Innenriks

– Utnytter loven

Ensidige tariffavtaler hvor målet er å utvide arbeidstiden og øke bruken av innleie brer om seg i byggebransjen, ifølge Fellesforbundet. Sammen med Ap krever de lovendring.

Bilde 1 av 2

– Når tariffavtalen ikke er mer enn to setninger på et kladdet ark, er det ikke en reell tariffavtale, selv om loven åpner for det, sier nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet.

Ifølge Krogstad er bruken av det han kaller falske tariffavtaler et økende problem i arbeidslivet. En slik avtale tar gjerne form av at arbeidsgiver får en representant for husklubben til å signere på et allerede ferdig utfylt ark hvor arbeidsgiver får anledning til å utvide arbeidstiden eller øke bruken av innleid arbeidskraft, forteller Krogstad.

«Take it or leave it»

– Dette er ikke tariffavtaler som er etablert gjennom balanserte forhandlinger. Det er veldig sjelden at de definerer lønnsforhold. De er laget for å gjennomsnittsberegne arbeidstiden. Argumentasjonen er at de ansatte da får den arbeidstiden de ønsker og derfor ikke trenger å melde seg inn i et forbund, sier Krogstad.

I dag gis virksomheter som er bundet av en tariffavtale, adgang til å gjennomsnittsberegne arbeidstiden. Det vil si at arbeidstaker kan bli pålagt å jobbe mer enn den lovfestede arbeidstiden på maks 40 timer i løpet av sju dager.

Særlig innen byggebransjen brer slike tariffavtaler om seg, forteller Krogstad.

– Vi ser at denne muligheten gjerne utnyttes av virksomheter som benytter seg av utenlandske arbeidstakere. En del av avtalene bærer også preg av at dersom de ansatte ikke skriver under, får de ikke jobbe i Norge. Det er «take it or leave it», sier han.

Konsekvensen er at det seriøse arbeidslivet undergraves og at ansatte hindres fra å organisere seg, advarer Krogstad.

Det samme frykter Arbeiderpartiet.

– Når tariffavtaler misbrukes på denne måten, er det enklere å få til dårligere arbeidstidsbestemmelser med et skinn av at det er legalt. Det er selvfølgelig en ulempe for både norske og utenlandske arbeidstakere, sier Dag Terje Andersen, Aps arbeidspolitiske talsperson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil stramme inn

Både Ap og Fellesforbundet krever en innstramming i arbeidsmiljøloven.

– Lovens bestemmelser må bygge opp under det organiserte arbeidslivet. Det betyr at vi må svekke adgangen en tariffestet bedrift har til å inngå individuelle avtaler om arbeidstid og innleie, som i dag nesten er ubegrenset, og heller hjemle det i en landsdekkende overenskomst, sier Krogstad.

– I det ligger det at vi kan unngå sosial dumping og tvilsomme arbeidstidsordninger, supplerer Andersen.

Han lover at Ap vil gjøre betydelige endringer i loven dersom de vinner regjeringsmakta neste år.

– Uthulingen av hvordan tariffavtaler praktiseres er ett av punktene vi vil gjennomgå. Vi vil også stenge adgangen til midlertidige ansettelser og gjeninnføre kollektiv søksmålsrett. Det er veldig sentralt for å bekjempe sosial dumping.

Mer fra Dagsavisen