Innenriks

Stortingets presidentskap får kritikk i EOS-saken

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) har ingen planer om å trekke seg til tross for kritikk på en rekke punkter fra kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Av Anne Marjatta Gøystdal og Mats Rønning
En samlet komité finner grunn til å rette en rekke kritiske merknader mot presidentskapet i den såkalte EOS-saken. Venstres Abid Raja mener presidentskapet har grunn til å beklage overfor Stortinget.

– Det ville ikke være unaturlig med en uforbeholden beklagelse, sier Raja til NTB.

Kontrollkomiteen gikk til det uvanlige skritt å understreke at presidentskapets fullmakter ikke er utvidet eller endret. Komiteens leder Martin Kolberg (Ap) mener det var påkrevet med en klargjøring.

– Vi mener det er viktig at det som oppfattes som den riktige forståelsen av Stortingets forretningsorden, blir fulgt, sier han.

«Uskjønnsomt»

Bakgrunnen for saken er det såkalte Solbakken-utvalget som skulle evaluere kontrollorganet for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, i 2014. I forbindelse med evalueringen, forsøkte presidentskapet å oppheve EOS-utvalgets taushetsplikt – noe kontrollkomiteen kritiserer.
Komiteen «stiller seg undrende til» at presidentskapet mente det kunne gjøre dette uten å få saken behandlet i plenum i Stortinget.

-Det er alvorlig at presidentskapet ikke forholdt seg til EOS-utvalgets advarsler om mulige skadevirkninger for både EOS-utvalgets tilsyn og EOS-tjenestene selv, skriver komiteen.

Komiteen mener dette kunne skapt en risiko for at fremtidige tilsyn skulle svekkes av tjenestens manglende tillit til at graderte opplysninger ble håndtert etter kontrolloven. I tillegg at ansatte kunne utsettes for krysspress ved å bryte straffesanksjonert taushetsplikt, og at EOS-utvalget ikke ville få informasjon fra kilder.

Dessuten opptrådte presidentskapet «uskjønnsomt» ved å holde et punkt i mandatet utenfor evaluerernes arbeid i lang tid, mener komiteen.

– Unngå slike hendelser i fremtiden

Da det oppsto uenighet mellom EOS-utvalget og presidentskapet om hvorvidt det var anledning til å oppheve taushetsplikten, skrev EOS-utvalget en særmelding til Stortinget for å varsle om saken.
Varselet ble ikke videresendt, i stedet satt presidentskapet på det i sju uker. Presidentskapet mener fortsatt dette ligger innenfor deres fullmakter til å behandle en sak, mens komiteen mener et slikt varsel må sendes Stortinget umiddelbart.

Brevvekslingen i kjølvannet av saken har bidratt til økt bevissthet slik at man unngår slike hendelser i fremtiden, påpeker kontrollkomiteen.

Ville trukket seg

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sier han hadde trådt tilbake om han hadde fått en slik kritikk rettet mot seg som stortingspresident.
– Ja, en stortingspresident skal ikke opptre slik at han endrer Stortingets vilje, sier Lundteigen.

Høyre og Arbeiderpartiet er mer dempet i sine kommentarer om hvilke konsekvenser kritikken bør få. Men Høyres Michael Tetzschner understreker at man ikke kan skjele til partipolitiske hensyn i en slik sak.

– Om noen blir støtt eller leser dette som mistillit, er ikke hensyn vi skal ta, sier han.

Avviser hovedkritikken

Stortingspresident Olemic Thommesen avviser at han kan komme til å trekke seg.
– Det ser jeg ingen grunn til sier han til NTB.

Han sier presidentskapet tar protokollen til etterretning, men at de fortsatt vil tilbakevise hovedtrekkene av kritikken.

Han avviser at presidentskapet har tiltatt seg beslutningsmyndighet utover rammene Stortinget har satt..

– Vi mener vi har handlet i tråd både med fullmakter og med lover og regler som gjelder, sier han.

(NTB)

FAKTA OM KRITIKKEN MOT PRESIDENTSKAPET

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ba i januar i år Stortingets presidentskap om svar og dokumentasjon i forbindelse med en strid mellom presidentskapet og Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten (EOS-utvalget).

* Saken er knyttet til at Stortinget i 2014 nedsatte Solbakken-utvalget, som skulle evaluere EOS-utvalget.

* Presidentskapet hadde ikke myndighet til å oppheve taushetsplikten til utvalgets medlemmer i forbindelse med evalueringen, ifølge kontrollkomiteen.

* Presidentskapet skal ha unnlatt å sende videre en hastemelding fra EOS-utvalget om uenigheten til kontrollkomiteen. Da meldingen ble lagt fram for Stortinget, var det i en form som gjorde at innholdet vanskelig ville bli kjent, ifølge komiteen.

* Presidentskapet har tatt selvkritikk på enkelte punkter, men avviser hoveddelen av innvendingene.

* En samlet konstitusjons- og kontrollkomité undertegnet onsdag en protokoll hvor det rettes kritikk mot presidentskapet på flere punkter.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen