Innenriks

Urter er ikke så vanskelige som du tror

Hage: Mange opplever at urteplantene raskt visner etter de tas med hjem fra butikken. Hva kan man gjøre for å få urtene til å vare lenger?

Bilde 1 av 8

Urter er lette å finne i matvarebutikkene, men de tåler ofte ikke livet på kjøkkenbenken eller i vinduskarmen. Anne Havåg Holter-Hovind, som driver hagebloggen moseplassen.no, har flere tips for hva man kan gjøre for å ta bedre vare på urtene. Hun mener at alle kan lykkes så lenge man gir plantene nok vann og næring.

I kjøkkenhagen hennes vokser urter som oregano, sitronmelisse, salvie og mynte. Alle disse plantene er opprinnelig butikkjøpte urter, men det er ikke selvsagt at de klarer overgangen fra butikken til hjemmet.

– Urtene i butikken er ikke dyrket for å overleve hjemme hos deg, sier bloggeren.

– Det betyr ikke at du ikke kan få dem til å vare, det er bare ikke meningen i utgangspunktet.

Holter-Hovind foreslår å kjøpe urteplanter på hagesentre om du har planer om å ha dem stående lenge. Ifølge henne har sentrene bedre rutiner enn matvarebutikkene når det gjelder temperatur, lys og vann, og dermed har plantene større mulighet til å overleve overgangen til et nytt hjem.

Større potte

Holter-Hovinds urter er plantet utendørs, men hun mener at urter lett kan dyrkes både inne og ute. Det ikke er stor forskjell på hage, balkong eller kjøkkenbenk når det gjelder å få urtene til å trives, ifølge hagebloggeren.

– Urtene fra matvarebutikken står i veldig små potter. Det er lettere å lykkes om du potter om til større potte, tipser Holter-Hovind.

Det kan også lønne seg å dele opp planten noe. Bloggeren forteller at det gjerne blir sådd så mange som 30 frø i en potte der tre hadde vært mer enn nok. Etter at man har pottet om, må man passe på å la planten få nok lys, uten at den blir stekt i vinduskarmsola.

Å hjelpe en urteplante å overleve kan virke som et pirkete arbeid, men ifølge Holter-Hovind er det ikke bare dine grønne fingre som er avgjørende for hvor godt planten trives hjemme hos deg. Det kommer også an på hva slags urter du velger.

Rosmarin lettest

Basilikum er den planten flest sliter med, sier bloggeren, og anbefaler å begynne med en annen urt om man er helt fersk.

– Rosmarin er det enkleste å holde. Den vil gjerne leve under middelhavsforhold, og klarer seg dermed selv om den tørker litt. Men når det er sagt, er det ikke umulig å få basilikumplanten til å leve hjemme hos deg selv, sier hun.

– Basilikum er veldig grei om du først får den til å overleve de to første ukene, sier Holter-Hovind.

– Har du først fått deg en levedyktig basilikumplante, går fortsettelsen fint.

Mynte kan derimot være så livskraftig at den må stagges litt. Hagebloggeren har selv tre store mynteplanter i hagen. Hun holder dem atskilt i hver sin potte fordi urten er så forplantningsglad at den gjerne tar over et helt bed om man sår den ute.

Viktige metoder

Holter-Hovind trekker fram to ting som er viktige for at en urteplante skal overleve overgangen fra butikk til hjem: Vanning og gjødsling. Flytende gjødsel finner man i de fleste butikker og hagesentre, og planten skal helst aldri gå helt tørr. I tillegg er det viktig å klippe ned planten så nye skudd kan komme til, og man får utnyttet urten så å si hele tida.

– Urter er til for å brukes! De blir best om man bruker dem absolutt hele tida.

Selv klipper hun ivrig i en oreganoplante som har vokst seg stor på bare et par måneder.

– For å ha høyverdig spisekvalitet, må busken få skyte nye skudd, forteller hun.

– Det er de nye skuddene som gir best smak. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen