Innenriks

Streiken fortsetter

Det er fortsatt fastlåst mellom partene i hotellstreiken. I dag tas ytterligere 269 personer ut i streik og hele Norge er berørt.

Mens hele Norge tok langhelg og badet i sol, trappet Fellesforbundet opp steiken i hotell- og restaurantbransjen. Lørdag la 925 medlemmer fra Aust-Agder, Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Østfold, Telemark, Hedmark og Oppland, ned arbeidet. Dermed er hele landet, foruten Svalbard, berørt av streiken.

I dag skjer en ytterligere opptrapping: 105 medlemmer ved Hotell Norge i Bergen tas ut i streik.

– Vi er løsningsorienterte, og vi streiker ikke for å streike. Vi er åpne for å komme i dialog med arbeidsgiver, sier kommunikasjonssjef i Fellesforbundet, Vidar Grønli.

Les også: Derfor streiker de

Ingen kontakt

Men det har ikke vært noen formell kontakt mellom partene i løpet av helgen.

Da Dagsavisen gikk i trykken, var det ingen tegn til bevegelse mellom Fellesforbundet og NHO.

Om den fastlåste situasjonene fortsetter, vil streikens omfang øke ytterligere: Fellesforbundet har varslet at de vil ta ut 269 medlemmer i streik fredag 13. mai. Dermed er om lag 7.300 hotellansatte i 700 bedrifter tatt ut i streik.

– Det er en stri situasjon. Det er tøft for mange som taper penger. Men slik situasjonen var da vi ikke lykkes i meklingen, er det full forståelse hos våre medlemmer for at vi ikke kan gå på når Fellesforbundet ikke vil fire. Skal man finne en løsning, må begge parter fire på kravene, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO.

– Og der er dere ikke ennå?

– Vi er i alle fall ikke der i dag og jeg tror ikke vi er der i morgen, sa Hansen til Dagsavisen søndag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

1,9 milliarder

Fellesforbundets har gjort det klart at de vil fortsette streiken helt til arbeidsgiveren kommer dem i møte. Med 1,9 milliarder kroner i streikekassa, har de muskler til å holde det gående ganske så lenge.

– Ingen er tjent med at dette bare varer og varer, men vi vil holde på så lenge det er nødvendig. Vi vil ha løsninger, men da må det foreligge en vilje hos arbeidsgiver om å komme våre krav i møte, sier Grønli.

NHOs Hansen er ikke overrasket over at streiken fortsetter å trappe opp.

– Det er som forventet. De har godt med penger, men akter de å bruke opp alt på streiken, ja da er det ikke noen arbeidsplasser igjen, sier Hansen.

Les også: LO-lederen til angrep på hotellkongene

Les også: Olav Thon gir LO-Gerd svar på tiltale

Rammer hardt

Før helgen var det rapportert om enkelte ampre episoder:

Gjester opplevde at inngangen til Radisson Blu-hotellet på Holbergs plass i Oslo var blokkert av streikende som ikke ville slippe noen forbi. Det førte til sinne hos gjester og kraftig ordvekslinger med de streikende, rapporterte NTB.

Fellesforbundet på sin side mente hotellet drev streikebryteri, fordi hotellet hentet inn uorganisert arbeidskraft for å holde hotellet åpent.

På Fefor Høifjellshotell på Vinstra, ble de streikende bortvist av vektere da de anklaget ledelsen for streikebryteri, meldte NRK.

– Ampert er bare fornavnet. Det var en ulovlig boikott på flere hoteller, særlig i Oslo-området, hvor gjester og varer ble hindret tilgang til hotell, sier Hansen.

NHO og medlemsbedriftene vurderer nå om hendelsene skal få etterspill.

– Vi vil ikke bruke håndgemeng, men heller gå loves vei, som innebærer søksmål og krav om erstatning. Vi har ikke tatt stilling til dette ennå, så tida vil vise hvor vi lander. Jeg har imidlertid kjørt forbi noen hoteller i dag, og det ser ut til å ha opphørt. Det er bra, sier Hansen.

– Det var noen eksempler på streikebryteri, men denne situasjonen har nå roet seg. Jeg har ikke fått meldinger om noen flere episoder i helgen, svarer Grønli i Fellesforbundet.

Les også: Venstresidas storstue uten tariffavtale

Mer fra Dagsavisen