Innenriks

Utvalg vil la mobbe-skoler svi på pungen

Djupedalutvalget vil at Barneombudet skal kunne bøtelegge kommuner som ikke følger opp mobbesaker i skolen. – Vi må ha et ris bak speilet, sier Øystein Djupedal.

Av Bibiana Piene

Den tidligere SV-politikeren og kunnskapsministeren har ledet ekspertutvalget som har vurdert tiltak mot mobbing i skolen.

– De fleste har det godt i skolen. Men dessverre er det mange som opplever ting de ikke burde, sa Djupedal da han onsdag la fram utvalgets utredning «Å høre til» om mobbing i skolen.

Les også: Englebarnet ditt 
kan være en mobber

Les også: Kommune får mobbebot

17.000 mobbes

– Dette er en omfattende utredning med mange forslag og store grep. Den inneholder en helt ny og robust politikk mot mobbing, slår Djupedal fast.

Ifølge utvalgslederen har 4 prosent, eller 17.000 barn, opplevd krenkelser i sin skolehverdag.

– Det er forferdelig vondt for det enkelte barn, og det er også et alvorlig samfunns- og folkehelseproblem. Derfor må vi finne nye grep for å forhindre mobbing, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Les også: Ringes ned av fortvilte foreldre og lærere

Les også: Minister mot

Les også: Ministeren fikk tusen gode råd

Nulltoleranse

Djupedalutvalget mener at det må utvikles en kultur med nulltoleranse mot mobbing.

– I dag er vi uten redskaper dersom skoleeier ikke gjør jobben sin, sier han.

Utvalget mener derfor at retten til et trygt skolemiljø må forankres i loven, og at det i tillegg er elevenes subjektive opplevelser som skal legges til grunn.

– Ingen skal oppleve ikke å bli trodd, slår Djupedal fast.

Les også: - Bør lære av danskene

Les også: Ungdom lærer ungdom om nettvett

Bøter

Blant tiltakene utvalget foreslår, er å gi Barneombudet juridiske muskler til å hjelpe barn og familier i mobbesaker. Barn og foreldre skal kunne klage til Barneombudet hvis skolen eller kommunen ikke gjør nok for å stoppe mobbing.

– Vi ser at dagens system ikke fungerer. Det trengs en uavhengig klageinstans, og elever og foreldre må gis et bedre rettsvern, sier Djupedal.

Utvalget foreslår i tillegg å lovfeste helt konkret hva skolen plikter å gjøre hvis de oppdager mobbing. Kommuner og skoler som ikke følger opp, skal straffes økonomisk.

– Det er behov for et ris bak speilet. Å kunne gi pålegg om bøter har en meget oppdragende virkning, mener Djupedal.

Utvalget ønsker også at alle som jobber i skolen skal lære mer om hvordan de skal forebygge og håndtere mobbing, og vil ha egne opplegg for kompetanseheving av de ansatte på alle skoler over hele landet. (NTB)

– Foreldre kan gjøre mye mer enn å steke vafler

Mobbing er ikke en sak som kan løses på skolen alene. Også foreldrene må med, mener Foreldreutvalget i grunnopplæringen (FUG).

FUG-leder Elisabeth Strengen Gundersen setter pris på at mobbeutvalget, ledet av Øystein Djupedal, påpeker foreldrenes rolle.

– Foreldre kan gjøre svært mye mer enn å steke vafler, sier Gundersen.

Hun setter pris på at utvalget påpeker behovet for å kurse foreldre som engasjerer seg i for eksempel Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) og skolemiljøutvalg.

– Man må ikke tro at foreldrene vet av seg selv hva de skal gjøre. Det er mye oppmerksomhet på hva foreldrene kan gjøre hjemme, det er ofte vanskeligere å se hvordan foreldrene kan samarbeide med skolen slik at barna opplever at både hjemme og på skolen så mener de det samme, sier Gundersen. (NTB)

Barneombudet vil gjerne ha juridiske muskler mot mobbing

Barneombud Anne Lindboe vil gjerne ha muligheten til å bruke juridisk makt for å tvinge kommunene til å løse mobbeproblemer.

– Det må være noen virkemidler som tvinger gjennom at disse sakene får en rask løsning, sier hun til NTB.

Hun sier hun støtter «et lavterskel klagetilbud med de nødvendige juridiske musklene til å hjelpe barna», som Øystein Djupedals mobbeutvalg foreslår.

Utvalget mener Barneombudet bør få ansvaret for å behandle klagene og myndighet til å ilegge bøter. I dag er det fylkesmennene som er klageorgan, men de har ingen mulighet til å ilegge kommunene straff.

– Vi får allerede 400 henvendelser fra barn og unge hvert år, har mye kompetanse på kontoret og er villig til å ta på oss denne oppgaven, sier Lindboe.

Hun mener utvalget har levert mange tøffe forslag som kan føre til reell endring.

– Dette utvalget skiller seg betydelig fra det vi har sett før, og går mye lenger, sier Lindboe.

Hun viser til forslaget om omfattende kursing av de ansatte på skolen i hvordan de skal oppdage og håndtere mobbing. Hun er også glad for at rapporten baserer seg på FNs barnekonvensjon og at det foreslås lovendringer for å sikre barnas rettigheter. (NTB)

Mer fra Dagsavisen