Innenriks

Sp med i Støres regjering

KOMMENTAR: Sp vil ikke støtte en mindretallsregjering av Ap.

På et frokostmøte i går, arrangert av konsulentbyrået Gambit, var Sps nestleder Ola Borten Moe krystallklar på at partiets mål er å komme i regjering etter stortingsvalget neste år. For Sp er saken klar: Enten i regjering eller i opposisjon til regjeringen. Aps regjering inkludert.

Noen samarbeidsavtale slik KrF og Venstre har med Høyre-Frp-regjeringen, kommer ikke på tale. Partiet går til valg på krav om regjeringsmakt. Det er ikke noe nytt i Sps historie. Både nasjonalt og lokalt har Senterpartiet søkt makten. Til tross for sin tøffe forhandlingsmetode, er det ikke noe parti som har vært så tilpasningsdyktig som Sp. Partiet har sittet i regjering sammen med alle partier utenom Frp – og Miljøpartiet De Grønne som tidligere ikke har hatt plass på Stortinget.

I min kommentarspalte Politisk Ukeslutt sist lørdag skrev jeg at Jonas Gahr Støre bør danne en mindretallsregjering alene hvis det borgerlige flertallet går tapt. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var raskt ute med å fortelle meg at det ikke blir aktuelt for hans parti å støtte en slik regjering. Sp skal med. På det åpne frokostmøte i Gambit sa nestleder Ola Borten, henvendt til meg, at jeg kunne si til «mine venner i Ap at Sp ikke vil støtte dannelsen av en Støre-regjering som ikke inkluderer Sp». Sp er åpen for å forhandle regjering med alle partier med unntak av Høyre og Frp. Sp er derimot ikke åpen for å forhandle vekk sin egen deltakelse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvis Ap velger vekk Sp, vil det forandre det politiske landskapet og danne nye politiske konstellasjoner. Det kan føre til at Sp vil arbeide for å bli kvitt Støre-regjeringen ved neste korsvei.

Sp-ledelsens insistering på å få være med i en eventuell Ap-regjering, er neppe noen stor overraskelse for Jonas Gahr Støre. Han kjenner Sp-folkene godt etter åtte år sammen med dem i Stoltenbergs rødgrønne regjering. Han vet at Trygve Slagsvold Vedum, Ola Borten Moe og Marit Arnstad vil kreve sin rett til statsrådstaburett hvis det borgerlige flertallet forsvinner ut av Stortinget.

Men Sps steile holdning blir et problem for Støre fordi det rødgrønne regjeringsalternativet med SV, Ap og Sp er oppløst. I alle fall for en god stund. Spekulasjonen om at KrF vil bytte side å ta SVs plass i Støres alternativ, holder foreløpig ikke vann. Det mest sannsynlige er at KrF ikke vil binde seg til noen regjeringsblokk i denne omgang.

Les også: Ap går for flertall eller alenegang

Da gjenstår varianten «by og land, hand i hand». En mindretallsregjering av Ap og Sp vil være interessant for kommentatorer og historikere. Som regjering vil den bli en parentes på linje med Høyre-regjeringen Syse som gikk i oppløsning etter 13 måneder i 1990. Takket være Sp.

Regjeringsdiskusjonen er hypotetisk. Det er velgerne på valgdagen som avgjør hvem som skal med. Sp har i øyeblikket medvind på meningsmålingene. På en måling i Klassekampen lørdag fikk Sp 6,8 prosent. Vi må tilbake til 1997 for å finne et valgresultat som overgår det. Slike tall gir partiledelsen selvtillit og stor tro på at det går veien denne gangen. Det gjorde det ikke ved forrige valg. Sp gikk på en kjempesmell. Det utløste en av de råeste maktkampene i noe parti i moderne tid. Nå er det fred og harmoni. Delingen av vervene som partileder, Trygve Slagsvold Vedum, og parlamentarisk leder, Marit Arnstad, fungerer godt. Det fikk vi også inntrykk av da de holdt felles pressekonferanse på Stortinget i går.

Les kommentaren: Jonas bør gjøre som sin læremester Gro

Vedum og Arnstad er en godt samspilt duo. De har klart å gjøre Sp til et slagkraftig og svært synlig opposisjonsparti. Der andre opposisjonspartier tier og går stille, trår Sp til.

Hovedsaken for Sp i vårsesjonen har vært kampen mot regjeringens sentraliseringsiver og byråkratisering. Mange velgere er misfornøyde med sentraliseringen av sykehus og politi. Andre er svært forundret over at en Høyre/Frp-regjering har satt norgesrekord i byråkratisering.

Vedum viste til at det er blitt over 1.500 flere byråkrater siden den blåblå regjeringen kom til makten for tre år siden. Marit Arnstad sa at veksten i politidirektoratet er dobbelt så stor som veksten i antall politifolk som er ute og jobber.

Kommunalminister Sanners (H) kommunereform er blitt en gavepakke til Sp. Partiet har stått hardt på fra første dag og får nå betalt. Det er hittil avholdt 186 folkeavstemninger. I 126 kommuner ble det et klart nei-flertall. I 33 kommuner har det blitt klart ja-flertall. 14 kommuner er delt omtrent på midten. Det er en underdrivelse når Sp i en pressemelding sier at det ikke er noe folkelig ønske om en slik kommunereform.

Vedum ba i går kommunalminister Jan Tore Sanner si til fylkesmennene når han møter dem i neste uke, at de kan legge vekk tegningene av de nye kommunekartene. Det er bortkastet tid. I stedet bør de bruke tida til å lytte til folkeviljen. Ifølge Sp-lederen vil det etter folkeavstemningene være politisk umulig å tvinge et stort antall nei-kommuner til sammenslåing like før valget neste år.

Vedum har rett. Flertallet i Stortinget kommer ikke til å svinge pisken i et valgår for å få gjenstridige kommuner på plass. De som vil slutte seg sammen, får lov til det. De som vil være som nå, må få lov til det. Tvangssammenslutning hører ikke nåtida, men fortida, til. Det var mulig å bruke tvang under den forrige bølgen med kommunesammenslåinger på 1950- og 1960-tallet. Kommunene den gangen var mange og fattige. De hadde ikke råd til å stå alene. I dag er det langt færre kommuner. Alle er ikke så små. Folk lever godt og trives der de bor. De skjønner ikke poenget med å bli så mye større. Regjeringen har mislykkes med fortellingen om at stort er best.

Sanner kommer neppe til å lytte til Vedums råd om å avslutte prosessen. Fylkesmennene kommer til tegne nye kart som mange steder ikke stemmer med det politiske terrenget. Det kan hende at regjeringen legger fram en tvangspakke for Stortinget til våren. Det vil i så fall Senterpartiet tjene på.

Les også: KrF-lederen vil klekke ut en plan for sentrum

Mer fra Dagsavisen