Innenriks

Strør ekstra milliarder over kommune-Norge

Arbeiderpartiet overbyr regjeringens kommunebudsjett.

Av Stian Fyen

Arbeiderpartiet foreslår 2 milliarder kroner ekstra til kommunene og 1 milliard ekstra til fylkeskommunene i sitt alternative budsjett.

– Når vi er ute og møter virkeligheten i kommunene ser vi et klart behov for mer penger, sier kommunalpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I sitt alternative statsbudsjett plusser Ap kraftig på regjeringens opplegg for kommunene og fylkeskommunene. I tillegg legger partiet 300 millioner på bordet for å kunne si nei til økt egenandel for kommunenes «særlig ressurskrevende» pasienter. Bortsett fra det, skal ikke pengene etter planen øremerkes.

– De eneste pengene som står på en spesiell post er 300 ekstra millioner for særlig ressurskrevende brukere. Men vi ser at det er mange oppgaver som må løses i kommunene. Vi trenger økt lærertetthet for de yngste elevene, en bedre skolehelsetjeneste og bedre barnevern. Men vi øremerker ikke, sier Aasrud.

God bunnlinje

Samtidig som Ap vil plusse på budsjettene til kommuner og fylkeskommuner, er det flere tall i Kommune-Norge som peker i riktig retning. Det er stadig færre kommuner som blir satt under administrasjon av staten, og i 2016 leverte kommunene det beste resultatet noensinne.

Likevel mener Aasrud at det er behov for mere penger til kommunene.

– Vi bør være glade for at kommunene har orden på økonomien. Men det betyr ikke det samme som at tjenestene er gode nok. Jeg har selv vært ordfører, og vet at vi styrte ikke bevisst mot et underskudd, men måtte heller kutte i tjenestene. Det er tjenestene vi er opptatt av, ikke bunnlinja til kommunen, sier hun.

Dårlig råd

De siste årene har også inntektene til kommunene gjennom eiendomsskatt økt betraktelig.

– Eiendomsskatten har økt betraktelig under denne regjeringen. Samtidig sier  regjeringen at de nå skal endre eiendomsskatten på verk og bruk. Det vil bety omtrent en milliard mindre til kommunene. Så honningkrukka til kommunene er ikke full. Det er mange kommuner som sliter og må kutte i tjenestene for å få det til å gå rundt, sier Aasrud. (ANB)

Mer fra Dagsavisen