Innenriks

– Skal ikke feies under teppet

Det finnes ingen unnskyldning, heller ikke kulturelt betinget for å begå denne typen overgrep, sier statsminister Erna Solberg om overfallene i Köln.

– Det er ingen kulturell forståelse som kan belegge denne type tafsing, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagsavisen.

Etter nyttårsfeiringen i Köln ble tysk politi varslet om en rekke overgrep, ran, tyverier og seksuell trakassering av kvinner. Åtte nye anmeldelser ble i går innlevert i forbindelse med overfallene. Dermed har tysk politi mottatt 561 anmeldelser.

LES OGSÅ: – Taushet gjør vondt verre

– Ingen unnskyldning

Også her hjemme har politikere engasjert seg. Nå også statsministeren.

– Jeg mener, både som statsminister og som kvinne, at det ikke finnes noen unnskyldning, heller ikke kulturelt betinget for å begå denne typen overgrep, understreker Solberg.

Hun fremhever viktigheten av at kvinner skal kunne bevege seg fritt i trygghet.

– Regjeringen har løftet arbeidet med å forebygge vold mot kvinner som et viktig satsingsområde. Det handler også om å bedre situasjonen for mange kvinner i minoritetsmiljøer i Norge. Vi vet at en del kvinner i disse miljøene opplever tvang og mindre frihet fordi de er kvinner, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Øker sinne

I Sverige blir det nå gransking etter at politiet tiet om at jenter på en stor ungdomsfestival i Stockholm skal ha blitt utsatt for overgrep. Det reagerer også norske statsministeren sterkt på.

– Det er helt uakseptabelt å fortie overgrep mot kvinner som det er blitt gjort i Sverige. Det øker bare sinnet, og gjør situasjonen verre, sier Solberg og legger til:

– Jeg vil være tydelig på at dette er ikke noe som skal feies under teppet. Det skal straffeforfølges på vanlig måte.

LES OGSÅ: Svensk politi skal ha mørklagt overgrep mot unge jenter

Sette ned foten

Statsminister tydeliggjør at overgrep mot kvinner vil få konsekvenser for asylsøkeres mulighet til å bli i Norge.

– Jeg mener det er viktig å sette foten ned og si at i Norge vil denne type lovbrudd svekke dine muligheter til å bli i Norge. Det kan i seg selv bidra til en endring, mener Solberg.

– Kan grensesetting bli en tydeligere del av introduksjonsprogrammet?

– Dette er en del av introduksjonsprogrammet for kvoteflyktninger. Jeg vet også at Hero har drevet samtalegrupper der man blant annet lærer om hvordan vi i Norge ser på kvinners posisjon og seksualitet. Det er viktig å se om vi kan lære noe fra dette.

KOMMENTAR: Masseovergrepene kan være en ny type terror (Hege Ulstein)

Strenge bestemødre

Statsministeren poengterer samtidig at det ikke må bli sånn at en unnskylder overgrep mot kvinner fordi mennene som begår overgrepene ikke har fått riktig opplæring.

– Tafsing på denne måten er heller ikke lov i landene der disse kommer fra. Det som gjerne skjer er at unge menn mister deler av den strukturen de har rundt seg. Det er ingen strenge bestemødre som ser på dem med strenge blikk.

– Ikke første gang

Forbundskansler i Tyskland Angela Merkel sa i sin nyttårstale at asylsøkerne som kommer til landet er «en mulighet for morgendagen». I etterkant av hendelsene i Köln, har hun tatt til orde for å skjerpe asyllovene.

– Jeg tror det er flere grunner til at Merkel nå ser behovet for å stramme inn. Jeg mener uansett at det er viktig å være tydelig på at uansett hvor mange eller få dette gjelder så vil det få strafferettslige konsekvenser. Hvis det var organisert er det ikke første gang vi ser slike tilfeller. Under demonstrasjonene i Egypt på Tahrirplassen var det også rapporter om slike tilfeller, sier Solberg.

Mer fra Dagsavisen