Innenriks

Staten vant over Breivik

Anders Behring Breiviks soningsregime er ikke i strid med menneskerettighetene, slår lagmannsretten fast. Breivik anker dommen til Høyesterett.

Anders Behring Breivik tapte mot staten i menneskerettighetssaken. Soningsregimet er ikke i strid med menneskerettighetene, fastslår Borgarting lagmannsrett.

Staten får full oppreisning av Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt i Oslo tingrett i fjor for å ha brutt terrordømte Anders Behring Breiviks menneskerettigheter under soning.

Anker

Breiviks advokat Øystein Storrvik sier at de vil anke dommen fra lagmannsretten.

– Det er en veldig grundig og seriøs dom som tar alle temaene vi har reist opp til grundig behandling. Vi ønsker å bryte den isolasjonen han har, så det er naturlig at vi anker denne saken, sa Storrvik da han møtte pressen etter at dommen var forkynt onsdag.

Han bekreftet at Breivik er orientert om dommen, men visste ikke hvordan han har reagert.

– Retten sier at isolasjonen snarlig må vurderes svært grundig. De påpeker bekymringsgrunnlaget, men smertegrensen mener lagmannsretten ikke er nådd. Jeg er mest opptatt av at han har sonet fem og et halvt år uten å møte andre innsatte. Det er en terskel for brudd. Lagmannsretten mener at den terskelen ikke er nådd. Det er jeg mest uenig i, sa advokaten.

Han viste til at både tingretten og lagmannsretten nå har vurderte soningsforholdene grundig.

– Det er vanskelig å gi noe klart svar på hvor denne grensen går. Det står i dommen at det må vurderes grundig. Vi ønsker å arbeide for at det blir konstatert et brudd. Vi vil anke dommen og gå videre, sa Storrvik.

«Breivik har tapt saken fullstendig»

Anders Behring Breivik saksøkte staten for brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel 3 om nedverdigende og uverdig behandling og artikkel 8 om rett til privatliv og korrespondanse, samt for manglende behandling av hans mentale sårbarhet. Borgarting lagmannsrett avviser at staten har brutt noen av disse bestemmelsene i sin dom.

I dommen heter det:

«Breivik har tapt saken fullstendig. Avgjørelsen har ikke vært tvilsom.»

Lagmannsretten frifinner staten for brudd på artikkel 3, den forkaster Breiviks anke av Oslo tingretts dom fra april i fjor der staten ble frifunnet for å ha praktisert for streng brevkontroll. I tillegg frifinnes staten for brudd på artikkel 8 når det gjelder manglende behandling av Breiviks sårbarhet.

– Breivik er fortsatt ansett å ha både dyssosial og dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Hans alminnelige helsetilstand og væremåte fremstår som lite endret på tross av meget langvarig fengselsopphold med svært omfattende sikkerhetstiltak. Hans mentale tilstand har også preg av å være stabil, skriver lagmannsretten og fortsetter:

– Som nevnt er det ikke grunnlag for å anse at han lider av en særlig psykisk sårbarhet – uten at dette begrepet i seg selv er klart definert eller av avgjørende betydning for vurderingen, skriver lagmannsretten i dommen.

Høy risiko for vold

Lagmannsretten skriver videre at vedtakene om at Breivik skal oppholde seg i en avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, bygger på tilstrekkelig grundige vurderinger. Beslutningene om ikke å tillate Breivik fellesskap med andre innsatte, innebærer heller ikke noen uforholdsmessig belastning, fastslår lagmannsretten.

– Den høye risikoen for vold fra og mot Breivik har vært til stede under hele oppholdet i fengselet. Sterke samfunnshensyn taler for å hindre Breivik i å etablere høyreekstreme nettverk i og utenfor fengselet, skriver lagdommerne.

Lagmannsretten peker videre på at Breivik har god tilgang både på førstelinjetjenester og spesialisthelsetjenester i fengselet, og at han i en periode selv har valgt ikke å benytte seg av tilbudene om kontakt med helsepersonell.

