Innenriks

Varsler ulv i retten

Generalsekretær Nina Jensen har rustet seg for rettssak. WWF står parat til å ta eventuelle vedtak om ulvefelling til domstolen.

Stortinget satte tirsdag et foreløpig punktum for den politiske siden av ulvesaken, som har rullet siden desember i fjor.

Statsråd Vidar Helgesen hadde ingen problemer med å overleve et mistillitsforslag fra Senterpartiet som ingen andre stilte seg bak. Samtidig ble det med bredt flertall vedtatt en forskriftsendring som i hvert fall Høyre, Frp, Arbeiderpartiet og Sp mener bør føre til at den norske ulvestammen kan reduseres slik at det politisk vedtatte bestandsmålet kan nås.

Som Dagsavisen skrev i går, gir klima- og miljøminister Helgesen ingen garantier for akkurat det. Hver eneste fellingstillatelsen må vurderes hver for seg, og om nødvendig avgjøres av en domstol.

Les også: Helgesen overlevde, og det kan ulven også

– Overmodent

Og slik kommer det sannsynligvis til å gå.

– Vi står parat til å ta eventuelle vedtak om fellingstillatelser til rettssystemet. Det er alvorlig at en nå står klar til å skyte ut en fredet, kritisk truet og så fåtallig art, som kun lever i en politiske bestemt ulvesone, sier generalsekretær i WWF, Nina Jensen, til Dagsavisen.

Hun mener tida nå er overmoden for å prøve en slik sak for retten.

– Måten vi forvalter rovdyrene våre på nå, er høyst tvilsom med tanke på naturmangfoldsloven, Grunnlovens paragraf 112, og internasjonale forpliktelser som Bernkonvensjonen. Derfor er det bra at stortingsflertallet nå ber om en faglig vurdering av hvor stor ulvebestanden bør være for å være levedyktig. I dag har vi ikke en levedyktig bestand, sier Jensen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Loven er uendret

WWF har latt jurister vurdere saken – også forskriftsendringen Stortinget nå har vedtatt.

– En forskrift er hjemlet i loven, og loven er lik som før. Lovgrunnlaget er blitt grundig belyst av flere ulike juridiske instanser, inkludert de vi håper er blant landet fremste – lovavdelingen i Justisdepartementet.

Dermed mener WWF at naturmangfoldsloven fortsatt står i veien for omfattende uttak av ulv.

Tekke ulvemotstandere

Talsperson for MDG, Rasmus Hansson, som har bakgrunn fra miljøbevegelsen, er sikker på at den neste fellingstillatelsen på ulv til ulv blir møtt med søksmål.

– Ja, det må det jo, om en skal ta naturmangfoldsloven alvorlig. Da må rettsapparatet brukes dersom regjering og storting ikke følger loven. Det er vitsen med lover, og det virker som om Stortinget – i sin iver etter å tekkes ulvemotstandere – later som om de ikke skjønner det.

Les også: Senterpartiet alene om å ville felle Helgesen

– Politisk ulvesirkus

– Jeg er redd for at det store offeret i dette politiske ulvesirkuset, versjon ørten, er naturmangfoldsloven. Ved å gjøre begrepet «offentlige interesser» til en tilstrekkelig begrunnelse til å drepe ulv, risikerer man å slå bunnen ut av hele naturmangfoldsloven. Fordi hva som helst kan selvfølgelig være offentlige interesser, hvordan man definerer det er svært uklart, sier Hansson, og legger til:

– Dette er grunnen til at vi har lover. De skal følges selv om noen er sinte på ulven og noen er blide. Nå ødelegger kanskje Stortinget den loven.

Mer fra Dagsavisen