Innenriks

Trenger nye milliarder

Mindre penger til utdanning har ført til flere barn uten skolegang de siste årene. Trenden må snus, sier Julia Gillard.

Bilde 1 av 12

Det er ikke særlig kontroversielt å si at en støtter utdanning til barn. Likevel er det nettopp utdanning som har kommet i bakevja de siste fem årene, når donorer verden over har satt skolegang lenger og lenger ned på prioriteringslista. En FN-rapport som ble lagt fram mandag, viser at utviklingen går i gal retning.

– Det er behov for et realt krafttak for å få alle barn i alle land på skole, sier Julia Gillard, tidligere statsminister i Australia og leder for Global Partnership for Education.

Gillard er en av flere internasjonale toppnavn som er i Oslo denne uka for å øke presset på donorer og utviklingsland til å satse mer på utdanning.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon og tidenes yngste nobelprisvinner Malala Yousafzai er i byen for å få mer oppmerksomhet om viktigheten av utdanning til alle barn i verden.

Kutter budsjettet

Fra 2012 til 2013 økte tallet på barn som ikke får skolegang fra 58 til 59 millioner. Ett av ti barn i verden i dag får ikke grunnskoleutdanning.

– Hvorfor har satsingen på utdanning gått ned?

– Det er flere grunner til det. Den verdensomspennende finanskrisen har gjort at rike land har kuttet bistandsbudsjettet over hele linja, og utdanning har lidd uproporsjonalt mye. Investeringer i utdanning kan være vanskelig å måle, og er et langtidsprosjekt. Mange donorer er opptatt av umiddelbare resultater, sier Gillard til Dagsavisen.

Også barn i konfliktområder går i større grad glipp av grunnskolen.

Mangler penger

I borgerkrigsrammede Syria er det rundt tre millioner barn som ikke får gått på skole.

Et av FNs tusenårsmål var tilgang til utdanning for alle barneskolebarn innen 2015. Men tilgang til en skolebenk betyr ikke nødvendigvis kvalitet, påpeker Gillard. Neste uke møtes verdens ledere i Etiopias hovedstad Addis Abeba for å sikre finansiering til målene som skal erstatte de nåværende tusenårsmålene. De såkalte bærekraftige utviklingsmålene skal spikres fast i FN i september, og alt ligger an til en langt mer ambisiøs utdanningsagenda enn før. Men pengene mangler. Det er det den pågående utdanningskonferansen i Oslo forsøker å endre på.

På verdensbasis går bare rundt to prosent av bistandspengene til utdanningsformål.

Følg oss på Twitter og Facebook!

I front

Det er fortsatt store forskjeller mellom gutter og jenter. Fattige familier prioriterer ofte sønnenes utdannelse. Selv er Julia Gillard kjent som Australias første kvinnelige statsminister, fra 2010 til 2013.

Det var tidvis svært tøffe tak på toppen i et land der det fortsatt er store forskjeller mellom menn og kvinner. Da Gillard gikk på ungdomsskolen på 1970-tallet, lærte guttene sløyd og metallarbeid, mens jentene ble lært opp i matlaging, klesvask og stryking.

– Så hvis du trenger hjelp til å skille hvitt og farget tøy, er jeg kvinnen du leter etter, ler Gillard.

Lover dobling

Hun har fått med seg tidligere statsminister i Storbritannia Gordon Brown for å øke bevisstheten rundt jenters skolegang. I The Guardian kaller han utdanningen av jenter for vår tids borgerrettighetskamp. Han trekker også fram det store gapet i satsing på utdanning i rike land sammenlignet med et barn i et fattig land i Afrika sør for Sahara.

– I disse landene bruker man gjennomsnittlig 80 dollar i året per barn på skole. I vestlige land er summen 8.000 dollar per barn, sa Brown, ifølge NTB.

I forbindelse med konferansen lover Norges Børge Brende å doble Norges støtte til utdanningsbistand innen 2017.

Mer fra Dagsavisen