– De ansatte vurderer løpende om det skjer endringer i helsetilstanden som krever tilsyn av helsepersonell. Det er ingen indikasjoner på at vilkårene for helsetilsyn eller behandling ved bruk av tvang er til stede.

Må dekke sakskostnadene selv

I tingretten ble staten dømt til å erstatte Breiviks sakskostnader på 331.000. Lagmannsretten har kommet til at partene må dekke sine egne sakskostnader både for tingretten og lagmannsretten.

Breivik ble dømt for 21 års forvaring i 2012 for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept.

– Veldig, veldig lettet

En god avgjørelse, mener lederen i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Røyneland etter at staten fikk medhold i Breivik-saken.

– Dette var godt å høre. Nå er jeg veldig, veldig lettet, sier Røyneland til NTB.

Hun hadde på forhånd fryktet at terrordømte Anders Behring Breivik ville få medhold i at staten hadde brutt hans menneskerettigheter under soning, slik han fikk i tingretten.

– Det hadde vært utrolig vondt. Artikkel 3 begynner faktisk med en setning om at alle har rett til liv, sier Røyneland.

Ifølge forsvarer Øystein Storrvik har Breivik altså allerede bestemt seg for å anke. Det er Røyneland forberedt på.

– Men vi vet jo ikke om Høyesterett vil ta saken. Uansett vil jo det skje administrativt, slik at Breivik ikke får komme ut i offentligheten igjen. Jeg håper vi slipper å høre fra den mannen igjen på mange, mange år, sier hun.

– Fornøyd med dommen

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted anser onsdagens dom om Anders Behring Breiviks soningsforhold som en oppreisning for Kriminalomsorgen og fengselsvesenet.

– De vil gi Breivik en streng, men verdig og human soning, sa han da han trakk en parallell til dommen fra Oslo tingrett.

Sejersted gikk metodisk igjennom flere punkter i dommen fra Borgarting lagmannsrett og la blant annet vekt på at lagmannsretten hadde kommet fram til sine slutninger ut fra en bred helhetsvurdering, noe han mente var noe mangelfullt i tingrettens dom.

– Lagmannsretten har anlagt den brede helhetsvurderingen som menneskerettighetsdomstolen tar utgangspunkt i og har lagt vekt på andre sider ved soningen. Det at han soner alene, er ikke alvorlig nok, sa regjeringsadvokaten.

Samvær

Han trakk spesielt fram hvilken rett Breivik har til samvær med andre fanger.

– Retten forventer at man i relativt nær fremtid vurderer begrenset samvær med andre fanger. Den vurderingen har startet. Hans soning på høy sikkerhet består. Det vil den gjøre lenge fremover. Samværet med andre fanger har alltid vært et tidsspørsmål å vurdere om han skal få. Det tidspunktet mener jeg vi har nådd, sa Sejersted.

Han har registrert at motparten anker.

– Det betyr at saken ikke er over. Det kommer en anke til Høyesterett. Så langt har staten vunnet fram, og det er vi godt fornøyd med, sa regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

– Ingen overraskende dom

Lagmannsretten har lagt en riktigere terskel til grunn i Breivik-saken, mener professor i menneskerettigheter Kjetil Larsen.

Han er enig i lagmannsrettens avgjørelse om at soningsregimet til Anders Behring Breivik ikke er i strid med menneskerettighetene.

– Dommen er ikke overraskende. De rettslige vurderingene er korrekte og samsvarer med det jeg selv har tenkt, sier Larsen, som er professor ved Norsk senter for menneskerettigheter, til NTB.

I fjor kom tingretten til motsatt konklusjon, noe som overrasket Larsen

– Tingretten la en for lav terskel til grunn for artikkel 3. Lagmannsrettens har nok lagt en riktigere terskel til grunn, sier han.

Breivik har altså allerede varslet at han anker saken videre, og Larsen tror Høyesterett av prinsipielle grunner vil ta saken.

– Men jeg tror Høyesterett vil komme til samme resultat som lagmannsretten har kommet til, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen