Innenriks

SSB-forsker Holmøy: – Jeg befinner meg i et svev, jeg vet ikke hvor jeg skal lande

Erling Holmøy, mannen bak innvandrerregnskapene, har ikke bestemt seg for om han vil fortsette i SSB.

– Hvordan blir det å gå på jobb i morgen?

– Jeg vet ikke. Jeg har levd et aparte liv de siste dagene og ukene. Alle har nok nå et behov for å komme tilbake i arbeid og gjøre det som er jobben vår, sier SSB-forsker Erling Holmøy til Dagsavisen søndag kveld.

Mannen bak innvandrerregnskapene er ikke overrasket over at Christine Meyer måtte gå. Men han tror ikke nødvendigvis at det blir ro i SSB av den grunn.

– Det avhenger ikke bare av hvem som sitter på toppen. Jobben vi er satt til å gjøre må bli verdsatt. For oss som jobber på gulvplanet er det lite som er avklart.

Les også: Slik ville Meyer rydde opp i SSB-bråket

Innvandrerregnskapet 

– Hva er din forklaring på at dette ble en så stor sak?

– Jeg har reflektert en del over det. Det skyldes nok at mange av omorganiseringstiltakene ble solgt inn som effektiviseringer. For mange ansatte er det umulig å se at det de har foreslått vil føre til det. I 2017 har det vært usedvanlig lav produktivitet, mye grunnet all uroen. For oss som jobber i forskningsavdelingen har det vært provoserende å oppleve at ledelsen verdsetter vårt arbeid så lavt. Jeg tror Finansdepartementet også har opplevd det som provoserende.

– Det har vært mye snakk om det såkalte innvandrerregnskapet. Hvor viktig har den saken vært for at det ble bråk?

– Innvandring er et toucy tema. Og det er nok grunnen til at jeg er mer kjent enn andre forskere ved SSB. Vi analyserer virkningen av innvandring og bruker modeller for å se på hvordan det vil gå fremover. Det er denne typen virksomhet som blir nedprioritert og lite verdsatt, til tross for at Finansdepartementet ønsker mer av det. Jeg mener det er en stor fordel at analysene som gjøres av norsk økonomi skjer utenfor departementet. Ledelsens prioritering av forskningen fremover innebærer en ensretting i stikk motsatt retning av det departementet stadig tydeligere har ønsket i de senere år.

Les også: Meyer går av som SSB-sjef

Vurderer å slutte 

–  Hvordan har du opplevd de siste ukene?

– Det har vært en stor belastning og ødelagt arbeidsdagen. Det er ikke hyggelig å bli fratatt forskningsjobben når man har hørt at man har gjort en god jobb. At de plutselig skulle prioritere andre ting, gjorde at jeg både ble sint og lei meg. Når ulike medier har kontaktet meg, har jeg rettet søkelyset på ting jeg mener offentligheten bør ha innsikt i.

–  Har du vurdert å slutte?

– Ja, det har jeg. Og det gjør jeg fortsatt.

– Hva skal få deg til å bli?

– Det kommer an på hva SSB kan tilby. Det er fortsatt en uklar situasjon for oss som ikke skal jobbe i forskningsavdelingen. Jeg befinner meg i et svev, jeg vet ikke hvor jeg skal lande, sier Holmøy og legger til:

– Ledelsen må i hvert fall verdsette den typen prosjekter som jeg og andre har hatt avtaler med Finansdepartementet og andre departementer om å gjøre.

–  Omorganiseringsprosessen er nå stilt i bero, hva tror du vil skje med forskerne som ikke ble plassert i forskningsavdelingen?

– Jeg tror ikke det blir noe av omplasseringen. Men det er mye som er blitt sagt av forskningsdirektøren. Hvis jeg og andre skal føle oss ønsket og verdsatt, må ting endres.

Christine Meyer har ikke svart på Dagsavisens henvendelser.

Skulle få spesialbehandling

VG skriver søndag kveld at Meyer fikk en uoffisiell telefon fra Finansdepartementet få dager før hun skulle treffe Siv Jensen til det første oppvaskmøtet om bråket i SSB. I den hemmelige samtalen skal det ha blitt sagt at alt ville «gå fint» hvis Meyer ga Holmøy tilbake jobben i SSBs forskningsavdeling. Meyer opptattet dette som en utidig politisk innblanding.

– Jeg sa at hvis Siv Jensen ønsker dette, så må hun i tilfelle instruere meg skriftlig til å gjøre det. Det var mitt svar, sier Meyer til VG.

Mer fra Dagsavisen