Innenriks

SSB-styret har aldri tatt stilling til om Meyer gikk for langt

SSB-styreleder Morten Reymert sier styret aldri har tatt stilling til om avgåtte byrådirektør Christine Meyer gikk ut over sitt mandat. Finansdepartementet nekter Dagsavisen innsyn i «interne notater» fra møter med Meyer.

Bilde 1 av 2

Av Bjørn S. Kristiansen og Trine Andreassen

Det gjør Reymert klart overfor Dagsavisen.

På den dramatiske pressekonferansen sist fredag, der finansminister Siv Jensen (Frp) gjorde det klart at hun ikke hadde tillit til nå avgåtte SSB-direktør Christine Meyer, sa Frp-statsråden blant annet:

– Både Finansdepartementet og styret i SSB har gjennom hele denne prosessen bedt ledelsen i byrået om å ta hensyn til at det er satt ned et utvalg som skal vurdere statistikkloven. Vi har også gjentatte ganger advart mot å foreta større endringer på de områdene som omfattes av utvalgets arbeid og tilrådinger.

Omorganiseringen i SSB har imidlertid pågått i halvannet år, og så sent som i februar i år kunngjorde SSB-styret full tillit til Meyers håndtering.

«Styrets medlemmer understreket imidlertid at organiseringen og innretningen av forskningsvirksomheten også har stor interesse utover egen organisasjon. (...) Styrets medlemmer sa seg for øvrig fornøyd med den videre prosessen som administrerende direktør legger opp til», heter det i en styreprotokoll datert 16. februar 2017.

Det ble likevel støy om SSB-prosessen både internt og eksternt gjennom vinteren og våren. Blant annet kommer LO og NHO på banen med bekymringer.

Kommentar: Fakta og makta (Hege Ulstein)

Omfattende styrevedtak

– Omorganiseringen av Forskningsavdelingen er en av de sakene styret har brukt mest tid på. Styrets behandling av denne omorganiseringen fremgår av protokollene fra styremøtene i år, særlig styremøtet 16. februar og 26. april, skriver Reymert i en e-post til Dagsavisen.

På styremøtet i april ble det fattet et omfattende vedtak med strategiske mål for SSBs forskningsvirksomhet.

– I vedtaket ga styret presis veiledning til administrerende direktør for hva som skulle vektlegges ved organiseringen av forskningsavdelingen. Styret ba dessuten spesielt administrerende direktør om å «(…) ta hensyn til arbeidet i Statistikklovutvalget i den videre oppfølging av prinsippene og organiseringen», skriver Reymert til Dagsavisen.

Meyer har på sin side vært klar på at endringene SSB-ledelsen ønsket å gjøre, ikke ville komme i konflikt med arbeidet til Statistikklovutvalget. Den avgåtte SSB-sjefen satt selv i det nevnte utvalget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skulle møte Meyer

SSB-styrelederen opplyser at Meyer orienterte styret om oppfølgingen av organisasjonsendringene på styremøter 15. juni og 28. september.

– Styret har ikke fattet beslutninger når det gjelder dimensjoneringen eller innplasseringskriteriene i Forskningsavdelingen.

– På bakgrunn av oppslag den siste tida avtalte styreleder forrige uke med administrerende direktør at styret skulle bli gitt en oppdatert status for omorganiseringen på styremøtet 30. november. Det ville være naturlig at dette ville omfatte en redegjørelse for om administrerende direktør hadde gjennomført omorganiseringen i samsvar med styrets tidligere vedtak, skriver Reymert.

Les også: Slik ville Meyer rydde opp i SSB-bråket

Vente på utvalget

Dagsavisen har bedt Finansdepartementet om dokumentasjon på at Meyer er blitt advart. Vi har bedt om alle relevante inngående og utgående referater, notater og øvrige dokumenter knyttet til det Jensen viste til på pressekonferansen.

Kun i ett av dokumentene departementet har klart å grave fram, framgår det at departementet eksplisitt har advart SSB-ledelsen. I et referat fra et møte om SSBs årsrapport fra 2016, datert 27. mars i år, heter det:

«Departementet understreket igjen at virksomheten ikke bør foreta større endringer som foregriper statistikklovutvalgets arbeid og tilrådinger.»

Departementet har ikke lagt fram skriftlig dokumentasjon som viser at dette har vært tatt opp med Meyer tidligere.

Les også: Støre om Solberg: – Unnvikende og lite presis om SSB-bråket

Nekter innsyn

Kommunikasjonssjef i Finansdepartementet, Therese Riiser Wålen, har opplyst at Meyer også har blitt advart i fire møter – to i januar og to i september.

Det er imidlertid ikke ført omforente referater fra noen av disse møtene, og Wålen beskriver departementets nedtegnelser fra møtene som «interne notater». Hun har derfor nektet Dagsavisen innsyn.

– Vi kommer ikke til å publisere de interne notatene, men en oversikt over møtene (dato, deltakere, hva møtene omhandlet etc.) som vil være en del av vårt svar til kontrollkomiteen, skriver kommunikasjonssjefen i en e-post.

Les også: SSB-forsker Holmøy: – Jeg befinner meg i et svev, jeg vet ikke hvor jeg skal lande

Konflikten i SSB

* Daværende sjef i SSB Christine Meyer og Fin­ans­­­departementet ble søndag 12. november enige om en avtale som innebar at hun fratrådte sin stilling natt til 13. november.

* I forkant hadde finansminister Siv Jensen (Frp) sagt at hun ikke lenger hadde tillit til Meyer.

* Bakgrunnen for konflik­­ten er interne stridigheter i SSB og bekymring for en planlagt omorganisering. Et moment er at forsk­nings­avdelingen krympes kraftig og flere forskere flyttes til statistikkavde­lingen mot sin vilje.

* Det er også uenighet om hva slags rolle SSB skal ha. Enkelte ønsker at SSB skal få publisert mer av sin forskning i internasjonale tidsskrifter, mens andre vil vektlegge rollen som premissleverandør for den norske samfunnsdebatten.

* Kritikk er også rettet mot Christine Meyers til­knytning til Høyre. Hennes bakgrunn som siviløkonom har fått LO til å trekke hennes egnethet i tvil.

* Meyers uttalelser om sitt personlige syn på innvandring har vakt bekymring i Frp og fått flere til å stille spørsmål ved hennes objektivitet og integritet. Erling Holmøy, forskeren bak inn­vandringsregn­skap­­­et, er blant dem som skulle om­­plasseres, noe som har forsterket kritikken mot Meyer.

* Flere politikere har varslet at de vil ha klarere svar fra finansminister Siv Jensen om SSB-konflikten. Stortingets kontrollkomité diskuterte saken i går. Knut Arild Hareide (KrF) og Trond Giske (Ap) krever at Jensen må avklare spørsmål om SSBs uavhengighet og påstander om politisk inngripen.

Kilder: NTB, Aftenposten og VG

Les også: Siv Jensen om Meyer: – Jeg måtte trekke i nødbremsen

Mer fra Dagsavisen