Innenriks

Veteranenes vinnerstrategi

Mens Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Abid Raja kjekler om Frp-samarbeid, ber partiveteranene dem om å fokusere på det Venstre skal gå til valg på.

– Det eneste oppdraget til Venstre nå er å få partiet i en posisjon som kan brukes til noe. Det er mye uforutsigbarhet i andre partier, så jeg tror ikke det er klokt å tegne terrenget før kartet er klart, sier Eldbjørg Løwer, leder for EOS-utvalget på Stortinget og tidligere nestleder i Venstre til Dagsavisen.

Med krisedårlige meningsmålinger og intern splittelse i ledertrioen, ligger det an til å bli en karrig vår for Venstre, som i helgen avholder sitt landsmøte i Ålesund.

Kommentar: V for vingle (Vidar Kvalshaug)

Pølser og politikk

Det vakte oppsikt både i og utenfor partiets rekker da Venstre-leder Trine Skei Grande tidligere denne uka uttalte til VG at hun vil tvinge Frp ut av en blåblå regjering etter valget. Dagen etter rykket nestleder Abid Raja ut i Dagbladet og krevde en borgerlig garanti. Løwer frykter at striden rundt samarbeidsspørsmålet overskygger politikken Venstre skal vinne velgerne med.

– Ofte er det slik at regjeringsspørsmålet blir det viktigste i alle sammenhenger før et valg. I kaoset som oppstår er det ikke alltid jobben med å få fram politikken som får førsteprioritet, sier Løwer.

– Er dette noe Venstre-ledelsen selv har bidratt til?

– Ja, det er akkurat dette diskusjonen på landsmøtet skal ivareta slik at man kommer til en felles konklusjon. En slik debatt er helt nødvendig, sier Løwer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ikke god løsning

Heller ikke de siste fire årene har Venstres politikk kommet til syne, mener hun.

– Den løsningen vi har nå er ikke god. Antakelig har Venstre hatt innflytelse, men det er litt usynlig og i stedet for å få gevinstene, høster partiet bare tapene.

Likevel ser hun det som usannsynlig at Venstre skal snu seg mot Ap.

– Men jeg har opplevd før at synspunkter endrer seg når man ser muligheter til å komme i posisjon. Samtidig som det selvfølgelig finnes en basis som ikke kan forenes i alle saker i alle partier, som denne perioden har vist. Avstanden mellom Venstre og Frp er for stor, sier hun.

Løwer er tydelig på hva hun mener Venstre bør prioritere i valgkampen.

– De må meisle ut en profil i programmet som fenger. Det jeg registrerer, er at partiet bruker penger vi ikke har. Jeg mener det er viktig å fremme en politikk som kombinerer utdanning, næring og miljø for å skape nye inntektsmuligheter slik at vi slipper å bruke så mye oljepenger. Nå skal alt liksom være gratis, sier Løwer.

Vil løfte fram EØS

Tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum mener på sin side at Venstre kan tjene på at de er tydelig for EØS, der andre partier er splittet.

– Vi ser hvordan EØS-avtalen utfordres både på venstre- og høyresiden av politikken. Vi står fast på den. Arbeidsinnvandring er en viktig sak, og vi gir sjansen til mennesker rundt oss i Europa. Vi slåss også for internasjonale miljøavtaler og humanistiske avtaler om flyktninger, og det mener jeg gjør det klart hvor vi står, sier Dørum.

Han avviser at Venstre har malt seg inn i et hjørne ved å tydelig avvise både Frp og Ap.

– Jeg oppfatter at vi er ute i et ganske bredt landskap og at sakene våre har ganske bred sympati. Jeg tror det vil være forståelse blant velgerne at de som ønsker et borgerlig alternativ, må gjøre seg opp en mening om de vil det skal være blågrønt eller blåblått, sier Dørum.

Tar vinglingen med ro

I likhet med Løwer, mener Dørum at Venstre nå må konsentrere seg om å få fram kjernesakene.

– De skal vedtas på landsmøtet, men det er klart at fire saker alltid vil være der for Venstre: bredden i miljøpolitikken, styrking av utdanning og forskning, forsvare gründere og nyskapere og bekjempe fattigdom, samt stå ved internasjonale avtaler, sier han.

Torild Skogsholm, som var samferdselsminister i Bondevik II-regjeringen, mener på sin side at Venstre bør løfte fram verdisakene. Hun lar seg heller ikke skremme av at Venstre har ligget under sperregrensa på meningsmålingene siden november i fjor og viser til erfaringene fra sin egen regjeringstid.

– Jeg var med på å gå inn i regjering da vi kom under sperregrensa og situasjonen så helt umulig ut. Da satt vi i fire år og fikk gjort mye på den tida. Jeg tror vi vil lykkes bedre nå enn vi gjorde den gangen, sier Skogsholm.

Mer fra Dagsavisen