Innenriks

Skal han få ha tre foreldre?

Barnet på bildet har tre foreldre, men kun to av dem kan være foreldre i juridiske forstand. Det vil Aps familieutvalg gjøre noe med.

Bilde 1 av 3
– Vi er jo stolt av familien vår og vil egentlig vise den fram, sier «Tonje» som Dagsavisen møter sammen med kjæresten og deres to barn.

I denne artikkelen er navnene endret etter de involvertes ønske. De opplever fortsatt at de løper en risiko ved å ha organisert familien sin utenfor lovens rammer.

«Julia» og «Tonje» møtte hverandre i San Francisco i 2009, og begynte tidlig å snakke om at de ønsket å stifte familie. «Julia»s mannlige bestevenn «Matt» ville også bli forelder, og de tre landet på at de ønsket å få barn sammen. Mødrene har båret fram et barn hver, og lot etter avtale med «Matt» være å oppgi at han er far. Det måtte de gjøre for å sikre at de to som hverdagsforeldre fikk de nødvendige juridiske rettighetene knyttet til barna.

– Dersom man er juridisk forelder til barnet sitt, tenker man ikke nødvendigvis så ofte over hvilke privilegier det gir, for barn og foreldre. Man kan reise med barnet sitt uten at noen må godkjenne det. Barnet har arverettigheter automatisk. Man har permisjonsrettigheter og kan være hjemme med sykt barn. Den juridiske rammen har bare plass til enten jeg og «Matt» som foreldre, jeg og «Julia», eller «Julia» og «Matt». Men vi er jo tre. Derfor er det så viktig at noen av våre folkevalgte nå tenker nytt, sier «Tonje».

– Ikke bigami

Arbeiderpartiets familieutvalg har nemlig gått inn for at barn skal kunne ha flere enn to juridiske foreldre.

– Vi er klar over at dette er kontroversielt. Men det vi nå foreslår er at barnas reelle foreldre faktisk skal anerkjennes som det – foreldre. Tida jobber for dette, akkurat som andre tabu har falt de siste tiårene, sier Martin Henriksen, som leder Arbeiderpartiets familieutvalg.

Utvalget har ikke satt en grense for hvor mange som skal kunne bli juridiske foreldre.

– Men dette vil nok ikke være en problemstilling. En kommer ikke i en situasjon der det er aktuelt for barnet å ha seks foreldre. Vi går ikke inn for bigami. Dette er gjerne snakk om to homofile foreldre som blir foreldre sammen med andre. Målet er å gi trygge rammer til familier som finnes i dag, sier Henriksen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Permisjon delt på flere

Ap foreslår også å kunne dele foreldrepermisjonen på flere enn det som i dag er de juridiske foreldrene, og åpner for at de da også må vurdere å utvide permisjonen for disse.

– Dette kan også gjelde aleneforeldre der den ene parten har gått bort eller ikke er til stede. Da bør det være mulig å dele permisjonen med en annen omsorgsperson som barnet er trygg på, sier Henriksen.

Han har full støtte fra familie- og likestillingspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen.

– Vi må legge til rette for at planlagte barnefamilier med mer enn to foreldre med en juridisk tilknytning til barnet eller barnets foreldre, får en god start. Å la permisjonen deles mellom dem som skal være foreldre kan bidra til det, sier Trettebergstuen til Dagsavisen.

Ventet lenge

– Dette er noe vi har ventet lenge på, sier Ingvild Endestad, rådgiver i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Hun forklarer noe av det som følger med det å være juridisk forelder til barnet ditt.

– Som juridisk forelder får du retten til å delta i alle aspekter av ditt barns liv. Det innebærer alt fra praktiske forhold i hverdagen som å følge til lege, ta beslutninger på vegne av barnet ditt eller å reise utenlands, til mer omfattende forhold som å ta ut foreldrepermisjon eller sykedager og at barnet får automatisk arverett. Et juridisk bånd kan også bidra til større trygghet og forutsigbarhet både for barn og forelder som igjen kan styrke de emosjonelle båndene, mener Endestad.

Hun forteller at de får henvendelser fra ganske mange par som av ulike grunner ikke kan få barn sammen, og derfor ønsker å få inn en annen part.

– Det er vanskelig å si noe tall. De står av åpenbare grunner ikke i noe register, siden de ikke rommes av lovverket. Men vi er i kontakt med ganske mange. Dette er gjerne et lesbisk par som får barn sammen med et homofilt par. I slike tilfeller blir de to biologiske foreldrene de juridiske foreldrene. Da vil det være to som mister rettigheter, sier Endestad.

Derfor har LLH fram til nå måttet fraråde folk fra å gjøre slike private avtaler. Nå har de tro på at Norges største parti kan få til en historisk endring.

Mer fra Dagsavisen