Innenriks

Slik vil Frp kutte skattemilliarder

Frp legger i sitt alternative budsjett opp til et skattekutt på 
23 milliarder kroner. Men det er bare starten.

Slik vil Frp kutte skattemilliarder

* Fjerner arveavgiften

* Reduserer 
formuesskatten

* Forventer lavere lønnskrav

Neste uke skal både Fremskrittspartiet og Høyre presentere sine alternative statsbudsjett. Der vil en av ingrediensene bli skattekutt i milliardklassen.

Frps alternative budsjett inneholder skattekutt på til sammen 23 milliarder kroner. Men dette er bare starten. Dersom partiet kommer i regjering, og får viljen sin i skattepolitikken, kan skattene bli kuttet med opp mot 100 milliarder kroner i neste stortingsperiode. Partiets skattepolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde anslår overfor Dagsavisen at kuttene vil ligge et sted mellom 50 og 100 milliarder, og bekrefter at de kan ende opp mot 100, selv om de ikke vil kutte like mye hvert år.

- Så skal det forhandles med noen, vi har jo ikke flertall. Forhandler vi med Høyre, får vi gjennomslag for mer enn om vi må ta med oss KrF og Venstre, sier han.

Men ifølge TV 2s meningsmåling i går kveld, er det ikke sikkert Frp trenger å bry seg om forhandlinger med KrF og Venstre. I målingen fikk KrF 3,2 prosent og Venstre 3,7 prosent. Begge havner under sperregrensen, og kan forsvinne ut av Stortinget.

Mindre formuesskatt

Partiet har programfestet at formuesskatten skal fjernes. Dette skjer ikke i det alternative budsjettet. Men bunnfradraget skal økes fra regjeringens foreslåtte 870.000 til en million kroner, noe som ifølge Frp gjør at 100.000 færre skal betale formuesskatt. Tybring-Gjedde understreker at partiet ikke har gått bort fra målet om å fjerne formuesskatten.

- Vi har aldri fjernet formuesskatten i et statsbudsjett, sier Tybring-Gjedde og legger til at det er diskusjon internt i partiet om hvor lang tid de skal bruke på å fjerne den.

Videre slår Tybring-Gjedde fast at de ikke rører toppskatten i det alternative budsjettet, selv om partiet ønsker at færre skal betale toppskatt.

- På skattesiden er dette budsjettet veldig rettet mot folk flest, du har mest skattelette til de som har minst fra før, sier Tybring-Gjedde og viser til at minstefradraget for lønnstakere skal økes fra 81.300 til 101.300 kroner. Det utgjør ifølge Frp-talsmannen skattelette på 5.600 kroner per person. Han avviser at dette er et valgfrieri.

- Som liberalist ønsker jeg jo at staten skal ta minst mulig, og resten av budsjettet vil bære preg av store besparelser, med kutt på en rekke områder, sier han.

Lavere lønnskrav

Tybring-Gjedde mener folk ikke må regne med å bli sittende igjen med alt dette. Han mener skatteletter må få konsekvenser for lønnsoppgjøret.

- Om du får solide skattelettelser er det naturlig at du også kommer med lavere lønnskrav, sier han og legger til at om du får 5.000 kroner i skatteletter trenger du ikke å be om 7.000 i lønnsøkning.

- Kanskje det da holder å be om 3.000, sier han og legger til at lavere lønnskostnader vil gi et mer lønnsomt næringsliv.

- Så din beskjed til folk er at de får mindre skatt, men at da må lønnskravene dempes?

- Jeg tror det vil være naturlig. Hvis du får store skattelettelser i bunn, og du får like store lønnsøkninger, så vil det kunne skape press i økonomien. Det henger jo sammen, sier han og legger til at de ikke kan stille noen krav.

- Det vil være opp til ansvarlige fagforeninger og de som forhandler om lønn. De vil kunne peke på at kjøpekraften er forbedret drastisk, du har mer penger i lommeboken, hvorfor skal du da be om like mye lønnsøkning? Det er ikke sånn at du skal få et sånt festivitasopplegg.

Øker frikortgrensen

Tybring-Gjedde viser til en rekke skatter og avgifter som kuttes i partiets alternative budsjett.

* Arveavgiften fjernes. Det samme gjelder arbeidsgiveravgiften for lærlinger og årsavgiften på bil, mens både engangsavgiften på bil og bensinavgiften reduseres.

* Minstefradrag for alderspensjonister økes fra 68.050 til 82.000 kroner. Frikortgrensen økes fra 40.000 til 60.000 kroner, og studenter kan tjene mer uten å skatte.

* Skattefritak for arbeidsgiverbetalt kollektivkort betalt fra 1. juli 2012, og for arbeidsgiverbetalt treningskort.

* Det skal gis fradrag for Enøk-tiltak i hjemmet, mens fradrag for gaver til frivillige organisasjoner utvides til kultur/forskning. Økt fradrag for individuelle pensjonsordninger fra 15.000 til 40.000 kroner per år.

Tybring-Gjedde sier at de prøver å legge insentiver bak skattelettene, for å «få folk til å oppføre seg på en fornuftig måte». Som eksempel viser han til skattefritaket for arbeidsgiverbetalt kollektivkort. Han sier han er overbevist om at de rødgrønne egentlig synes mange av disse forslagene er smarte.

- Vil gi store velferdskutt

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, sier han er glad Frp viser sitt «sanne ansikt» i budsjettet med store kutt i skatter og avgifter.

- Det er helt fair å ville kutte i skatten, men da må man også være ærlige om baksiden av medaljen, sier han.

Micaelsen påpeker at Norge ikke vil komme utenom store velferdskutt dersom skatteinntektene reduseres med flere milliarder kroner.

- Norge kommer ikke unna store kutt i velferd og investeringer i fellesarenaer hvis en Høyre/Frp-regjering skal gjennomføre disse kuttene innenfor en forsvarlig økonomisk ramme, sier Micaelsen.

Arbeiderparti-politikeren reagerer også på at Tybring-Gjedde ønsker seg lavere lønnsvekst i bytte mot skattekuttene.

- Jeg har svært liten sans for å blande skattepolitikk med inntektspolitikken. Dette er prøvd før i Norge for mange tiår siden, med svært dårlige resultater. Jeg synes heller vi skal bygge videre med de gode erfaringene vi har i Norge med en samordnet lønnsforhandlingsmodell, sier lederen av finanskomiteen på Stortinget.

Etter å ha lest gjennom Frps punkter om skatte- og avgiftskutt, mener Micaelsen et regjeringsskifte vil føre til store endringer for landet.

- Frp viser med dette at de har reelle planer om å kutte skatter og avgifter med 100 milliarder kroner de neste fire årene hvis de vinner valget. Det vil i så fall være dramatisk for Norge, sier han.

Mer fra Dagsavisen