Innenriks

Slik forklarer de Ap-krisa

Med elleve dager igjen til valget er landets største opposisjonsparti i trøbbel. Hva skjer med Arbeiderpartiet?

Bilde 1 av 4

Det er svært uvanlig at Arbeiderpartiet synker på målingene gjennom en valgkamp. Nå ligger imidlertid partiet på 28,2 prosent på snittet av målingene, ifølge Poll of polls.

Tirsdag kom nok en sjokkmåling fra NRK der Ap til og med er mindre enn Høyre.

Den viser også at med en drøy uke igjen til valget er det nesten én million velgere som ikke vet hva de skal stemme.

Dagsavisen har snakket med kilder i og utenfor partiet for å komme nærmere en forklaring på partiets dramatiske nedgang.

Kommentar: Tidenes mest uforutsigbare valg (Arne Strand)

Valgforskeren

Johannes Bergh, forsker ved Institutt for samfunnsforskning

– Ap har ikke lyktes i å være tydelig nok i lengre tid. I de dominerende debattene, om innvandring og regjeringens reformer, har Ap vært utydelige. Småpartiene derimot er tydeligere. Sp er tydelig på distrikt, MDG på miljø og Rødt på ulikhet. Da faller Ap gjennom som et moderat og bredt parti. Det virker akkurat nå som at dette valget kan bli en seier for de små partiene, og at det er de store partiene som faller gjennom. Velgerne ønsker seg et tydeligere budskap. Det gir småpartiene, og man ser i større grad at velgerne tørr å satse på dem. Det er en trend vi har sett flere steder i Europa.

Les også: Sosialistene knust

Les også: Betydelig skjerpet sikkerhet rundt norske politikere

Høyresiden

Nils August Andresen, redaktør i Minerva

– Ap har ikke klart å underbygge sin fortelling om at det er en krise i Norge som gjør at vi må skifte regjering. I 2005 viste Ap fram tomme svømmebasseng. I år er det ingen som tror at velferdsstaten kan rakne. På tross av oljeprisfallet opplever de fleste velgerne at det går bra i Norge. Samtidig ser vi at det er enkelte partier på venstresiden som klarer å mobilisere velgere. Men Ap kan ikke gjøre som MDG og si at de vil skru igjen oljekrana. Da får de problemer med LO. Det er et eksempel på hvordan Ap som et bredt parti har en større utfordring med å mobilisere sine velgere enn de mindre partiene som fronter én sak.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Partitoppen

Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap

– Det vi ser med de partiene som nå mobiliserer er at de i stor grad mobilisere på enkeltsaker. Vi er et bredt folkeparti, og skal romme hele den bredden som finnes i landet vårt. Vi har én hovedsak og det er arbeid til alle. Det handler ikke bare om ledigheten, men om fallende sysselsettingsgrad, flere unge uføre, flere på utsida av arbeid og skole, og hvordan dette øker forskjellene. Høyre har kun fokusert på ledighetsstatistikken, vi er opptatt av å snakke om folkene som rammes av arbeidsledighet og utenforskap. Vårt store prosjekt er at vi også i årene som kommer skal kunne leve av arbeidet vårt her i Norge, derfor har vi lagt fram en ambisjon om 300.000 nye jobber de neste 10 årene.

I skattedebatten mener hun Høyre har kjørt en kampanje som har tatt oppmerksomheten vekk fra hvordan de skal finansiere sine velferdskutt, til en debatt kun om Aps skatteøkninger.

– Ja, vi vil øke skattene med 15 milliarder fordi vi vet at god velferd koster, men alle som tjener i underkant av 600.000 vil få lik eller lavere skatt. De med mest skal bidra mest – det er et ærlig svar til velgerne våre.

Sjekk hvilket parti som passer for deg på vår valgomat

Les også: Ny NRK-måling: Høyre større enn Ap

Veteranen

Bjørn Tore Godal, tidligere statsråd for Ap i tre forskjellige regjeringer

Ap-veteran Bjørn Tore Godal har ikke mistet troen. Men også han mener de mindre partiene stjeler mye oppmerksomhet.

– Jeg er optimist. Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde en strålende innsats i duellen med statsminister Erna Solberg (H) på NRK tirsdag. Han klarte i større grad der å få fram de viktige verdispørsmålene dette valget handler om. Det handler om å styrke fellesskapet og gjøre stat og kommune bedre i stand til å utføre sine kjerneoppgaver.

Godal er samtidig tydelig på at Ap har fått en tøff valgkamp.

– Det er blitt et mer kaotisk politisk landskap. Oppmerksomheten er mer rettet mot de mindre partiene. Mye av usikkerheten i valget har vært knyttet til hvordan det går med MDG og SV, samt KrF og Venstre. Det som har fått minst oppmerksomhet er de politiske sakene.

Les også: Uavgjort mellom Støre og Solberg

Utviklingen på målingene

* Gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene så langt i august gir flertall med 87 mandater til Ap, SV, Sp, MDG og Rødt, men trenden for Ap isolert har vært negativ.

* Aps trend er fallende, ned fra 36-tallet rundt årsskiftet.

* De har nå 28,2 prosent på snittet av målingene, ifølge Poll of polls.

* Ap lekker til alle partier, men de fleste potensielle velgerne har satt seg på gjerdet.

* SV er inne i sin tiende måned på rad over sperregrensen på 4 prosent, og ligger nå på 5,5 på snittet av målingene.

* Sp ligger på 10,8.

* Høyre har ligget stabilt på eller like under 23,5 prosent siden årsskiftet. I skrivende øyeblikket ligger de på 23,8.

Kilde: NTB, Pollofpolls

Mer fra Dagsavisen