Innenriks

Tybring-Gjedde: Frp-grasrota bør få si sin mening om Venstre

Frp-topp i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, frykter at et regjeringssamarbeid med Venstre kan svekke Frps profil. Han etterlyser åpen debatt i Frp, og ber om at partiledelsen lytter til grasrota.

Venstres landstyre delte seg i helgen i spørsmålet om et regjeringssamarbeid med Frp. Ifølge NRK stemte 23 for og 12 mot - blant dem nestleder Terje Breivik.

Men det er ikke bare i Venstre at et mulig samarbeid skaper en viss uro. Også i deler av Frp er det skepsis mot et tettere samarbeid.

Frp-topp i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, mener partiledelsen må lytte til grasrota.

– Dette er et historisk viktig spørsmål for Frp, som jeg mener tilhører partiets velgere, ikke bare de formelle organene – selv om det er helt formelt er riktig, sier Tybring-Gjedde til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Venstre og Frp kan gå i regjering sammen for første gang. Konfliktsakene er mange, men i Stortinget er de to mer enige enn uenige

– Det er ikke bare snakk om politikk

I formiddag tok Tybring-Gjedde saken i egne hender, og ba sine 25.000 følgere på Facebook lufte sin mening om et samarbeid. I løpet av to timer hadde over 750 Frp-sympatisører gjort nettopp det - og det store flertallet er mildt sagt kritiske.

«Imot. Det er ingenting å hente på dette samarbeidet, det blir uansett ikke flertall, og V har vist seg å være upålitelige. Dette blir for mye makt til et filleparti som allikevel ikke kommer til å stille opp for regjeringen med FrP», skriver én.

«Jeg synes IKKE en skal gå i regjering med Venstre, for det første står de for en fundamentalt annerledes innvandringspolitikk enn det FRP gjør. I tillegg har de vært svært respektløse i sin omtale av Sylvi Listhaug og nå sist av Carl I. Hagen. En vil dessuten ikke ha flertall så da må en til og diskutere med Krf allikevel. Jeg tror ikke Frp har råd til/ vil tjene noe på og bli enda «snillere». For de av oss som ikke er bedriftseiere eller sitter med store formuer er skattepolitikken til Høyre og Frp av mindre betydning, derimot er innvandring og avgifter som treffer folk flest av stor interesse og der er Frp i ferd med og svelge for mange kameler etter mitt syn», skriver en annen.

– Det er litt for enkelt av partiledelsen å bare gå til landsstyret. Det er ikke bare snakk om politikk, det er et bredere spørsmål som vi må forankre i velgermassen, sier Tybring-Gjedde.

Han mener det er viktig å legge til rette for debatt i partiet, og nevner uravstemning som én mulighet til å lodde stemningen.

– En kunne tenke seg en uravstemning. Jeg vil ikke avgjøre selv, vi bør diskutere dette på en måte som gjør at vi vet om vi har velgerne i ryggen eller ikke. Får vi et stort flertall i den ene eller andre retningen, så vet vi hvilken vei vi bør gå.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Hva er strategien?

Frps landsstyre har stilt seg partiledelsens ønske om å åpne for regjeringsforhandlinger med Venstre.

Tybring-Gjedde etterlyser kritisk debatt om strategien bak.

– Hva skal vi gi i forhandlingene? Skal vi gi litt på alle felter, eller skal vi gi mye på enkelte flere og lite på andre? Det heter tross alt all makt i denne sal. Det er vi i Stortinget som skal implementere politikken regjeringen har forhandlet seg fram til, og da må vi stå bak den.

Han fortsetter:

– For dette er et bredere spørsmål for oss: Hvor står vi politisk, hvor er vi om tre år, hvem appellerer vi til, hva er våre viktigste saker? Og hvor skal vi kompromisse, spør Tybring-Gjedde, og kommer med en liten advarsel.

– Vi må tenke strategisk fremover mot valget i 2021. Tar vi Venstre inn, så må vi forsvare Venstres politikere i regjeringen, og vi må forsvare Venstres politikk i Stortinget. En politikk vi tidligere har kritisert ganske kraftig. Jeg tror det vil forundre en del velgere, sier han.

Dagsavisen har henvendt seg til Frp-nestleder Per Sandberg for en kommentar, men han har enn så lenge ikke besvart henvendelsen.

Tybring-Gjedde advarer mot situasjonen til Arbeiderpartiet etter valget, og han mener Ap har havnet i en felle som Frp på sin side må unngå.

– Ap har mistet eierskap til viktige saker for dem, og leter litt etter sin profil. Vi må unngå å havne i denne samme fella der man forsøker å være alt for alle, og gjør politikken utydelig.

Venstre en rød klut

Tybring-Gjedde har ikke lagt skjul på sin motstand mot et enda tettere forhold med Venstre. Etter at Venstre gikk sammen med resten av opposisjonen og hindret Frp-nestor Carl I. Hagen muligheten til å bli valgt inn i Nobelkomiteen, gikk Tybring-Gjedde ut og ba om at samtalene mellom regjeringspartiene og Venstre måtte opphøre.

– Jeg stoler ikke på Venstre-leder Trine Skei Grande. Deres uverdige opptreden i denne saken har vist at partiet bryter avtaler. Venstre gjør som de vil, og det er helt uhørt. De viser så stor grad av illojalitet at de ikke er kvalifisert til å sitte i regjering, sa Tybring-Gjedde til NTB.

Han konstaterer at det er betydelig forskjell mellom partienes primærpolitikk.

– Venstre er for mange av våre velgere en rød klut, som vi har diskutert og kritisert. Folk i Venstre har allerede meldt seg ut etter vedtaket i helgen om regjeringsforhandlinger, og det er på grunn av stor avstand til Frp. Og det er ikke noe skummelt i det, det er helt greit å konstatere at det er stor avstand mellom oss og Venstre. Men vi trenger åpen debatt i partiet, og vi trenger å lufte ut.

Mer fra Dagsavisen