Innenriks

Trengende får det de trenger

I stadig større grad går alt i dass i Norge. De offentlige toalettene sprer seg som diaré i en barnehage.

Bilde 1 av 4

Bare fra 2013 til inngangen av 2017 økte antallet offentlige toaletter fra 843 til 1.012, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Det tilsvarer en økning på 20 prosent.

Landet rundt er dessuten mange nye offentlige toaletter under bygging eller planlegging, både i regi av kommuner og Statens vegvesen.

Stort behov

De nye offentlige toalettene synes å være høyst påkrevd. Både i sosiale medier og i lokalavisene landet rundt er det bokstavelig talt mye drittprat, og lokalpolitikere blir stadig vekk utfordret på dette av trengende innbyggere.

Et innlegg i Ringeriks Blad er betegnende i så måte.

– Det er en stor skam at det ikke har vært offentlige toaletter tilgjengelig i Hønefoss sentrum, heter det der.

At det renner over for mange, går også fram av tall fra politiet. Politiet i Søndre Buskerud skrev i fjor ut forelegg på totalt 208.000 kroner for urinering på offentlig sted, kunne Drammens Tidende opplyse tidligere i år.

– Hvordan kommuner velger å prioritere bygging av offentlige toaletter er opp til det kommunale selvstyre, påpeker kommunikasjonsrådgiver Kristell K. Herland i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Utenfor sine egne hjem er folk flest dermed i hovedsak prisgitt sine lokalpolitikere når behovet for å dra ned glidelåsen eller også buksa, oppstår.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mange nye toaletter

Men når kommuner først handler, spares det ikke på toalettpapiret. Et eksempel på dette er Oslo.

– I Marka og på øyene er det en rekke toaletter for offentligheten. Dessverre er mange av disse preget av alder og lang tids bruk, og de tilfredstiller ikke forventet standard. Bymiljøetaten har derfor startet arbeidet med fornying, opplyser Frederik Martinussen, assisterende divisjonsdirektør i Bymiljøetaten.

– Det er bygget et nytt flott toalett på Sognsvann, og arbeidene med nytt toalett på Hovedøya pågår. Etaten planlegger også å åpne to nye toaletter i Østmarka og to på Håøya i løpet av dette året. I 2018 planlegger etaten nye toaletter ved Bogstadvannet og ved Øvresetertjern, fortsetter Martinussen.

Se bildene: Norge har verdens flotteste turisttoaletter!

Dostrategi

Som om ikke dette er nok er Bymiljøetaten i Oslo også i gang med en strategi for offentlige toaletter.

– Her skal etablert tilbud ses opp imot dagens behov. Strategien vil også se på bruk av ulike områder og hvor det vil være naturlig å gi tilbud om offentlige toaletter, samt ulike driftskonsepter, forteller Martinussen.

Mange av de offentlige toalettene som er bygd de seneste årene, er forøvrig ikke noe billig drit. Millionbeløp er investert i flere av dem og anerkjente arkitekter med store vyer er blitt engasjert for å kunne gjøre dobesøkene mest mulig minneverdige.

Mye har kommet ut av denne satsingen, utover det som ender opp i toalettskålen, også internasjonal anerkjennelse. I 2015 kåret designettstedet DesignCurial Stegastein i Aurland, som er del av konseptet Nasjonale turistveier, til verdens beste offentlige toalett. I fjorårets kåring falt Stegastein til en fjerdeplass, men rosen sitter likevel fortsatt like løst som en feriekebab.

«Takes the cake»

«For want of a more spectacular view, this public toilet in Norway surely takes the cake», skriver juryen.

Det minimalistiske designet, den dramatiske effekten ved at bygningen henger ut over klippekanten, og utsikten til Aurlandsfjorden «with a breath taking view», blir også trukket fram.

Også flere andre offentlige toaletter bygd langs de nasjonale turistveiene har fått mye ros og omtale, får Dagsavisen opplyst. Det gjelder for eksempel for Utsikten på Gaularfjellet og et fem meter høyt gullfarget toalett på Senja.

Helt fram til slutten av 2020-tallet vil de 18 nasjonale turistveiene bli rustet opp med blant annet ny arkitektur, kunst og toaletter, får Dagsavisen opplyst. Hvor mange flere offentlige toaletter dette vil kunne tilsi, er så langt uklart.

Men også gamle offentlige toaletter kan være vel verdt å ta vare på. I 2009 fredet Riksantikvaren pissoaret i Stensparken i Oslo, som ble bygd i 1937. «Et sanitærhistorisk viktig eksempel på hvordan storbyen tilrettela for trivielle behov», het det i begrunnelsen til daværende riksantikvar Nils Marstein.

Også enkelte gamle toaletter/utedoer/priveter er fredet i og med at de er tilknyttet jernbanestasjoner som er blitt fredet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Turid Årsheim hos Riksantikvaren.

Kommentar: Det er ikke for ingenting at symbolet på toalett pleide å være et hjerte (Christine Baglo)

Mer fra Dagsavisen