Innenriks

Tjener millioner og hever etterlønn

Thorbjørn Jagland tjener vel to millioner kroner i sin nye jobb som generalsekretær i Europarådet, har fri bolig og fire tjenere.

I helgen åpnet den tidligere Ap-toppen dørene til sitt nye hjem i Strasbourg for NRK Lørdagsrevyen. Tidligere stortingspresident Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord har nettopp flyttet inn i et herskapshus fra 1800-tallet, som en gang tilhørte bilgründeren Bugatti. Dette er representasjons- og privatbolig de neste fem årene, etter at Jagland ble valgt til ny generalsekretær i Europarådet 29. september. Boligen er såkalt fri, det vil si at utgiftene er dekket. Til boligen følger også en stab på fire personer.

Jagland har lønn og godtgjørelser på drøyt to millioner kroner i året, ifølge en oversikt utarbeidet for VG av sekretariatet for generalsekretæren i Europarådet. I oktober fikk han også etterlønn fra Stortinget på 105.700 kroner, en tolvdel av årslønna som stortingspresident.

– Det er korrekt, han har tatt imot den. Det er en etterlønn som tilkommer alle representanter når de slutter, sier Jaglands sekretær Flemming Gade Kjerschow.

Gjelder flere

Jagland har ikke selv funnet tid til å snakke med Dagsavisen om hvorfor han mottar dobbel lønn i oktober, men i går kveld ringte Kjerschow tilbake og sa at Jagland ennå ikke har fått lønn fra Europarådet og at det skal være uklart fra når han vil motta lønn.

Stortingsrepresentantenes økonomiske rettigheter er hjemlet i «Lov om godtgjørelse til stortingsrepresentanter». Faste representanter som ikke fortsetter etter nyvalg har rett til den faste godtgjørelsen på 58.075 kroner i en måned utover valgperioden, eventuelt tre måneder etter framleggelse av egenerklæring om inntektssituasjonen. Etterlønn kan innvilges også for en lengre periode, etter særskilt søknad og dokumentasjon.

Sa «nei takk»

Ifølge Stortingets forvaltningstjeneste mottar 63 eks-representanter etterlønn i oktober. 31 eks-representanter er også innvilget etterlønn for november og desember, men denne vil bli avkortet krone for krone om de får ny jobb i perioden.

Men det er mulig å frasi seg etterlønn. Tre tidligere stortingsrepresentanter har gjort det. Det gjelder Alf E. Jakobsen (Ap), som har reist hjem til vervet som ordfører i Hammerfest, tidligere Høyre-leder Jan Petersen, som er Norges nye ambassadør i Østerrike, samt tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem, som i august ble direktør i Legemiddelindustrien. Hun tok selv kontakt med Stortingets direktør, for å frasi seg godtgjørelse.

– Hans Brattestå gjorde meg oppmerksom på at jeg uansett hadde rett på en måneds etterlønn. Men han respekterte avgjørelsen min, forteller Bekkemellem til Dagsavisen.

Hun synes det er bra at Stortinget har etterlønnsordninger som sikrer folkevalgte en viss trygghet, og vil ikke mene noe om ordningen som gjør at man i en overgangsperiode kan motta dobbel lønn.

– Det får andre være meningsaktører på, jeg føler ikke behov for å rette pekefingeren mot noen, sier Bekkemellem.

Svært skeptisk

Også professor i statsvitenskap Trond Nordby synes det er rimelig med en viss etterlønnsordning på Stortinget, men mener oppfølgingen av ordningen burde være langt tettere og strengere.

– Har de gått inn i ny jobb burde etterlønna tas fra dem med en gang. Frynsegoder som er så frynsete, det har ikke jeg noen sans for, sier Nordby.

Dagsavisen avslørte i fjor at en rekke stortingsrepresentanter har mottatt urettmessig pensjon. I tillegg har det vært flere skandaler rundt stortingsgruppenes pengebruk.

– Under pensjonsskandalen tok stortingspresidenten, som da var Thorbjørn Jagland, grep og sørget for endringer i systemet. Denne etterlønna er sikkert småpenger for ham i dag der han sitter i sitt lille sentraleuropeiske slott, og han burde den gangen også sett på sine egne ordninger, mener Nordby.

Mer fra Dagsavisen