Innenriks

Slik ryddes det opp

I mars startet Vinmonopolet et fire ukers inspeksjonsprogram hos 22 sørafrikanske vinprodusenter. Flere steder ble det gjort alvorlige funn.

Bilde 1 av 2

– Hos fire aktører var det alvorlige anklager. De gikk på trakassering av ansatte av en slik art at det kan relateres til rasediskriminering, manglende likeverd, og et syn på de ansatte som om de er en gjenstand en kan eie. Det kan godt mulig relateres til det som sies i dokumentaren om at apartheid fortsatt eksisterer i Sør-Afrika, sier leder for virksomhetsstyring i Vinmonopolet, Kristian Hogstad, til Dagsavisen.

Til sammen 22 aktører fra ulike deler av produsentkjeden i Sør-Afrika fikk i mars og april besøk av Vinmonopolets inspektører. De 22 ble plukket ut blant annet etter innspill fra fagforeningene.

Det ble avdekket tilfeller av underbetaling, som er i strid med Vinmonopolets etiske retningslinjer – som krever at leverandørene må oppfylle nasjonale krav til minimumslønn.

– Vi så utfordringer knyttet til dette enkelte steder, og sa rett og slett at dette bare må fikses, sier Hogstad.

Les også: Fagforeninger: På sørafrikanske vingårder har apartheid overlevd

Reiser i høst

De fem nordiske alkoholmonopolene, Norge, Sverige, Finland, Island og Færøyene, har siden 2008 samarbeidet om samfunnsansvar – det å stille etiske krav til sine leverandører. Fra 2012 ble det stilt krav til alle leverandører om at de måtte etterleve et sett etiske retningslinjer. Etter at NRK Brennpunkt i fjor viste dokumentaren «Bitre druer», framsatte Vinmonopolet åtte krav til importører av sørafrikansk vin som bygger på disse retningslinjene.

Hogstad sier at det er rapportert om forbedringer flere steder, som også er bekreftet av fagforeningene. Men det er fortsatt en lang vei å gå mange steder, og til høsten reiser Vinmonopolet på nytt til landet.

Kan ikke gi etisk-garanti

– Har dere droppet noen vinprodusenter som følge av dette?

– Vi har ikke sagt opp noen i denne konkrete oppfølgingen, men i tidligere års oppfølging har vi fjernet 20–30 produsenter eller produkter.

– En del av den sørafrikanske vinen i deres hyller har merking som garanterer at den er produsert etisk. Kan forbrukerne stole på det?

– Da må jeg nesten si det samme som vi sa i dokumentaren – nei, det kan vi kanskje ikke. Men når det gjelder de to produsentene som er nevnt i dokumentaren, har det skjedd mye. Det er også bekreftet av CSAAWU.

– Hvorfor fjerner dere da ikke denne merkingen.

– Godt spørsmål. Vi har oppfordret Wieta, organisasjonen som står for merkingen, til selv å starte en gransking for å vurdere om det er forsvarlig å sette merke. Vi venter på tilbakemelding derfra.

Må bidra til endring

Den konkrete oppfølgingen etter NRK-dokumentaren, håndterer Vinmonopolet selv. Eller s jobbes det sammen med de øvrige nordiske monopollandene.

– Vi har til sammen 20 millioner innbyggere, og vi er eneforhandlere, så vi har makt til bidra til endring, sier han.

Mer fra Dagsavisen