Innenriks

Ungdomsopprør mot pels i Høyre

Regjeringen vil ha fortsatt pelsdyroppdrett i Norge. Men i både Høyre og Frp er det nå gryende motstand mot næringen.

Bilde 1 av 4

– Vi skal lese meldinga grundig, men de av oss som er imot pelsdyrnæringa er jo det nettopp fordi vi mener den er uforenlig med god dyrevelferd, sier Henrik Asheim (H).

I går la landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fram regjeringens pelsdyrmelding. Regjeringen ønsker fortsatt å ha en pelsdyrnæring, men med kraftige skjerpelser på kravene til dyrevelferd.

Les også: Frp raser: Dette blir for dumt, nå må Venstre og Rotevatn gi seg!

Går mot debatt

Men det er slettes ikke sikkert at landbruksministeren får gjennom meldinga i Stortinget i sin nåværende form. Et stort mindretall på Stortinget er allerede sterke motstandere av pelsdyrnæringen. Og Høyre har ikke bestemt seg ennå.

– Dette kommer til å bli en grundig og interessant diskusjon i Stortinget. Høyre har ikke ett ord om pelsdyr i vårt program. Det er heller ikke en del av noen samarbeidsavtale. Og Venstre og de rødgrønne partiene, unntatt Senterpartiet, er mot, sier Asheim.

I 2014 undertegnet seks stortingsrepresentanter for Høyre en kronikk publisert hos NRK med overskriften «Nok nå», som tok sterkt avstand fra fortsatt pelsdyrdrift.

Siden den gang har også stortingsrepresentant Tina Bru flagget motstand mot næringen. Og på landsmøtet til våren går det mot en stor pelsdebatt i partiet. Det er særlig de unge stortingsrepresentantene som har markert sin motstand mot pelsdyrhold, som Erik Skutle, Tina Bru og Peter Frølich. Også i Frp finnes det kritiske representanter. Også statsministeren har uttrykt motstand mot pels.

Asheim sier han merker en gryende motstand mot næringen i eget parti.

– Jeg mener det ikke er gitt hvordan dette ender i Stortinget. Selv om det ikke alltid ser sånn ut utenfra, skal regjeringens forslag reelt behandles i Stortinget og diskuteres internt i de ulike stortingsgruppene. Det vil også bli diskusjoner i gruppene til regjeringspartiene. Det er vi flere bidrar til at det blir, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Budsjettet

Nå ønsker også Venstre, som er sterk motstander av pelsdyrnæringen, å legge styrt avvikling på bordet i budsjettforhandlingene.

– En kan være enig eller uenig i om vi skal putte ville dyr i bur for så å flå dem, men selv om det er lov, trenger vi ikke subsidiere folk for å gjøre det. Dette er ei næring som lever på lånt tid, så det ærligste fra regjeringen vil være å gjennomføre en omstilling der man gir aktørene mulighet til å tilpasse seg, men der målet er avvikling, sier Rotevatn.

At Venstre nå tar pelspolitikken til budsjettforhandlingene, får landbrukspolitisk talsperson i Frp Morten Ørsal Johansen til å reagere.

– Nå må Rotevatn og Venstre gi seg. Skal vi ta samtlige stortingsmeldinger inn i budsjettet? Dette går ikke an. Det er rett og slett totalt urimelig, sier Johansen.

Les også: Siri Martinsens råd til damer som har bestemors pelskåpe hengende i skapet

Mer fra Dagsavisen