Innenriks

– Skaper frykt

PST ber folk være «årvåkne» etter helgens terrorhendelser. – Bidrar til en bekymringsspiral, mener psykolog Atle Dyregrov.

Bilde 1 av 2

Av Bjørn S. Kristiansen og Marie De Rosa

Søndag oppjusterte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) trusselnivået i Norge. Etter terroraksjonen i Stockholm fredag og funnet av en sprengladning på Grønland i Oslo lørdag, vurderer PST det som «sannsynlig» at Norge kan bli utsatt for terror i 2017. Samtidig oppfordrer både PST, Politidirektoratet (POD) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) folk til å «være årvåkne» og melde fra ved mistenkelige hendelser.

Psykolog Atle Dyregrov ved Senter for krisepsykologi er skeptisk til terrormeldingene.

– Jeg skjønner at myndighetene er nødt til å informere. Samtidig er det med på å drive en bekymringsspiral i befolkningen, sier Dyregrov.

Les også: Vurderer antiterrortiltak på 17. mai

– Kan skape unødig frykt

Han etterlyser mer informasjon om hva den jevne borger skal gjøre med informasjonen.

– Forteller du noen at noe kan skje, som de verken har kontroll på eller kan gjøre noe med, så skaper det bare mer bekymring når de ikke har mulighet til å planlegge hva de skal gjøre, sier den erfarne psykologen.

Han får støtte fra psykologkollega Jan-Ole Hesselberg.

– Det er åpenbart at denne informasjonen vil bidra til unødig frykt hos noen. Det er forskjell på hvordan folk håndterer informasjonen, men det er aldri udelt positiv å gå ut med slike meldinger, sier han.

Hesselberg tror også informasjonen kan bidra til mer mistenkeliggjøring.

– Noen kan kanskje bli unødig oppmerksom på det man tenker på som stereotype mennesker som utfører slike gjerninger.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

PST: – Ikke vær bekymret

Ifølge seniorrådgiver Martin Berntsen i PST er trusselvurderingen først og fremst ment for andre myndigheter, og mener det ikke er grunn for den vanlige mannen i gata til å kikke seg over skulderen.

– Man kommer ikke bort fra at utviklingen i Europa er bekymringsfull. Så er det slik at folk reagerer ulikt på situasjoner. Skal jeg kommet med et råd, vil det være: En skal ikke være så bekymret, man kan ikke gjøre så mye med informasjonen selv, sier Berntsen.

Justisminister Per-Willy Amundsen understreker at Norge er et grunnleggende trygt samfunn, men gjentar at terskelen for å rapportere om mistenkelige hendelser bør være lav.

– Vi har et åpent og demokratisk samfunn, men vil også av den grunn være sårbare. Derfor skal vi ikke være naive, sier Amundsen.

Les også: Politiet bevæpnes i to måneder til

Mer fra Dagsavisen