Innenriks

Utlendinger kan få gjennomført fosterreduksjon i Norge

Utenlandske kvinner som er gravide med tvillinger, har rett til å komme til Norge for å få fjernet ett av fostrene. Nå vil KrF og Sp ha Stortinget med på forbud mot fosterreduksjon.

Av Steinar Schjetne

– Vi har fått henvendelser med spørsmål om fosterreduksjon. Vi svarte at vi ville vente på retningslinjer fra myndighetene, sier seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert fostermedisin til NRK.

Nå har Helse- og omsorgsdepartementet gitt klarsignal etter at flere kvinner fra Sverige og Danmark har kontaktet St. Olavs hospital, som utfører fosterreduksjon. Juristene i Justisdepartementet konkluderte i våres med at det ikke er noe hinder i loven om svangerskapsavbrudd mot fosterreduksjon.

Forutsetningen er at de som har opphold i Norge, har behov for et medisinsk inngrep som ikke kan utsettes. Abort anses å være innenfor den definisjonen.

Samme rett

Fosterreduksjon innebærer at kvinner som er gravide med friske tvillinger, kan få gjennomført abort på ett av fostrene.

I de nye retningslinjene fra Helsedirektoratet heter det at alle kvinner, uavhengig av om de er norske eller utlendinger, som oppholder seg i Norge, har samme rett til abort – og fosterreduksjon, ifølge Torunn Janbu ved avdeling for sykehustjenester i Helsedirektoratet.

Utenlandske kvinner som vil benytte seg av muligheten til fosterreduksjon i Norge, må selv betale for inngrepet. Janbu har ingen indikasjoner om lovtolkningen vil medføre noen kraftig økning i antall fosterreduksjonsinngrep i Norge.

Krever forbud

Senterpartiet og Kristelig Folkeparti krever nå forbud mot fosterreduksjon generelt, og uavhengig av utenlandske kvinner rettigheter. I et representantforslag til Stortinget krever Olaug Bollestad (KrF) og Kjersti Toppe (Sp) at lovverket presiseres og at det inntas et eksplisitt forbud mot fosterreduksjon.

Forslaget skal opp til behandling i Stortinget denne høsten.

– Loven er 40 år gammel, og ble vedtatt på et tidspunkt da fosterreduksjon ikke var en medisinsk mulighet. Vi mener et slikt inngrep ikke er i tråd med lovens intensjon og foreslår derfor en presisering, på linje med forbudet i Sverige og Danmark, sier Bollestad til NTB. (NTB)

Mer fra Dagsavisen