Innenriks

– Skal tilbake til Utøya hvert år

For første gang siden terrorangrepet 22. juli 2011, åpner AUF i dag sommerleir på Utøya. Over 1.000 personer er påmeldt.

Bilde 1 av 4

I går valfartet forventningsfulle deltakere til Utøya. Den grønne teltplassen ble atter en gang fylt av fargerike telt. På ny er alt klart for politisk langhelg i Tyrifjorden.

– Det er en herlig stemning på øya nå. Jeg merket da jeg gikk over bakken og teltplassen at folk er spente, sier AUF-leder Mani Hussani til Dagsavisen.

Gårsdagens leirdag var i utgangspunktet AUFernes egen dag, en dag til å på ny bli kjent med øya uten mas fra journalister og fotografer. Men da NATO-sjef Jens Stoltenberg bestemte seg for å avlegge øya en visitt, fikk enkelte medier overvære besøket.

– Da han spurte om han kunne komme sa vi «jo, greit, han får lov til å komme», ler Hussani.

LES OGSÅ: Nå tar de Utøya tilbake

Gammel gubbe

Stoltenberg er for tida på sommerferie på hytta på Hvaler, men i går satte han seg i bilen og kjørte til Utøya.

– Jeg vil prøve å komme til Utøya hver sommer på en eller annen måte. Det gjorde jeg før 22. juli 2011, og det skal jeg fortsette med. Nå er det litt viktigere enn før, sier Stoltenberg.

Stoltenberg deltok i en paneldebatt om Utøyas historie. Å være på Utøya uten å være AUF-er, Ap-leder, statsråd eller NATO-sjef, men bare være der som «Jens» var en ny rolle for Stoltenberg.

– Å være en gammel gubbe som mimrer, er hyggelig og en påminnelse om at livet går. Jeg husker da jeg var ung AUF-er som hilste på partiveteraner. De tilhørte steinalderen og snakket om den spanske borgerkrigen og om annen verdenskrig. Nå er 70-åra og Vietnamkrigen like fjernt for dagens AUF-ere som det den gang var for meg. Forhåpentlig opplever AUF-erne meg som litt yngre enn dem som var i slutten av 50-åra den gang, sier Stoltenberg muntert.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Vemodig

Det har gått fire år. Utøya har fått ny drakt. Like fullt visker verken tid eller oppussing vekk minnene om det grufulle terrordøgnet en regntung julidag.

– Det er en vemodig, men fin opplevelse å være på Utøya. Utøya vil alltid ha et dobbelt budskap: Et om sorg, et om glede, om liv, og om død. Vi må lære oss å leve med at Utøya denne dobbeltheten, sier Stoltenberg.

Det har vært delte meninger til oppussingen og etableringen av minnestedet på øya. Stoltenberg roser AUF for å ha funnet balansen mellom det å minnes og det å se framover.

– Vi må akseptere at folk opplever sorg forskjellig, men det er ikke mulig å finne en løsning som er ideell for alle. Derfor var det viktig å finne denne balansen. Det ville vært synd om Utøya aldri kunne tas i bruk igjen.

Stoltenberg selv har mange minner fra alle kriker og kroker på øya. For ham er det imidlertid «Kjærlighetsstien» som vekker de såreste følelsene.

– Den er så vakker, så idyllisk, samtidig minner den oss om sorgen og om alle dem som mistet livet her. Egentlig gjelder det for hele øya. Det hele er motsetningsfylt, sier han.

LES OGSÅ: Tiden det tar

– Hjemmet vårt

– 22. juli vil alltid være en del av vår historie og vi vil alltid minnes våre 69 kamerater som mistet livet. Men det er også viktig å vise at vi ikke kan skremmes til taushet, sier Hussaini.

Den offisielle åpningen av leiren er i dag når Hussaini går på talerstolen.

– AUFs hovedkvarter ligger ikke på Youngstorget, det er Utøya som er vårt hjem. Det er her vi har satt oss hårete mål og forandret norsk politikk i over 60 år. Det skal vi fortsette med, sier Hussaini, som kaller leiren historisk.

Selv gleder han seg mest til den såkalte nattkafeen.

– Jeg gleder meg til å henge, spille gruble, være med på quiz. Diskutere store og små utenrikssaker og siste nytt fra Paradise Hotel, sier AUF-sjefen.

LES OGSÅ: – Har endret meg

Kribler etter valgkamp

Å ha ferie i Norge midt under valgkampen, er ikke like lett for en tidligere Ap-leder.

– Mens jeg har oppstart av ferien, starter andre valgkampen. Det er uvant. Det er det første valget på 42 år hvor jeg ikke er med. Jeg hadde min første valgkamp i 1973 da jeg jobbet på AUF-kontoret som frivillig. Jobben besto av å putte brev i konvolutter, sier Stoltenberg.

– Vi vil ikke se deg i Oslo med noen Ap-brev under armen?

– Jeg har en annen rolle nå, og jeg er opptatt av å ikke delta i norsk politikk, så jeg får holde meg unna, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: – Fire år er lite når dype sår skal gro

Mer fra Dagsavisen