Innenriks

Støre lover å reversere lovendringer

Oppslutningen om den politiske streiken sender et klart budskap til regjeringen og Stortinget, mener Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

– Det sender et klart budskap om et rungende nei til svekkelse av arbeidsmiljøloven. Nei til mer midlertidighet, svekket innflytelse og mer utrygghet, sa Støre til de tusenvis av demonstrantene som hadde samlet seg utenfor Stortinget onsdag ettermiddag.

Støre avviste at endringene vil være et gode for folk som sliter med å komme inn i arbeidsmarkedet og for å sørge for bedre lokale løsninger som passer den enkelte.

– Det hadde vært ærligere om regjeringen hadde sagt at dette gjør de for å styrke arbeidsgiversiden, sa han.

Vil reversere

Støre gjorde det klart at endringene regjeringen legger opp til ved å gi adgang til ett års midlertidig ansettelse, vil bli reversert så snart Arbeiderpartiet kommer i regjering igjen.

– Det mest midlertidige med denne lovendringen kommer til å være lovendringen selv, sa Støre til stor applaus blant de frammøtte.

Han tok et oppgjør med regjeringens argumenter om at økt fleksibilitet i lovverket er nødvendig for å møte omstillingene i dagens arbeidsliv. Støre hevdet at endringene vil gi økt usikkerhet for familier og et dårligere klima i arbeidslivet.

– Det er ikke slik vi ruster oss for omstillinger. Vi bør møte omstillinger med arbeidsmiljøloven, ikke mot den, sa han.

Eriksson: – Jeg har en drøm

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) fikk en kjølig mottakelse da han presenterte sin drøm for arbeidslivet til de streikende som protesterte utenfor Stortinget. Eriksson argumenterte for at regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven vil være til gode for arbeidstakere.

– Godt arbeidsfolk. Jeg har en drøm. En drøm om at alle som står utenfor arbeidslivet skal få bli en del av det seriøse arbeidslivet, åpnet han.

Han fortsatte med å si at økt adgang til midlertidig ansettelser vil gi folk utenfor et springbrett, særlig for mange unge.

– Det er bedre med en fot innenfor arbeidslivet enn begge føttene utenfor, sa Eriksson.

Han viste til at samfunnet og arbeidslivet har endret seg mye siden arbeidsmiljøloven som dagens lovverk bygger på, ble innført i 1977.

– Det er viktig å endre kartet etter terrenget, ikke omvendt, sa han.

– Ingen skam å snu

LO-leder Gerd Kristiansen mener endringene regjeringen legger opp til vil svekke situasjonen særlig for kvinner og unge arbeidstakere.

– Jeg og mange andre vet hva det vil si å jakte på vakter, å ikke vite om man kan betale husleia neste måned. Altfor mange har følt det på kroppen. Kjære Storting, et slikt arbeidsliv vil vi ikke ha, sa Kristiansen i sin appell til de frammøtte foran Stortinget.

Det ble holdt over 200 arrangementer rundt omkring i landet onsdag ettermiddag. Barnehager, kollektivtransport og offentlige kontorer ble berørt da arbeidet ble lagt ned i en to timer lang politisk streik.

– Oftere søndagsjobbing

LO-lederen framholdt at fagbevegelsen er for frihet, trygghet og anstendighet i norsk arbeidsliv.

Dersom regjeringen får det som den vil, må norske arbeidstakere blant annet belage seg på oftere søndagsjobbing, mer overtid og flere på midlertidig ansettelse.

– Har du ikke fast jobb, så blir du økonomisk avhengig av sjefens velvilje. Våger du da å si noe annet enn ja til overtid og søndagsjobbing, selv om det går utover situasjonen på hjemmebane? Våger du å si fra om sikkerhetsbrudd eller at arbeidspresset blir for stort, spurte Kristiansen, og la til:

– Dette forslaget innebærer all makt til sjefene og avmakt for den enkelte arbeidstaker. (NTB)

Mer fra Dagsavisen