Innenriks

Venstre endrer eget forslag om å avvikle fengselsavtale med Nederland

Venstre har lenge ønsket å si opp fengselsavtalen med Nederland. Mandag kunne partiet fått flertall for dette, men valgte å bakke ut.

Av Mats Rønning

Venstre har lenge ønsket å si opp fengselsavtalen med Nederland. Mandag kunne partiet fått flertall for dette, men valgte å bakke ut.

– Venstre tvinges i kne på første dag etter at det ble klart at partiet skal i regjeringsforhandlinger, sier justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap) til NTB.

Sammen med Senterpartiet ville Ap ha bidratt til flertall under mandagens votering for Venstres forslag om å avvikle avtalen om soningsoverføring mellom Norge og Nederland. Slik blir det ikke.

Endret forslaget

«Stortinget ber regjeringen avvikle avtalen mellom Norge og Nederland om leie av fengselsplasser i Nederland», heter det i det opprinnelige forslaget fra Venstres Abid Raja.

Det skulle opp til behandling sammen med justiskomiteens budsjettinnstilling mandag ettermiddag, men er nå gjort om til et såkalt oversendelsesforslag. Dermed blir det ikke flertall for å avvikle fengselsavtalen med Nederland likevel.

– Jeg har vært i dialog med regjeringspartiene, og de vil ha dette til oversendelse, slik at regjeringen kan følge dette opp på skikkelig vis. Da tenkte jeg at i god samarbeidsform så kan jeg gjøre om dette forslaget, sier Raja til NTB.

– Regjeringen skal nå komme tilbake til Stortinget med en framdriftsplan for hvordan den kan få dette til, framholder Venstre-representanten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Knefall

Arbeiderpartiets Lene Vågslid sier hun har sympati med Venstre-medlemmer som melder seg ut etter beslutningen om å innlede regjeringsforhandlinger.

– Jeg skjønner godt deres vurdering når vi ser at disse forhandlingene starter med et rent knefall. Et oversendelsesforslag er ikke verdt noen ting, sier Vågslid.

Hun sier hun fortsatt har et håp om at Venstre skal stemme etter egen overbevisning når saken kommer opp til votering mandag kveld, og viser til at Ap har et forslag inne om at avtalen om soningsoverføring med Nederland ikke skal fornyes når den utløper 1. september 2018. Men etter det NTB har grunn til å tro, vil Venstre stemme sammen med regjeringspartiene.

Budsjettkonsekvenser

Det var KrF som opprinnelig sikret regjeringen flertall for avtalen fra 2015 som gjør det mulig for Norge å sende innsatte til soning i fengselet Norgerhaven i Nederland. Opposisjonen på Stortinget samt Sivilombudsmannen og en rekke juridiske miljøer har uttrykt skepsis til avtalen.

– Avtalen er juridisk nybrottsarbeid, men den er også en heidundrende suksess – for soningskøene er kuttet dramatisk, sier Høyres Peter Frølich til NTB.

Venstre og KrF har gjennom budsjettavtalen forpliktet seg til ikke å stemme for nye vedtak som har vesentlige budsjettmessige konsekvenser for neste år. Dette er noe av grunnen til at partiet snur.

Oppklarende prat

På spørsmål om hva regjeringspartiene måtte true Venstre med for å få partiet på geledd, svarer Frølich som følger:

– Vi har hatt en oppklarende prat med Venstre og en gjennomgang av de ulike forholdene bak avtalen. Alle er enige om at avtalen er midlertidig. Men vi må sørge for at den ikke avvikles før vi er trygg på at soningskøene ikke vil vokse på nytt når det gjøres, sier han.

Raja sier han er trygg på at det etter hvert vil bli slutt på norsk soningsoverføring til Nederland.

– Vi har en budsjettenighet for 2018, men det er ingen enighet utover dette. Når regjeringen kjenner stortingsflertallets syn, så ligger det an til at dette blir avviklet på sikt, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen