Kultur

Smitterisikoen størreenn noen gang

Lørdag ble det påvist fugleinfluensa på en stor kalkunfarm i Suffolk i England. Det betyr at den dødelige sykdommen nå har kommet til norske villfuglers fremste overvintringsområde og sannsynligheten for at de vil bringe smitten med seg tilbake til Norge har aldri vært større.

– Om villfugl er involvert i utbruddet i England har smitten for første gang kommet inn i våre fuglers hovedtrekkområde. Det er dette vi har vært bekymret for sier avdelingsdirektør Jorun Jarp i Veterinærinstituttet.

Svaner gjess og ender er oftere bærere av fugleinfluensaviruset enn andre fugler. Alle disse overvintrer hovedsakelig i Nordsjøområdet og turen tilbake til Norge vil starte om bare en snau måned. Jæren er et av stedene som er særlig utsatt da spesielt gjess ofte stopper her før de flyr videre nordover.

Smittede trekkfugler

Smittekilden er fortsatt ikke funnet i England men seniorrådgiver Eivind Liven i Mattilsynet sier de tar utgangspunkt i at utbruddet skyldes smittede trekkfugler.

– Det er en mulighet for at sykdommen kan ha kommet dit gjennom handel men den mest sannsynlige forklaringen er trekkfugler. Det er den situasjonen vi er redde for nå sier Liven.

Etter at fugleinfluensaen har ligget i dvale i Europa siden august i fjor er det i år allerede påvist flere nye tilfeller av fugleinfluensa også i Ungarn og Russland. I går ble det klart at viruset som er påvist i Storbritannia er identisk med det som ble funnet i Ungarn i januar. Liven mener det er bekymringsfullt.

– Dette betyr at viruset er i bevegelse og sprer seg igjen i Europa sier han.

Storbritannia risikofylt

For ett år siden ble det påvist fugleinfluensa i villfugl i Sverige og Danmark. Både Mattilsynet og Veterinærinstituttet mente da at det bare var et tidsspørsmål før sykdommen også ville nå Norge men de ville ikke oppgradere risikonivået fra høyt til svært høyt det høyeste nivået før det eventuelt ble påvist fugleinfluensa i Nordsjøområdet. Storbritannia ble nevnt som særlig risikofylt.

Nå vil ikke Mattilsynet spekulere i hvor stor risiko det er for at fugleinfluensaen kommer hit men Jorun Jarp i Veterinærinstituttet sier de høyner beredskapen.

– Vi vil overvåke den videre utviklingen nøye. Vi har hele tiden vært bekymret for at viruset skulle etablere seg i dette området sier hun.

Massehysteri

I fjor hamstret vi Tamiflu villfuglene sultet i hjel folk ville avlive kattene sine og norske myndigheter fryktet at titusenvis ville dø i en pandemi. Selv om det nå er større fare enn noen gang for at viruset vil ramme også Norge håper Eivind Liven at vi ikke kommer til å oppleve et slikt massehysteri en gang til.

– Vi håper runden som gikk i fjor har skapt grunnlag for langt mer balanse i år. Dette er en dyresykdom i Europa og de restriksjonene som settes i gang gjøres for å beskytte fjørfebestanden sier han.

Jorun Jarp understreker at alle europeiske land som er blitt rammet av sykdommen har hatt den under kontroll.

– I Europa bor vi ikke sammen med høna på soverommet i tillegg har vi et velregulert system som gjør at det er svært liten sannsynlighet for smitte fra fugl til menneske her sier hun.

Mer fra Dagsavisen