for å ha relansert forslaget om bussing av elever. Debatten om bussing kom for fullt til Oslo i 2010, men møtte stor motstand og ble nedstemt av bystyret. Kampen er likevel ikke tapt, mener Bhatti, som på vegne av Senterpartiet har programfestet å innføre en prøveordning. Selv har hun en datter som tidligere gikk på Mortensrud skole, hvor 96 prosent av elevene har minoritetsbakgrunn.

– Oslo er i ferd med å bli en segregert by og det synes jeg er veldig uheldig. Jeg opplevde det selv da jeg bodde på Mortensrud. Derfor er det ekstra viktig at etnisk norske barn og minoritetsbarn omgås hverandre slik at de blir bedre kjent og visker ut fordommer, sier Bhatti.

LES OGSÅ: Humla summer videre i Oslo

Integrering som hjertesak

Integrering er én av Bhattis ubestridte hjertesaker. Hun tror selv at hun har bedre forutsetninger for å lykkes med god integreringspolitikk enn andre politikere uten samme bakgrunn.

– Jeg har selv kjent på utfordringene det fører med seg å ha minoritetsbakgrunn, og jeg vet hvor viktig det er å fange opp de som er i ferd med å falle ut fra en tidlig alder, sier hun.

Oslo Senterparti har blant annet programfestet gratis aktivitetsskole. I tillegg foreslår Bhatti å øke støtten til frivillige organisasjoner og idrettslag for barn, samt å spre kommunale boliger over større områder.

– Det er de svakeste som er mest utsatt, sier hun.

LES OGSÅ: Oslo-folk valfartet for å se hellig blomst på Tøyen

Må slå MDG

Senterpartiet har ikke sittet i bystyret på 20 år og sliter med oppslutningen i de fleste større bykommuner. Bhatti er klar på at partiet har en jobb å gjøre foran det kommende kommunevalget 14. september.

– Vi er klar over at vi har en utfordring og en jobb å gjøre, og det skal vi få til gjennom å være ute blant folk og synliggjøre vår politikk. Jeg vil egentlig ikke tenke for mye på om vi kommer inn i bystyret eller ikke.

Foruten bedre integrering, er «et grønnere Oslo» en av sakene Senterpartiet går til valg på. Samtidig fosser Miljøpartiet De Grønne fram på meningsmålingene i hovedstaden og flere spår at de vil kunne havne på vippen i bystyret.

Bhatti er foreløpig ikke bekymret.

– Det er ikke min agenda å danke ut verken MDG, SV eller de andre partiene. At MDG gjør det bra på målingene, viser bare at folk er opptatt av miljøet, og jeg er trygg på at de som ser en verdi i vår grønne politikk vil stemme på oss, sier hun.

Seks kjappe

For eller mot ny utbygging av E18?

– Mot. Vi vil heller bruke pengene på kollektivutbygging.

Skal markagrensa beholdes?

– Ja.

Hvilket transportmiddel bruker du til jobb?

– Tog eller buss.

Raymond eller Stian?

– Uten tvil Raymond.

Skal kun private få bygge barnehager i Oslo?

– Nei, ikke bare private.

Hvor kjøper du kaffen din?

– Det kan være Kaffebrenneriet, Narvesen eller kaffemaskinen på jobb. Jeg er ikke kravstor.

Mer fra Dagsavisen