Innenriks

Taler hotellkongen midt imot

Kampen om kronene handler om Hilde Marie Schrøders framtid. Hun lurer på hvordan hotellkongen Olav Thon hadde klart seg i hennes sko.

En av Norges rikeste menn har klart å øke temperaturen i hotell- og restaurantstreiken.

Fellesforbundet og LO mener det er urimelig at hotell- og restaurantansatte i gjennomsnitt tjener 77 prosent av snittlønna til en industriarbeider, men Thon er ikke helt enig.

– Det avhenger jo av hva slags jobb man gjør, men det er atskillig mer krevende å være lenket til en maskin enn å utføre serviceoppgaver på et hotell, der man den ene dagen har gjester å ta seg av og den andre dagen ikke, sier Thon til NTB.

Les hele saken her: Olav Thon gir LO-Gerd svar på tiltale

– Urimelig

– Ja vel. Hvordan forklarer han det? Har han selv prøvd å bære tunge brett lange avstander, rigge bord og jobbe hardt fysisk gjennom en hel vakt, undrer hotellansatt Hilde Marie Schrøder.

Dagsavisen møter henne utenfor Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo, der hun står streikevakt. Schrøder rister på hodet av Thons uttalelser.

– Ja, det er tungt å være industriarbeider. Men der har det også vært jobbet systematisk med HMS-arbeid over år for å hindre belastninger. Det er ikke gjort hos oss.

– Thon viser til at det noen dager er rolig og andre travelt, og at den totale arbeidsbelastningen derfor varierer?

– Dette faller på sin egen urimelighet. Hvis han mener det burde han i hvert fall støtte kravet om lokal forhandlingsrett. Det finnes hoteller der det aldri er rolig. Da bør vi få rett til å forhandle lokalt, med det utgangspunktet som er på disse hotellene.

Men lokal forhandlingsrett mener Thon vil medføre et «aldeles håpløst byråkrati».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viser fram rikingene

Den suksessrike forretningsmannen fikk gjennomgå da LO-leder Gerd Kristiansen holdt appell for streikende hotell- og restaurantarbeidere i går. Hun gikk spesielt i rette med NHO og hotelleierne Olav Thon, Christian Ringnes og Petter Stordalen.

Fafo-forsker Kristine Nergaard påpeker at LO-Gerd vet hva hun gjør. Spillet om pressen er en del av streikens dynamikk.

– Når LO-Gerd står foran et hotell og holder appell, så er det først og fremst for å vise at hele LO står bak Fellesforbundet i denne saken, men når hun drar til mot de såkalte hotellkongene så er det for å minne om at noen faktisk har tjent penger i denne bransjen, sier Nergaard til Dagsavisen.

Les også: LO-lederen til angrep på hotellkongene

– Går en kule varmt

Også NHO har gjort sitt for å vinne opinionen i denne konflikten, påpeker Nergaard.

– Fra arbeidsgiversiden ser vi jo at de har fått oppmerksomheten over på pasienthotellene. De viser til at streiken rammer de syke og svake, og det kan synes som om de vil presse fram en tvungen lønnsnemnd på denne måten, sier Fafo-forskeren.

At ordkrigen nå er i full gang betyr ikke at det trenger å bli en langvarig streik av den grunn.

– Det går ofte en kule varmt i slike konflikter. Det trenger ikke nødvendigvis bety at det blir vanskeligere å finne fram til en løsning på bakrommet. Jeg har sett harde ordvekslinger før uten at det har ødelagt muligheten til å komme fram til enighet, sier Nergaard.

Kommentar: Når våre hus og hoteller streiker (Espen Løkeland-Stai)

Mer fra Dagsavisen