Nyheter

– Synd å drikke for å få seg venner

I fjor opplevde én av tre studenter drikkepress i fadderuka. Det vil KrFU-leder Emil André Erstad ha en slutt på.

Bilde 1 av 2

Av Marie Melgård og Eira Lie Jor

To ukers intense fadderuker på universiteter og høyskoler landet over er nå i gang. Glade studenter i matchende T-skjorter flokker seg sammen på utesteder og i parker. Målet er at studentene skal bli kjent med hverandre, studiested og byen de har flyttet til. Middelet er sosialt samvær og en del festing. Vel og bra, mener KrFU, men drikkepresset, det vil de få en slutt på.

– Jeg har selv vært med i en faddergruppe der det ble drukket mye alkohol, og jeg tror alle som har vært studenter vet at dersom du er med på fadderuka, må du drikke. KrFU kritiserer ikke at folk drikker, men vi må få slutt på drikkepresset, sier KrFU-leder Emil André Erstad.

LES OGSÅ: Vil legge studentboliger her

Én av tre

Etter fjorårets fadderuke gjennomførte Norsk Studentorganisasjon i samarbeid med studentavisen Universitas en spørreundersøkelse blant norske studenter. Den viste at én av tre studenter opplevde press knyttet til alkohol i fadderuka.

– Det er et generelt drikkepress i samfunnet, som forsterkes under russetid og faddertid. Det er synd om ferske studenter føler de må drikke for å få seg nye venner på studiet, sier KrFU-lederen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Ansvar

Også Mina Gerhardsen i Actis peker på at fadderukene legger et ekstra press på studentene.

– Når det blir mye alkohol, blir det fort drikkepress. Det er også ekskluderende for dem som av ulike grunner ikke drikker, noe som blir særlig negativt for intensjonen bak fadderuka, sier Gerhardsen.

Hun peker på at et stort alkoholinntak også øker risikoen for uønskede hendelser, seksuell oppmerksomhet eller vold.

– Fyll ødelegger for folks trivsel og trygghet, det er derfor et stort ansvar for de ulike arrangørene å legge til rette for at dette blir opplegg som er ålreit for alle, sier Gerhardsen.

LES OGSÅ: Overvåker læresteder

Gratis mat og drikke

Erstad i KrFU roser mange studiesteder for å ha alkoholfrie tiltak og rusfrie faddergrupper, men mener det ikke er nok.

– Når du er fersk student har du lyst til å være med studiekameratene, ikke skille deg ut ved å delta i en egen gruppe eller på spesialarrangementer, forklarer han.

KrFU har derfor konkrete forslag til hvordan studenter og studentorganisasjonene kan begrense alkoholinntaket og redusere drikkepress. De foreslår at studentene og utestedene går sammen om en felles vaktordning hvor f.eks. studentene selv er ordensvakter under arrangementer, og passer på at medstudentene kommer seg vel hjem.

KrFU foreslår også at studentorganisasjonene bør dele ut gratis flaskevann og mat på slutten av kvelden.

– Å komme seg trygt hjem med mat og drikke i kroppen, kan redusere fyll og andre negative konsekvenser knyttet til et for høyt alkoholinntak. Dette er tiltak som også politiet i Bergen har etterlyst, og som vi mener kan være med å skape trygge rammer for studentene, sier Erstad.

LES OGSÅ: Vil lette på krava

– Det er klart det blir mye drikking, det er en del av opplegget

Både faddere og fadderbarn mener det er en del drikking, men forsøker å redusere presset ved studiestart.

På Blindern har mange faddergrupper funnet seg til rette i solskinnet. Lektorstudentene Dana Moen og Madeleine Solstad har tatt med sin faddergruppe på vorspiel utenfor et av universitetsbyggene, før de skal videre på fest på studentpuben.

Selv om det blir mye drikking, mener de at det ikke nødvendigvis er et stort drikkepress.

– Det er klart det blir en del drikking, det er en del av opplegget. Samtidig prøver vi å legge til rette for at alle skal kunne være med enten de drikker eller ikke, sier Moen.

At så mange som 36 prosent av studentene har opplevd drikkepress i fadderuka, kommer som en overraskelse på gruppa.

– Det er ikke bra at det er så mange som opplever drikkepress. I vår faddergruppe er det større pølsepress enn drikkepress, sier et av fadderbarna, som mener det er blitt i overkant mye pølsegrilling den siste uka.

Leder av Studentparlamentet på Universitetet i Oslo, Julie S. Paus-Knudsen er klar på at det er for mange som opplever drikkepress i fadderukene.

– Tallet er for høyt, og dette tar vi på alvor. Å minske drikkepresset er noe vi forsøker å jobbe med gjennom hele studieåret, sier hun.

Fadderansvarlig Saqib Razaq og faddersjefer Anna Schytte og Ida Kristine Berg er enige. De sier at alle fadderne har vært på kurs hvor de har fått opplæring i hvordan de skal begrense både eget og fadderbarnas alkoholinntak.

– I år har vi også brukt mye tid på alkoholfokusfrie arrangementer, hvor målet er at det ikke skal være alkoholen, men arrangementet som står i fokus, sier Razaq.

Paus-Knudsen mener det å fylle fadderuka med faglig innhold er en del av løsningen.

– Man begynner på universitetet for å fordype seg i et fagfelt, og da er det viktig å bli møtt også med faglig innhold den første uka, slik at alle har noe å snakke om, uten at de nødvendigvis har vært med på festen dagen før, sier hun, og legger til at de allerede har begynt med dette.

Mer fra Dagsavisen