Innenriks

Strømmer til påskefjellet

Knallhard jobbing fra tusenvis av frivillige, bidrar til at stadig flere nordmenn tar i bruk de skiene vi er født med på beina.

Av Tor Sandberg og Nina Johnsrud

– I palmehelga hadde vi 26 prosent økning i besøket, sammenlignet med i fjor, på de betjente hyttene våre. På Finsehytta med 150 senger, hadde vi 210 overnattinger, forteller Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

Rekordtilstrømningen er i tråd med utviklingen over flere år.

– I fjor passerte vi 400.000 overnattinger totalt på hyttene våre. Det har vært et betydelig oppsving av studenter og unge blant våre besøkende, og vi ser nå også mange barnefamilier på hyttene våre. Alle våre parametere har en positiv utvikling, uansett hva vi måler på. Det ser ut til at flere er i fjellet enn noen gang, sier Øveraas.

Les også: – Viktigst å nyte naturen

560.000 timer

Det at 2015 er Friluftslivets år, har bidratt til den voksende interessen for å ta i bruk naturen, både fjellet og andre deler av den.

– Et av hovedfokusområdene i år er å få nye grupperinger ut på tur, slik som minoritetsgrupper og innvandrere, opplyser Øveraas.

Samtidig blir det nå også lagt stor vekt på friluftsliv i mange barnehager og i skolen med nasjonale turdager, påpeker han.

Men det koster å få nordmenn opp av sofaen. Det kan tusenvis av frivillige landet rundt underskrive på.

I hele 2014 registrerte DNT 560.000 timer med frivillig innsats, 30.000 timer mer enn året før.

I alle landets 19 fylker sørget frivillige for å rydde og merke stier, merke skiløyper og vedlikeholde og bygge turisthytter.

16.000 nye skilt med forslag til turer i folks nærområder, ble utplassert i fjor.

I flere måneder har frivillige jobbet for å sørge for at denne påsken blir en drømmepåske for flest mulig, blant annet ved å frakte alt det folk må trenge av mat og drikke, ut til Turistforeningens totalt 511 hytter.

De har også sørget for at 4.300 kilometer med skiløyper står klare til bruk.

40 prosent av befolkningen har egen hytte. Det innebærer at også mange andre enn de som besøker DNTs hytter, kan nyte godt av deres skiløyper.

– Deler opplevelsene

Blant DNTs 511 hytter er det fortsatt om lag 140 uten mobildekning. Øveraas tror ikke det avskrekker mobilavhengige nordmenn.

– Jeg tror en organisasjon som Turistforeningen er som bygd for sosiale medier. I fjor var det mye godt vær, og folk sendte da fantastiske biler av det de opplevde i naturen. Mange av de bildene ble mye delt, og jeg vil tro at også dette har hatt en positiv effekt på interessen for å dra på tur.

– Psykisk helse

– Hva kan flere nordmenn på tur føre til, tror du?

– Mye er blitt sagt om folks fysiske helse og nødvendigheten av at flere beveger seg mer, men jeg tror dette også handler om psykisk helse. Det å dra oftere på tur, og da ikke nødvendigvis bare i påskefjellet, men også i eget nærmiljø, har positiv effekt på mange måter, svarer Øveraas.

– Hvordan blir din egen påske?

– Jeg begynte på Geilo lørdag, så dro jeg til Rondane og min egen hytte, og så skal jeg besøke noen av Turistforeningens hytter i Rondane, før jeg drar ned til byen mot slutten av påska.

Hva skal du gjøre denne åsken?

John Christian Elden, advokat: – Denne påsken blir det langt vekk fra snø og saks­dokumenter. Skal slikke litt varme og lade batterier i Dubai.

Guri Hjeltnes, forfatter og direktør ved HL-senteret: – Etter en hektisk vinter tenker jeg å sove, lese romaner, klippe hekken og skrive på en bok.

Arild Hermstad, leder i framtiden i våre hender: – Jeg må innrømme at jeg skal på fjellet. Egentlig kjente jeg at jeg var litt ferdig med snøen, men jeg får prøve å manne meg opp til åtte dager med skiturer på Skeikampen. Det blir sikkert fint.

Loveleen Rihel Brenna, daglig leder i Seema: – Vi skal til Kristiansand. Noen spaserturer ved sjøen, Baneheia og Jegersberg er et must, i tillegg til å være sammen med venner. Det er deilig å reise til Sørlandet og leve et langdommere liv i noen dager. Det er sikkert ikke så eksotisk, men du verden så godt det er.

Lisa Arntzen, pressetalsperson for Dixie ressurssenter: – Jeg skal en uke på et lite småbruk i Sverige. Nesten uten dekning, så det blir en skikkelig digital detox på meg, he he.

Arild Knudsen, leder i Foreningen for en human narkotikapolitikk: – Jeg skal jobbe som normalt. Det er særlig betydningsfullt når så mange andre tar ferie.

Maren Sæbø, redaktør i Verdensmagasinet X: – Ikke stort, planlegge litt, blant annet en tur til journalistikkfestival i Perugia i Italia etter påske.

Shoaib Sultan, seniorrådgiver ved Antirasistisk Senter: – Har planer om en ekte bypåske. Skal slappe av, lese noen ikke-faglige bøker, det blir stort sett krim eller bøker i fantasy-sjangeren, ta med ungene ut på tur i marka og kanskje en kinotur. Om jeg er heldig får jeg stukket inn en fisketur eller tre.

Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier: – For meg blir det skrivetid og familietid. I tillegg skal jeg myse mot solen i byens parker, kaffe i hånd, så ofte som mulig.

Tove Smaadahl, leder i Krisesenter­sekretariatet: – Påska skal feires i all hovedsak på torpet i Sverige. Har en stor hage her som skal gjøres klar til sommeren. Er lei vinteren.

Mer fra Dagsavisen