Innenriks

Slik tar AUF Utøya tilbake

I august blir det sommerleir på Utøya for første gang siden terroren 22. juli.

Bilde 1 av 2

– Utøya er et sted hvor vi skal minnes kameratene som ikke lenger er med oss. Det skal også være et sted hvor vi skal lære om hva som skjedde 22. juli, og et sted hvor vi skal engasjere til politisk debatt, sier AUF-leder Mani Hussaini.

I dag legger AUF fram planen for hvordan de skal fortsette å ta Utøya tilbake:

  • Minnemarkering: 22. juli skal det være en minnemarkering sammen med støttegruppa hvor det nye minnestedet på Utøya skal avdukes.
  • Leir: 7.–9. august blir det for første gang siden terrorangrepet holdt sommerleir på Utøya. Temaet er internasjonal solidaritet.
  • Konferanse: Etter høstens valg inviterer AUF til en tverrpolitisk konferanse for ungdomspartiene. Temaet blir ekstremisme og hatvold.

– Disse tre arrangementene symboliserer det Utøya skal være nå og langt fram i tid, sier Hussaini.

Lyttet til etterlatte

Ett år etter terrorangrepet reagerte flere etterlatte på AUFs planer om å fortsette å bruke Utøya som leirsted.

Enkelte mente øya heller burde bli et minnested.

Hussaini sier debatten om Utøyas framtid har vært krevende for AUF, men at det likevel er riktig og viktig, å holde sommerleir der i år.

– Vi var tidlig ute og sa at vi ville ta Utøya tilbake. Men vi har erkjent at vi var for tidlig ute med å konkludere om hva som skulle skje med byggene på øya. Spørsmålet om hva Utøya skal være var ikke ivaretatt. Nå har vi lyttet til råd fra etterlatte og den nasjonale støttegruppen og tatt oss mer tid, sier Hussaini.

Når det på ny blir leir på Utøya, har det gått fire år siden 69 mennesker mistet livet på øya i Tyrifjorden.

– Vi har opprettet personlig kontakt med en representant fra så å si alle familiene som har mistet noen. Planene for Utøya nå er veldig forskjellig fra det som lå på bordet i 2012. Når ungdommene kommer tilbake til øya vil de komme til et verdig sted, hvor man ikke glemmer de som er tapt, men som samtidig lar nye generasjoner viderefører idealene til de som ble angrepet, forklarer Hussaini.

Gleder seg

Det nye Utøya er i gang med å reise seg. Et nytt minnesmerke skal stå klart til sommeren. Kafébygget, hvor 13 ungdommer mistet livet, blir bevart – men som en del av et helt nytt hus kalt «hegnhuset».

– Det er ikke pompøst og storslått, men nøkternt og naturlig. Det passer inn i stilen på Utøya, sier Hussaini.

Han blir den første AUF-lederen som inviterer til leir på selve øya etter terrorangrepet.

– Utøya har en spesiell plass i mitt hjerte. Jeg er stolt over å være med på gjenreisningen, og jeg gleder meg til å komme i gang med planene vi har lagt, sier Hussaini.

Han sier årets leir naturlig nok blir spesiell:

– Leiren vil vare kortere enn hva den vanligvis gjør. Slik tar vi Utøya tilbake bit for bit.

Mer fra Dagsavisen