Innenriks

Skal ta flere dyremishandlere

Fra august styrker politiet innsatsen for å redusere dyrs lidelser.

Bilde 1 av 3

Målet er å utvikle metoder for samarbeid som gir raskere og bedre saksbehandling i dyrevelferdssaker, opplyser politioverbetjent Åslaug Høgemark, seksjonsleder ved Nordsjø-/ Miljøseksjonen ved Sør-Vest politidistrikt.

– Vi har etterforsket brudd på dyrevelferdsloven i mange år, og har et veldig godt samarbeid med Mattilsynet om dette. Nå ønsker vi å videreutvikle dette konseptet slik at det kan brukes over hele landet, sier Høgemark.

En bevilgning i årets statsbudsjett på 2,9 millioner kroner, muliggjør satsingen, som i første omgang er treårig.

– Grove brudd

– Vi har lyst ut en politispesialiststilling som vi håper å få besatt i august, forteller Høgemark.

Vedkommende som blir ansatt, skal både etterforske brudd på dyrevelferdsloven, fungere som kontaktperson og bistå lokalt politi under deres etterforskning av slike saker.

Høgemark er ikke i tvil om behovet.

– I alle sakene vi får ved anmeldelser fra Mattilsynet, er det mistanke om grove og alvorlige brudd på dyrevelferdsloven, som kan innebærer store lidelser for dyrene, påpeker hun.

En nylig avsagt dom fra hennes politidistrikt viser at også domstolene ser alvorlig på denne type saker.

– Vedkommende ble dømt til 30 dagers fengsel og ble fratatt retten til å drive husdyrhold i fem år. Utgangspunktet var uforsvarlig stell og tilsyn av sauer, opplyser Høgemark.

– Sadistisk

Ikke minst organisasjoner som jobber for dyrevelferd, har lenge ivret for et «dyrepoliti» i Norge – ansatte innen politietaten som bare jobber med å etterforske brudd på dyrevelferdsloven, slik at forhold som Mattilsynet avdekker, kan bli fulgt opp på en god og seriøs måte.

I august i fjor ble det opprettet en dyrekrimgruppe i Sør-Trøndelag politidistrikt, etter at regjeringen satte av tre millioner kroner til et treårig prosjekt også der. Prosjektet har ført til flere anmeldelser og færre henleggelser av dyrekriminalitet, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim, til Nationen.

– Dyrepolitiet i Sør-Trøndelag har hatt noen tidkrevende saker, som sadistisk vold mot katter, hvor gjerningsmannen også ønsket å utøve vold mot mennesker.

Det forteller Siri Martinsen, veterinær og leder av NOAH – for dyrs rettigheter, til Dagsavisen.

Også vanskjøtsel av katter og skyting av måker i tettbygd strøk, er blant sakene dyrepolitiet i Sør-Trøndelag har sett nærmere på.

For Nordsjø-/Miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikts del, er det så langt i hovedsak saker vedrørende husdyr og pelsdyr som er blitt etterforsket.

Bevilgningene til dyrepoliti ble en realitet etter at regjeringspartiene ble enige med samarbeidspartiene Venstre og KrF om dette.

– Alvorlig kriminalitet

– Politiet har i dag mange oppgaver, og det er ikke alltid dårlig skjøtsel eller mishandling av dyr når opp i deres prioriteringer. Dette til tross for at mishandling av dyr er alvorlig kriminalitet, uttalte Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø, da hun før jul argumentere for millionsatsingen.

Siri Martinsen mener regjeringen ikke bør stanse med to forsøksprosjekter.

– NOAH har kun gode erfaringer med dyrepolitiet, sier Martinsen med utgangspunkt i det som er oppnådd i Sør-Trøndelag politidistrikt.

– Det ser ut til at de etterforsker flere typer saker og at de har hatt hendene fulle. Det eneste problemet er at en avdeling på tre personer ikke får kapasitet til både å opparbeide seg erfaring, løse saker og samtidig fungere som ressurssenter for resten av landet. Derfor mener NOAH at man snarest må opprette lignende kompetansepunkter i alle politidistrikter. Vi vet at kompetansen på dyrekriminalitet trengs, og det er liten tid å miste med tanke på å få den på plass.

Høgemark forteller at Sør-Vest politidistrikt allerede har opprettet kontakt med dyrekrimgruppen i Trondheim, og at det vil bli tatt ny kontakt over sommeren.

– Vi ønsker å utvikle konseptet i samarbeid med dem og Mattilsynet forklarer hun.

Ifølge NOAH har de to prøveprosjektene allerede hatt en positiv effekt også andre steder i landet.

– Oppmerksomheten rundt dyrepolitiet og kriminalitet mot dyr har bidratt til en bedring i andre politidistrikter. Vi ser en tydelig endring i hvordan sakene vi anmelder, blir møtt, opplyser Martinsen.

Mer fra Dagsavisen